Úgy tűnik, hogy nyerő-nyerő szituációban vagyunk

2012. július 03. kedd - 09:26 / Erste-elemzés
  •    

Nagyon gyenge termelési adatokra válaszul a részvényárfolyamok emelkednek, mivel a befektetők ezáltal egyre inkább hisznek a további mennyiségi lazításban.

Ez pedig azt mutatja, hogy a részvények olcsók. Legalábbis a csökkenő kockázati környezetben, amelyet a politikusok állítottak elő azzal, hogy meghozták megint az éppen szükséges intézkedéseket. Ezért azt gondolhatjuk, hogy ez most már mindig így lesz. Legalábbis egészen addig, míg ez be nem árazódik. Egyelőre erről szó sincs, így jöhet egy újabb emelkedő nap.

USA, Európa:

Nyitás után lejtőre kerültek a vezető tengerentúli piacok, majd záráshoz közeledve javult a hangulat és a Dow kivételével a pozitív tartományban fejezték be a kereskedést az indexek (Dow -0,07%, Nasdaq 0,55%, S&P500 0,25%). A gyenge makroadatok küldték lejtőre a piacokat a nap elején, az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index közel hároméves mélypontra csökkent júniusban. A korábbi 53,5 pontról 49,7 pontra csökkent a mutató, a konszenzus 52,2 pont volt. Az S&P szektorindexei közül a távközlés vitte a prímet 1,4%-kal, miközben a pénzügy a középmezőnyben teljesített (0,6%).

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

A pénteki rally után tegnap korrigált az olaj árfolyama. A 30 napos mozgóátlagról (84,2 dollár) lepattant a kurzus, és napon belül a 20 napos mozgóátlagot (82,3 dollár) is megérintette, majd zárásra 83,7-ig emelkedett vissza. A reggeli órákban újra észak felé vette az irányt a kurzust, de a 85 dolláros lokális maximumot egyelőre nem tudta áttörni. Az arany emelkedése kifulladt tegnap, és egy szűk sávban oldalazott a kurzus 1.600 dollár környékén.

Devizák:

Az EUR/USD piacán enyhe emelkedés volt tapasztalható, melynek során az árfolyam 1,2598 dollárig emelkedett. Ennek hátterében a vártnál kedvezőtlenebb amerikai makrogazdasági adatok állnak.

A tegnapi nap folyamán a forint 286,6-ről 285,4-re erősödött az euróval szemben. Az árfolyam csökkenésének hátterében Orbán Viktor által kihirdetett 10 pontos új akcióterv áll, mely célzott járulékcsökkentésnek tekinthető, mely a nehéz munkaerőpiaci helyzetben lévőkön igyekszik segíteni.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet:

Jól teljesítettek az ázsiai piacok, mindegyik pluszos tartományban tartózkodik, a Nikkei +0,53%, a Hong Kong +1,51%, Shnaghai +0,75%-os emelkedést produkált. Az emelkedés hátterében a kínai szolgáltatási szektor beszerzési menedzser indexének emelkedése áll, mely 55,2-ről 56,7-re emelkedett. Az ausztrál alapkamat változatlanul 3,5% maradt.

Határidős piacok:

– Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.