További növekedés a befektetési alapok piacán

2014. augusztus 19. kedd - 20:52 / piacesprofit.hu
  •    

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán júliusban is, így immár 22 hónapja töretlen a növekedés. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban ismét kimagasló növekedést hoztak a vegyes alapok, de kötvényalapok teljesítménye is említésre méltó.

Kép: Pixabay

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 74 milliárd forinttal, azaz 1,4 százalékkal növekedett júliusban, elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhetően. A kezelt vagyon alakulása ebben a hónapban viszonylag egységes képet mutat, hiszen csak a pénzpiaci alapoknál  láthatunk kisebb csökkenést. A tőkeáramlásánál tulajdonképpen ugyanez a helyzet: itt is a pénzpiaci alapoknál tőkekiáramlást, a többi alapnál pedig tőkebeáramlást tapasztalhattunk. Ebben a hónapban összességében 85 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a kötvény és a vegyes alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.250 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,3 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,6 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,7%-kal csökkent, ami érthető, hiszen a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben. A csökkenést gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknál történt visszaváltások okozták, ahol a tőkekiáramlás meghaladta a 38 milliárdot.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresik a befektetők és így volt ez júliusban is, de ezúttal a szabad futamidejű kötvények is hasonlóan népszerűek voltak. A tőkebeáramlás közel 42 milliárd forint, amely a legnagyobb a kategóriák között és ami döntő részben a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 3,4% volt.

A magyar tőzsdeindex, szemben a fejlődő piacokkal, amelyek emelkedni tudtak, jelentősebb esést szenvedett el. A részvényalapokba 7,3 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamok ezúttal nem segítették a növekedést. Összességében a részvényalapok vagyona 1,9%-kal lett több.

Már a magyarokat is érdekli a nyugdíjbiztosítás
Úgy tűnik, az öngondoskodás területén eddig nemigen jeleskedő magyarok figyelmét felkeltette a nyugdíjkérdés. Egyre több fiatal érdeklődik a biztosítás iránt, pedig közülük eddig kevesen tartották fontosnak, hogy gondoskodjanak idős napjaik biztonságáról. A nők a férfiaknál előbb kapnak észbe.

A tőkevédett alapokba ezúttal 10 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamok itt sem segítették a növekedést, így mindössze 0,7 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét elmaradt, de azért az átlagos növekedést sikerült meghaladni. Persze panaszra nincs ok, hiszen a teljesítmény azért átlagot meghaladó, csak a tőkebeáramlás enyhült. A tőkebeáramlás 9,6 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 1,9%-os volt.

Az ingatlanalapok ezúttal sem érték el az átlagos vagyongyarapodást. A tőkebeáramlás mindössze 0,7 milliárd, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 0,5%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 40 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 8%-kal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

Az árupiaci alapokba alig 100 milliónyi tőke érkezett. A hozamok nem tudták javítani a vagyongyarapodást, így a nettó eszközérték csak 0,9%-kal növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban enyhe tőkebeáramlást tapasztalhattunk, amely elsősorban az abszolút hozamú alapoknak volt köszönhető. A vagyongyarapodás nem érte el az átlagos mértéket, hiszen pontosan 1%-os volt.

8 tanács kisbefektetőknek
Az alacsony európai kamatkörnyezet alacsony betéti kamatot eredményez, így a befektetők kénytelenek a tőkepiacokon keresni a jobb hozamokat. Egy befektetőnek még körültekintőbbnek kell lennie, és még több információra van szüksége, mint néhány évvel korábban. Kizárólag széles körű piaci információkkal, cégismerettel lehet csökkenteni egy befektetés kockázatát, és javítani a hozamát