Új szabályozás jön a devizahitelekre

2014. augusztus 28. csütörtök - 10:11 / piacesprofit.hu
  •    

Az MNB bejelentette az új lakossági hitelszabályozást, ami jövő év elejétől lesz érvényes. A szabályozás érdekessége, hogy jelentősen enyhíti az euró alapú hitelezésre vonatkozó korlátokat.

Kép: Pixabay

Ez két mutatót vezet be az úgynevezett PTI és LTV mutatót. Előbbi azt szabályozza, hogy a havi nettó legális jövedelem maximum hány százaléka lehet a törlesztő részlet, míg utóbbi a maximálisan felvehető hitel arányát szabja meg és egyfajta tőkeáttételi mutatót jelent. A szabályozás érdekessége, hogy jelentősen enyhíti az euró alapú hitelezésre vonatkozó korlátokat. Megítélésünk szerint a bankok jelenleg szigorúbb szabályozási politikát folytatnak, mint amit az MNB új szabálya előír, így nem számolunk azzal, hogy a szabályozás visszavetné a hitelezési aktivitást.

Az EKB tegnap felkérte a BalckRock leányvállalatát a BlackRock Solutions-t, hogy segítsen kidolgozni az eszközvásárlási programot. (ABS vagy nevezhetjük európai QE-nek is). Annak ellenére, hogy a hír azt mutatja, hogy már nem csak a szavak szintjén áll az EKB ebben az ügyben, már nem volt a hírnek jelentős hatása a részvénypiacokon amiatt, hogy az EKB jegybankelnök, Mario Draghi pénteken Jackson Hole-ban már erős állításokat fogalmazott meg. Ugyanakkor az orosz izompattogtatástól (bevonulás Ukrajnában, persze már nem először) is lehetett félni, de ez sem hatotta meg igazán a piacokat.

A DAX-ban továbbra is a tegnap felvázolt forgatókönyvet tartjuk a legvalószínűbb kimenetelnek. A 9.600 pont környékéről a 9.500 pont környékén levő 200 napos mozgóátlag visszatesztelése a várakozásunk. Onnan újra emelkedő üzemmódnak kellene jönnie. Így a mai napon csökkenésre számítunk a német piacon. Az USA-ban is megy a küzdelem az S&P500 esetében a 2.000 pontos lélektani határral. Szerintünk itt is inkább a korrekció a legvalószínűbb forgatókönyv. Itthon az index napok óta nem tud igazán tovább emelkedni, pedig a 200 napos mozgóátlag eléréséig lenne még tér. A várhatóan negatívabb nemzetközi hangulatban itthon is csökkenésre számítunk.

USA

Az amerikai indexekben nem láthattunk érdemi elmozdulást. Egyértelmű irányt a második negyedéves GDP adat első felülvizsgálata után kaphatunk, ami 14:30-kor érkezik, de nem árt figyelnünk a munkaerő-piaci adatokra sem.

Az Apple új hordózható eszközt mutat be szeptember 9-én az iPhone 6-os készülék mellett. A Wall Street Journal értesülései szerint ez a termék az iWatch okosóra lehet.

Orosz hekkerek megtámadták a JPMorgan és másik négy nagy bank rendszerét. Az FBI nyomozása szerint több gigabájtnyi ügyféladatot loptak el. A hírre csupán 15 centet (-0,25%) esett a JPMorgan jegyzése.

Európa

Véget ért a hegymenet tegnap az európai indexekben. Véleményünk szerint átmeneti korrekciót láthattunk, és az árfolyamok csupán a 200 napos mozgóátlagokat tesztelik vissza. A FTSE 100 index 0,12%-ot, a CAC 40 0,04%-ot emelkedett, míg a DAX index a mínuszos tartományban zárt (-0,19%).

Az ukrán miniszterelnök szerint a Gazprom hamarosan leállíthatja az Ukrajna felé irányuló gázszállítást. Mi azért nem szaladnánk ennyire előre, hiszen egy ilyen lépés komolyan megboríthatná az orosz költségvetést. Ráadásul pánikra egyelőre semmi ok, hiszen az európai gáztárolókban 70- 90%-kal több földgáz van, mint tavaly ilyenkor.

A Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) szerint a brit GDP idén 3,1% helyett 3,2%-kal, míg jövőre 2,7% helyett 2,8%-kal növekedhet. Az elemzés szerint a beruházások és az export mértékét növelni kell, mert túlságosan függnek a számok a belső fogyasztástól. A monetáris szigorítással kapcsolatos becslések szerint 2015 első negyedévében 0,5%-ról 0,75%-ra emelkedhet az irányadó ráta, 2016 negyedik negyedévére pedig elérheti a ráta a 2,25%-ot.

Új csúcsra emelkedett a francia munkanélküliségi adat júliusban – 0,8%-kal 3 424 400 főre. A francia munkaügyi miniszter szerint tervbe van véve a munkavállalókat terhelő adók csökkentése. A második negyedéves munkanélküliségi rátát szeptember 4-én publikálják (első negyedévben 10,1%-on állt a mutató értéke). A kora reggeli német munkanélküliségi ráta mellett a 14 órás német inflációs adat bír majd piacmozgató hatással.

Olaj, arany

A WTI 93,6 dollárra süllyedt ma reggel. A cushingi nyersolaj készlet 508 ezer hordóval nőtt, míg a hírek szerint a líbiai termelők 100 ezer hordó/nappal növelhetik termelésüket szeptembertől. A nyersolaj készlet 360,5 millió hordó az egész Egyesült Államokban. Az arany árfolyama 1.289 dollárig nőtt. Az aranyat főleg az ukrán konfliktus éleződése emelte.

Devizák

Az EUR/USD az elmúlt napok nagy esését követően enyhén emelkedett a tegnapi nap folyamán, melynek során ma reggelre 1,321-ig emelkedett a devizaárfolyam a tegnap reggeli 1,317-es értékről. Az emelkedés annak ellenére következett be, hogy az EKB bejelentette, hogy felkérték a BlackRock befektetési bankot, hogy dolgozzák ki egy európai eszközvásárlási program részleteit, azonban erről természetesen majd az EKB fog dönteni. Azonban valószínűleg a szeptember eleji ülésen még nem fog döntést hozni a jegybank, azonban a későbbiek alkalmával léphet a jegybank. A 30 napos mozgóátlag 312,8-as értékéig csökkent az EUR/HUF árfolyama a tegnapi kereskedésben. Technikai alapon a mozgóátlagról ismét felfelé fordulhat a devizapár árfolyama.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot esett. A kínai kormány állítólag mérlegeli annak lehetőségét, hogy a tőkepiacokat megnyissák svájci és luxemburgi intézményi befektetőknek is.

Az Alibaba javuló eredményről számolt be. Árbevétele 46%-kal emelkedett egy év alatt és ezzel 2,54 milliárd dollárra ugrott. A platformot mobiltelefonról elérők száma egy negyedév alatt 25 millió fővel növekedett, így már havi 188 millió aktív felhasználója van mobiltelefonról. Az eredmény 1,99 milliárd dollár lett, 68%-ot emelkedett egy év leforgása alatt, annak ellenére is, hogy az operatív eredményhányad 50,3%-ról 43,4%-ra esett vissza. Az Alibaba szeptember 3-án indul kéthetes IPO körútra.

Határidős piacok

Stagnálnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”