Tovább csökkenhet ma az alapkamat

2013. április 23. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. Az elemzők további 25 bázispontos csökkentésre számítanak. Tegnap jelentősen gyengült a forint árfolyama is.

Az HSBC által vizsgált kínai beszerzési menedzser index a ma hajnali adatok szerint váratlanul csökkent. Persze még mindig az 50 fölötti, azaz bővülést mutató tartományban van, de csak egy hajszálnyira. Ez a csökkenés elég komoly depressziót okozott az ázsiai piacokon, s az amerikai határidős indexek is a negatív tartományba fordultak. Európában mindezek ellenére vegyes a kép, a DAX továbbra is a 200 napos mozgóátlag fölött billeg mintegy 100 ponttal, miközben a magyar indexnek tegnap ismételten sikerült lefordulnia a 30 napos mozgóátlagról. Ráadásul ezt eléggé csúnyán tette meg a BUX. Egyrészt a MOL valami hasonló akciót csinált, de a Magyar Telekomot sem kímélték, pedig egyre közeledik az osztalékfizetés, amelyen keresztül a befektetők több mint 12 százalékos osztalékhozamra tehetnek szert, s az elkövetkező években is 10 százalék körül lehet ez az érték a jelenlegi árfolyammal számolva.

Ez pedig nagyon attraktív, ha azt tekintjük, hogy már a 10 éves hozamok is közelítik az 5 százalékot. Mindent összevetve, a piacokon továbbra is maradhat a bizonytalanság azután, hogy az USA-ban is rendre romló makrogazdasági adatokat láthatunk. Komolyabb változáshoz meggyőző adatokra lenne szükség mind az USA-ból, mind Európából. Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. Az elemzők további 25 bázispontos csökkentésre számítanak. A jegybank arról kérdezte a kereskedelmi bankokat, hogy a kéthetes betét helyett mennyi pénzt tartanának újonnan kibocsátandó forintkötvényben. Arról is megkérdezték a bankokat, hogy a devizában fennálló forrásállományuk, hogyan csökkenne a jegybank által tervezett FX swapok hatására. Ennek fényében alakítanák ki a növekedési hitelprogram feltételeit. A hír nincs hatással sem az OTP, sem az FHB árfolyamára.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

Jól indult a hét első kereskedési napja a tengerentúli piacon, mérsékelt emelkedéssel zártak az indexek (Dow 0,13%, Nasdaq 0,87%, S&P500 0,5%). A használt lakásértékesítések a várt növekedés helyett 0,6%-kal csökkentek márciusban. Az előző havi 4,95 millióról 4,92 millióra csökkent az eladások száma, miközben a konszenzus 5 millió darab volt. Az előző havi adatot 4,98 millióról 4,95 millióra korrigálták. Ennek ellenére az értékesítések száma több mint 10%-kal haladja meg a tavalyi szintet.

Főként a technológiai vállalatok vezették tegnap az emelkedést, a Dow tagjai közül a Microsoft (3,6%), a Caterpillar (2,6%), a DuPont (2,6%) és az Intel (2%) vezették az emelkedést, pedig a Caterpillar számai nem voltak túl fényesek.

Gyenge első negyedéves számokkal rukkolt elő tegnap a Caterpillar, a cég profitja 45%-kal esett vissza az egy évvel korábbi értékhez képest. A tavalyi 2,37 dolláros részvényenkénti profit után 1,31 dollár lett az első három hónapban a részvényenkénti nyereség, míg a piac 1,38 dollárra számított. A menedzsment a korábbi 7-9 dollár helyett 7 dolláros EPS-t vár, és az árbevétel pedig 57-61 milliárd dollár lehet a korábbi 60-68 milliárd dollárral szemben. A cég első embere azt is mondta, hogy folytatódnak a sajátrészvény vásárlások, a gazdaság stabilizálódása miatt pedig lassú növekedést prognosztizál 2013-ra. A papírok árfolyama látványosan emelkedett tegnap.

Európa

Az európai piacokon nem voltak tegnap látványos mozgások (FTSE100 -0,09%, DAX 0,24%, CAC40 0%). A német parlament után tegnap az osztrákok is jóváhagyták a ciprusi mentőcsomagot. Az olasz államfő, Giorgio Napolitano tegnap a parlament előtt letette az esküt, majd elég keményen fogalmazott beiktatási beszédében. Tettekre buzdította a pártokat, hiszen a taktikázás és vitázás helyett a következő napokban a kormány megalakítása a cél. Az olasz kétéves kötvényhozam történelmi mélypontra, 1,276%-ra esett vissza tegnap.

Olaj, arany

A ma reggeli kedvezőtlen kínai bizalmi index adatok nyomot hagytak az arany és az olaj kereskedésén is. Mind a két termék ára esett: a WTI 88,4 dolláron állt ma reggel. A készletadatok további emelkedést mutatnak az USA-ban. Az arany 1.414 dolláron állt annak ellenére, hogy hírek szerint nő a fizikai arany iránti érdeklődés az ázsiai piacokon.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

Tegnap egy jelentős forintgyengülés volt tapasztalható, melynek során az árfolyam elérte a 300-as szintet is, azonban utána a forint részben visszaerősödött és ma reggel 299-es árfolyam mellett kereskedtek a devizapárral.

Az EUR/USD árfolyama 1,3101-ről 1,3066-ra csökkent tegnap és ma reggel további csökkenés tapasztalható, jelenleg 1,3040-es árfolyam környékén kereskednek a devizapárral. Az árfolyam mozgását főleg a vártnál gyengébb amerikai makroadatok mozgatták, mint amilyen a vártnál rosszabb Chicagói FED index.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,19%-ot, a Hang Seng 1,14%-ot, a Shanghai index pedig 2,06%-ot csökkent a mai nap során. A HSBC által publikált előzetes PMI adat értéke 50,5 pont lett, ami jelentősen elmarad a márciusi 51,6 ponttól és a várt 51,5 pontos értéktől is. A kínai hatóságok lazítanák az életbiztosítások szabályozását, ami pozitív lenne a biztosítók számára.

Határidős piacok

A főbb amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban vannak ma reggel.