Tovább romlik a helyzet a vállalati hitelpiacon

2012. június 05. kedd - 05:15 / piacprofit.hu
  •    

Tovább szigorodtak a vállalati hitelezés feltételei 2012 első negyedévében, bár erre a vártnál szűkebb körben került sor. A feltételek jövőbeni enyhülésére a bankok többsége nem számít a drasztikus hitelszűke kockázata fennmaradt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hitelezési felméréséből.

A felmérés megállapítja, hogy bár az első negyedévben a hitelfeltételek tovább szigorodtak, a szigorító bankok aránya az előző negyedévhez képest csökkent. A vállalati szegmensben a bankok válaszai alapján továbbra sem várható fordulat: a következő félévben is a hitelezési feltételek szigorodására számítanak a pénzintézetek. A képet árnyalja, hogy korábban a bankok többsége jelentős szigorítást várt 2012 elejére, de a 3 éves EKB hiteltendereknek is köszönhetően végül jóval kevesebb bank változtatta ebbe az irányba feltételeit. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy drasztikus hitelszűke nemcsak a hitelezési feltételek egyszeri jelentős szigorítása esetén alakulhat ki, hanem kialakult helyzet tartós fennmaradása esetén is – áll a jegybank összefoglalójában.

A hitelezési feltételek szigorításához továbbra is elsősorban az alacsony hitelezési hajlandóság járul hozzá. Az előző felméréshez képest érdemben csökkent azon bankok száma, akik a gyengülő hitelezési képességet jelölték meg a szigorításhoz hozzájáruló tényezőként. A banki válaszok összesítése alapján a válság éleződése, azaz 2008 második fele óta végrehajtott szigorítások okaként a bankok 73 százalékban a hitelezési hajlandóságot befolyásoló tényezőket, 13 százalékban a likviditási-, míg 9 százalékban a tőkekorlátokat említették.

A megvalósult tranzakciók alapján a vállalati hiteleknél a bankközi kamat feletti felárak 2,5 százalékpont körül alakulnak 2010 óta mind a forinthitelek esetében, mind az euro alapú hiteleknél. Ennek megfelelően a forinthitelek kamata 9,5 százalék körül volt 2012 első negyedévében, míg az eurohitelek kamata 4 százalék körül.

Jeletős felárral jutnak hitelhez a kkv-k

A mostani felmérésben külön kérdőívvel fordult a jegybank a bankokhoz a kis- és középvállalkozások kamatkondícióinak részletesebb megismerése érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy elsősorban a mikro- és kisvállalkozások jóval magasabb áron tudnak hitelhez jutni, mint a kamatstatisztikák alapján megfigyelhető átlagos vállalati 2,5 százalékpont körüli bankközi kamat feletti felár.

A megvalósult ügyletek alapján a mikro- és kisvállalkozások 4-6 százalékpont körül, míg a középvállalatok 2,5-4 százalékpont kamatfelár körül jutottak hitelhez 2011 második felében, amelyeknél a magasabb értékek az eurohitelekre vonatkoznak. A kamatfelárakban 2012 első negyedévében csupán kismértékű 5-20 bázispontos (1 százalékpont 100 bázispont) drágulás figyelhető meg 2011 végéhez képest, azonban figyelembe kell venni, hogy mind a magyar szuverén, mind az anyabanki CDS-felárak mérséklődtek 2012 első negyedévének végére 2011 végéhez képest.

MKV-finanszírozás
A hazai vállalkozások legnagyobb hányadát kitevő, kifejezetten kicsi cégek finanszírozási helyzete hitel nélkül szinte kilátástalan. Az mkv vagy soho rövidítéssel is emlegetett vállalkozási kör így sem megerősödni, sem növekedni nem tud, új piacok szerzése pedig inkább csak illúzió az idetartozó cégek többsége számára. A kezdetek óta súlyosan tőkehiányos szektort a válság tovább gyengítette, ami hosszú távon akár az ország gazdasági növekedésének gátjává is válhat, többek között a kör foglalkoztatásban betöltött szerepe miatt. A témával a [email protected] innen elérhető cikke foglalkozik bővebben.

A kockázati prémiumot nézve a két legrosszabb adósminősítési kategóriába tartozó, de még hitelképesnek számító KKV-k átlagosan 2-2,5 százalékponttal magasabb prémiumon juthatnak hitelhez, mint a két legjobb minősítési kategóriába tartozó KKV kör. Ennek következtében összességében a kockázatosabb, de még hitelképes mikro- és kisvállalkozások 6-8 százalékpontos, míg a középvállalkozások 4,5-6 százalékpontos feláron juthatnak hitelhez, amelyeknél a magasabb értékek az eurohitelekre vonatkoznak.

A felmérésről

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés a 2012 áprilisában történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2012 első negyedévére visszatekintő, másrészt a 2012 második és harmadik negyedévre előretekintő banki várakozásokat tükrözi. A vállalati kérdőívet 7 bank töltötte ki, ezek a vállalatihitel-piac 79 százalékát képviselik.

Európában már nem várnak további szigorítást
Az Európai Központi Bank hitelezési felmérése alapján az eurozónában tovább szigorodtak ugyan a magánszektor hitelezési feltételei, de a szigorító bankok aránya jelentősen csökkent a 2011 negyedik negyedévben tapasztalt megugrás után. A következő negyedévben a bankok már nem várnak további szigorítást aggregáltan a vállalati szegmensben, sőt Németországban és Olaszországban nettó értelemben enyhítés is várható. A bankok válaszai alapján a szigorítás az első negyedévben elsősorban a kockázatvállalás csökkenésének volt tulajdonítható, ami a válság kitörése óta is összességében a legfontosabb tényező volt a szigorításokban. Ugyanakkor az elmúlt félévben (illetve még a válság kitörésekor) a szigorításokban fontos szerepet játszó piaci finanszírozási és likviditási helyzet hozzájárulása marginalizálódott. Mindez a 3 éves EKB hiteltenderek miatti kedvezőbb piaci finanszírozási környezetnek tulajdonítható.