Szinte csak a járulékok miatt tart fenn vállalkozói bankszámlát? Ez a teendő!

2014. szeptember 03. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az utóbbi években jelentősen lecsökkentek a vállalkozói bankszámlák havidíjai, már-már barátságos díjazásúak is akadnak. A pénzügyi tranzakciós illeték persze a vállalkozói számlaszektort is átrendezte, de ha havonta súlyos ezrekre rúg a bankköltségünk, miközben szinte csak a kötelező járulékokat fizetjük az adóhivatalnak, akkor lehet, hogy bankszámlát kellene váltani. A Bankráció szakértője összehasonlította nekünk a most elérhető legjobb ajánlatokat.

Gábor, aki alapvetően csak a minimálbér utáni kötelező járulékokat utalja a vállalkozói bankszámláról, továbbá kifizeti a cége fenntartásához szükséges havi 3-4 számlát, a kezébe vette az elmúlt 6 hónap összes céges bankszámlakivonatát. Szépen összeadogatta az összes, banknak fizetett díjat, majd elszörnyedt: a számológép havi átlagban 11 196 Ft-os bankköltséget mutatott! Mivel biztos volt benne, hogy valami tévedés történt, hiszen a bankszámla-havidíjnak kb. 300 forintos nagyságrendjére emlékezett, ezért újraszámolta. De ugyanúgy 11 196 Ft-ot mutatott a számológép. Mennyit kell majd fizetni, ha a cég elkezd gyarapodni?

A sztori nem kitaláció, hanem megtörtént eset, és ez vezérelt bennünket arra, hogy áttekintsük a vállalati bankszámlák feltételek nélkül vagy néhány könnyedén teljesíthető feltétel mellett igénybe vehető legolcsóbb rétegét azok számára, akiknek valóban csak a legszükségesebb bankszámla-szolgáltatások kellenek, cserébe nem akarnak pár átutalásért havi átlagban 12 ezres bankköltséget fizetni.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/adamr

Jelenleg az egyik legjobb számla az OTP Banknál érhető el, ráadásul 2014. szeptember 30-ig történő mikro- és kisvállalkozói számlanyitás esetén nem kell számlavezetési havidíjat sem fizetni fél éven át! Azon túl, hogy több ezer forintot megspórolhatunk ezzel, kipróbálhatjuk a piacvezető Kisvállalkozói E-számlacsomag szolgáltatásait is, amelyben így teljesen díjmentes lesz a bankkártya éves díja, az internetbank havidíj, és havonta az első 10 db internetes vagy telefonos eseti átutalás díját sem számítják fel! Az akció lejárta után ugyanezzel az ingyenes tartalommal havonta 3945 Ft-ot kell majd fizetni a számlavezetésért, amely összességében még mindig nagyon kedvezőnek számít a piacon. Természetesen a terhelő tranzakciók után számított tranzakciós illetéknek megfelelő összeg megfizetését ennél a számlacsomagnál sem kerülhetjük el. (De van, ahogy igen! Itt találja tippjeinket.)

Bankváltás 7 egyszerű lépésben
Eldöntötte, hogy váltana, csak nem tudja, hogy is fogjon hozzá? Szakértőnk Gergely Péter a teendőket 7 egyszerű lépésben összefoglalva mindenkit arra biztat, hogy ne habozzon váltani, megfelelő tájékozódás és előkészítés mellett ugyanis ez messze nem olyan bonyolult, mint az kívülről látszik.

Akik szeretik a bankköltségeket feltételek nélkül is kis számokként látni, azok számára a GRÁNIT Bank GRÁNIT Vállalkozói Alapszámla 2 terméke ajánlható, ahol elektronikus kivonattal teljesen ingyenes havidíj mellett még a havi első 5 internetes átutalás után is csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni (mely 1000 Ft-onként számítva 3 forint, s csak 2 millió forintos tranzakció összegig nő). Nem kell fizetni havidíjat az internetbankért és az opcionális SMS csomagért sem, az SMS-enkénti díj pedig mindössze 18 Ft. Az első 5 internetes átutalás után utalásonként 0,59%-os díj fizetendő (a 0,3%-os illetékkel együtt, amely tranzakciónként csak 2 millió forintig nő), de utalásonként minimum 250 Ft+0,3%-ot. A számlához kapcsolódó bankkártya éves díja első évben 0 Ft, utána pedig évente 8000 Ft, mely a vállalkozói szektorban nem számít drágának. A kártyával történő vásárlást csupán a pénzügyi tranzakciós illeték terheli.

A Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számla 1 hasonlóan kedvező csomag. Aki teljesít legalább 3 átutalást minden hónapban a számlájáról (márpedig a járulékok eleve több helyre fizetendők, mint három), annak elektronikus bankszámlakivonat esetén már nem kell fizetnie a számlavezetésért. A csomag díjmentesen tartalmazza az olcsóbb SMS szolgáltatás havidíját (az SMS díj 21 Ft), az internetbank havidíjat, sőt az első évben az olcsóbb bankkártya éves díját is (utána évente 3663 Ft). (Ha a 3 átutalás vagy csoportos beszedési megbízás nem teljesül, akkor a havidíj 992 Ft.) Egy internetes átutalás díja 0,55% (a 0,3%-os illetékkel együtt, mely tranzakciónként csak 2 millió forintig nő), de utalásonként minimum 250 Ft+0,3% a fizetendő díj. A bankkártyás vásárlást csak az illeték terheli.

A Sberbank nemrég megújított vállalkozói számlacsomagjai közül a legkedvezőbb a Sberbank BusinessFix számlacsomag. Itt 490 forintot kell fizetni havidíjként, de még ez is sokkal kedvezőbb, mint némelyik lakossági számlacsomag. Itt egy internetes átutalás díja 0,15%, minimum 170 Ft + a tranzakciós illeték mértéke, mely 0,3%, maximum 6000 Ft. A bankkártyáért az első évben nem kell fizetni (utána 3300 Ft évente), az SMS-csomag 50 Ft havidíj kedvezménnyel 250 Ft/hó (SMS-enkénti 30 Ft-os díjjal). Ennek a csomagnak az érdekessége, hogy havonta még 1-1 kedvezményes készpénzfelvétel is belefért saját és idegen ATM-ből: a havi első ilyen tranzakció mindkét esetben mindössze az illetékkel megegyező 0,6% (maximum 6000 Ft-ba) kerül. A bankkártyás vásárlás díja 100 Ft.

A K&H Bank K&H Start+ számlacsomagja szintén karcsúsított díjakkal rendelkező vállalkozói csomag. A havi első 5 internetes átutalási tranzakciót itt is megúszhatjuk a pénzügyi tranzakciós illetékkel megegyező díjért (0,3%, maximum 6000 Ft), a hatodiktól ezen felül még 0,23%, minimum 300 Ft-ot kell fizetni tranzakciónként. Ebben a csomagban nem kell fizetni éves díjat a bankkártyáért, és havi díjat az SMS szolgáltatásért (mindkettőt visszavonásig folyamatosan), illetve akció nélkül is ingyenes az internetbank. Ezen felül a bank saját ATM-jeiben nem kell fizetni a havi első készpénzfelvételért az illetéken felül (0,6%), és a bankkártyás vásárlás díjmentes.

A cikk szerzői a Bankracio.hu szakértői

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek