Tényleg csak minket izgat az EU-büdzsé?

2012. november 23. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Jönnek a jobbnál jobb hírek rendesen. A tajvani kormányzati alap részvényvásárlása jelentős emelkedést hozott a Taiex indexben. Ázsiában amúgy is pozitív a hangulat annak köszönhetően, hogy egyre kevésbé félnek a kínai lassulástól.

Ráadásul a német export és import adatok is 0,5 százalékponttal meghaladták a várakozásokat, s ez valamiféle gazdasági élénkülésre utal. Az mintha senkit sem érdekelne, hogy az Unió vezetői nem egyezett meg az EU 2014-2020-as költségvetéséről, csak bennünket, akiknek a támogatása akár 30 százalékkal is csökkenhet. Különben is, lesz egyezség előbb vagy utóbb, hiszen már ma folytatódnak a tárgyalások. Az elmúlt napok öntéseit követően a pozitív nemzetközi hangulatban a magyar piac is valamiféle emelkedést mutathat ma. Persze az, hogy átestünk a 200 napos mozgóátlagon az a folytatás tekintetében nem jelent túl sok jót.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Tegnap hálaadás miatt zárva voltak az amerikai tőzsdék és ma is csak rövidített nyitva tartással üzemelnek. A New Yorki tőzsde (NYSE) például hazai idő szerint csak délután 7 óráig lesz nyitva. Amerikában sem tegnap, sem ma nem jelenik meg fontosabb makro adat.

A tengeren túlon a mai „fekete péntek”-kel kezdődik a karácsonyi vásárlási szezon. Tradicionálisan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom volumene. Előrejelzések szerint mostantól karácsonyig 586,1 milliárd dollár értékben vásárolnak a fogyasztók, ami 4,1%-os növekedés lenne tavalyhoz épest. Tegnap több európai adatot is publikáltak. Ezek közül a legfontosabbak az eurózónára vonatkozó PMI adatok voltak, melyek összességében felülmúlták a várakozásokat, azonban a szolgáltató szektorra vonatkozóan némileg elmaradt a remélt értéktől.

Az eurózónában a fogyasztói bizalom még a vártnál is nagyobb mértékben csökkent. Értéke -26,9 lett, szemben a várt -25,9-es és a legutóbbi -25,7-es értékkel. Az eurózónában tegnap délután 4 órakor publikálták a fogyasztói bizalom értékét, ami gyengébb lett. A várt -25,9 helyett csak -26,9-es értéket mutatott. A görög hírügynökség értesülései szerint tegnap este Ciprus, az IMF és az EU képviselői megállapodtak a pénzügyi támogatás feltételrendszeréről. Hivatalos bejelentés a mai napra várható.

Tegnap lényegi eredmény nélkül zárult az EU-s pénzügyminiszterek találkozója, folytatás ma déltől várható. A tét nem kicsi, hiszen a 2014 és 2020 közötti költségvetésről kell megegyezniük.

Tegnap jelent meg a német kiskereskedelmi forgalom októberi értéke, ami év/év alapon 1,4%-os csökkenést mutatott. Németországban az export és az import értéke is meghaladta a várakozásokat. A harmadik negyedévben a várt 1% helyett 1,4%-os exportbővülést mértek, miközben az import bővülése 1% lett a várt 0,5% helyett.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

A nyersanyagpiacon csak minimális emelkedés volt tapasztalható, úgy látszik itt is megérződött a tegnapi amerikai szünnap. Az olaj árfolyama 87,28 dollárról 87,38 dollárra emelkedett és ezzel továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlag között helyezkedik el. Az arany árfolyamában is csak minimális emelkedés volt tapasztalható. Az arany unciánkénti árfolyama 1728,95 dollárról 1729,55 dollárra változott.

Devizák:

A forintnak tegnap is sikerült tovább erősödnie az euróval szemben. Az árfolyam tegnap sikeresen küzdötte le a 280-nál található ellenállást és ez által az EUR/HUF devizapár értéke 281,08-ról 279,47-re változott. AZ EUR/USD devizapár tekintetében emelkedés volt tapasztalható, az árfolyam 1,2829-ről 1,2884-re emelkedett. Az euró erősödésének hátterében a vártnál jobb európai adatok álltak.

Távol-Kelet:

A Nikkei 1,57%-kal, a Shnaghai index 0,86%-kal, míg a Hang Seng 0,59%-kal emelkedett. Az emelkedésben közrejátszott, hogy a tegnap publikált kínai PMI adat növekedést mutatott és átlépte az 50 pontos értéket. A tajvani Taiex index több mint 3%-ot emelkedett, miután nyilvánosságra került, hogy egy állami alap elkezdte az indexbe tartozó részvényeket vásárolni.

Határidős piacok:

A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.