Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára

2015. április 17. péntek - 08:21 / piacesprofit.hu
  •    

Az Eximbank (EXIM) hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Elindult a két éven belüli futamidejű, kedvezményes kamatozású új rulírozó finanszírozás.

Kép.Pixabay

A 2013 második felében bevezetett rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű, fix kamatozású export előfinanszírozó hiteltermék idén új lehetőséggel bővült, és már 14 hazai hitelintézeti partneren keresztül érhető el, melyről a felek együttműködési megállapodást írtak alá az EXIM székházában, Budapesten.

A megújult hitelkeret megállapodáshoz csatlakozó partnerek a Budapest Bank, a CIB Bank, a Commerzbank, az Erste Bank Hungary, az FHB Bank, a Gránit Bank, a KDB Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az NHB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Takarékbank és az UniCredit Bank. A két éven belüli exportfinanszírozásra kötött megállapodásoknak köszönhetően mintegy 250 M EUR kedvezményes forrás áll az exportőrök és beszállítóik részére rövid lejáratú forgóeszköz finanszírozásra.

Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója az aláírás kapcsán kiemelte: „Az EXIM Exportélénkítési Hitelprogramjának fejlesztése kiemelkedő jelentőségű, mert ezáltal képes a hazai hitelintézetek bevonásával a magyar kkv-szektort nemzetközileg is versenyképes finanszírozáshoz juttatni. Az agrár- és élelmiszeripari exportőrök és beszállítóik finanszírozása az EXIM stratégiájának kiemelt területe 2015 év folyamán, melynek fontos mérföldkövét jelentik a ma aláírt megállapodások.”

Kisokos kezdő exportálóknak
Kezdő exportálóként a közelebbi, biztonságosabb piacokkal érdemes kezdeni, de azokból is csak néhánnyal. Amit pedig nem lehet megspórolni, az a jó szakemberek – az export kooperáció szakértői a kkv-k exportlehetőségeit, támogatásait és céljait elemezték.

A két éven belüli konstrukció megújítása révén lehetőség nyílik arra, hogy a kedvező kamatozású refinanszírozást rulírozó hitelekhez is igénybe lehessen venni, melynek köszönhetően a visszafizetett kölcsönök a hitelkeret terhére folyamatosan újból igénybe vehetők a futamidő alatt. Ezáltal az EXIM nyújtotta refinanszírozott hitel maximális rugalmassággal illeszthető az ügyfelek üzleti tevékenységéhez igazodó tényleges hiteligényhez. A konstrukcióval a korábbiaknak megfelelően az áru- és szolgáltatásexport, a feldolgozott mezőgazdasági termékek exportja, valamint ezen exportőrök beszállítói is finanszírozhatóak. Újdonság ugyanakkor, hogy az EXIM a nem feldolgozott mezőgazdasági termékek exportját is tudja finanszírozni mostantól a rövid lejáratú hiteleivel.

Lehetőség nyílik továbbá a beszállítók finanszírozására abban az esetben is, ha azok nem feldolgozott mezőgazdasági terméket szállítanak be exportőrök részére. A csatlakozó hitelintézeti partnereken keresztül, euróban igénybe vehető exportcélú előfinanszírozási hitel a minimum 6 hónapos, maximum 2 éves futamidő alatt lehetőséget ad a véglejáratkor történő, illetve ütemezett törlesztésre is. Az egyszerűsített dokumentációs igényű és gyorsított eljárásrendű konstrukcióban a finanszírozás alapja az ún. EU Referencia Kamat. Az ügyfelek által fizetendő hitelkamat a jelenlegi kamatkörnyezetben 0,94% és 4,1% közé esik.

Pénzbőség kkv-knak?
A Növekedési Hitelprogram és az Exportélénkítési Hitelprogram is egy a korábbi kereskedelmi banki gyakorlattól eltérő, állami szabályozókkal alacsony kamatokra beállított hiteltermék. Próbálkozás arra nézve, hogy hogyan érvényesülhet együtt a bankok és az ügyfelek érdeke, kikényszeríthető-e a pénzintézetek felelősségvállalása állami eszközökkel.