Szimatot fogtak a medvék

2012. augusztus 24. péntek - 11:22 / Erste-elemzés
  •    

Jól elromlott a hangulat! Míg a DAX tegnap a 20 napos mozgóátlagot tesztelte, addig a BUX már a 30 napos mozgóátlag alatt jár. Ahogy estünk egy kicsit a medvék azonnal hatalmas lármát kezdtek el csapni. Ilyen címet láttam ma reggel a Yahoo-n. „Marc Faber: Odds of Global Recession Are 100%". Azaz tuti, hogy globális recesszió lesz. Ne legyen senkinek kételye efelől. Szóval a medvék azonnal szimatot fogtak és jó PR érzékkel rendesen, paráztatják a publikumot - kezdték napi kitekintőjüket az Erste elemzői.

Ugyanakkor az is igaz, hogy korrekciós periódus elején vagyunk, amely valószínűleg izgalmasan fog lezajlani. A paráztatott publikum nagy esést vár, míg a helyzet az, hogy a részvények a sok emelkedést követően is nagyon olcsók. Vagyis könnyen elfordulhat az, hogy úgy zajlik le ez a korrekció, hogy valójában egy szélesebb sávozás következik be. Volt már rá példa. Ma viszont további csökkenésre számítunk.

USA, Európa

– Zárásig tartott a rossz hangulat a tengerentúli piacokon, a vezető indexek a negatív oldalon fejezték be a kereskedést, miután enyhültek az újabb monetáris lazítással kapcsolatos várakozások (Dow -0,9%, Nasdaq -0,7%, S&P500 -0,8%).

– Az összes szektor mínuszban zárta a kereskedést, a legrosszabbul az alapanyagok (-1,7%) és az közszolgáltatás (-1,1%) teljesített.

– A makroadatok vegyesen alakultak az USA-ban. 372 ezer új lakást értékesítettek évesítve júniusban, ami 13 ezerrel több az előző havinál, és 7 ezerrel haladja meg az elemzői konszenzust. A friss munkanélküli segélykérelmek 372 ezerre nőttek a várt 365 ezer helyett, az előző heti 366 ezerről.

– Charles Evans Fed elnök megerősítette, a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozásokat, miközben James Bullard St. Louis-i Fed elnök arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az amerikai gazdaság állapota javult, ezért a kamatdöntő ülés tegnap publikált jegyzőkönyvében írtak mát nem állják meg a helyüket. A jegybankárok között tehát nincsen egyetértés.

– A hírek szerint Spanyolország mentőcsomagról tárgyal az EU vezetőivel.

– Angela Merkel és Francois Hollande tegnap Berlinben találkoztak, ahol megerősítették, hogy Görögországnak az eurozónában kell maradnia. Szamarasz görög kormányfő ma Berlinben, holnap pedig Párizsban folytat tárgyalásokat.

– A Hewlett Packard vegyes eredményét nem díjazták a befektetők, a papír árfolyama több mint 8%-kal éves minimumra esett tegnap.

Olaj, arany

– Minden tényező az arany árfolyamának emelkedésére játszik, amelynek eredményeként a tegnapi kereskedés során az árfolyam az unciánkénti 1.654 dollárról 1.670 dollárra emelkedett és ezzel egy ellenállási szintre érkezett az arany árfolyama, amelyről a ma reggeli órákban visszapattanni látszik. Az arany árfolyamának emelkedését fundamentális oldalról három fő tényező befolyásolja, a gyengülő dollár, a gyenge reálgazdasági adatok és a QE3-ról szóló spekuláció.

– Az olaj tegnapelőtt ugyan a 200 napos mozgóátlag fölé került, de a vártnál rosszabb munkanélküliségi adatok következtében a tegnapi nap során vissza is tért a mozgóátlag alá. Mitt Romney amerikai elnökjelölt bejelentette, hogy a keleti-parton engedélyezné új olajfúrótornyok létesítését, annak érdekében, hogy az USA csökkentse a külfölddel szembeni kőolajfüggőségét. A technikai kép alapján továbbra is egy emelkedő trendcsatornában halad az olaj árfolyama, de mindenképpen kedvezőtlen, hogy visszaesett az árfolyam a 200 napos mozgóátlag alá.

Devizák

– Az EUR/USD árfolyama tovább emelkedett a tegnapi kereskedés során. A nyitó 1,2529-es árfolyamról 1,2564-ig gyengült a dollár a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adat következtében. Miközben Európából a várakozásoknak megfelelő adatokról számoltak be, ugyanis a vártnak megfelelő mértékben nőtt Németország GDP-je és az ipari beszerzési indexek is összességében a várakozások szerint (termelő vállalatok esetében várt fölött, szolgáltatóknál várt alatt) alakultak, mind Németországban, mind pedig az EU egészében.

– A forint az euróval szemben a tegnapi nap során 277,06-ról 277,56-ra gyengült, miközben a tegnapi kötvénykibocsátás során hozamcsökkenés volt tapasztalható. Például a leghosszabb, 15 éves futamidejű államkötvények esetében 7,34%-os hozam alakult ki a legutóbbi 7,92%-kal szemben.

Távol-Kelet

– A tegnapi rossz hangulatban, amelyet még a vegyes amerikai adatok is tetőztek lefelé fordultak az indexek és ez az irány volt ma reggel is meghatározó az ázsiai piacokon is. A Nikkei 1,27%-ot, a Hang Seng 1,19%-ot, míg a Shanghai index 0,72%-ot csökkent.

– Dél-Koreában döntött a bíróság a Samsung és az Apple közötti perben. A döntés értelmében a vállalatok kölcsönösen megsértették egymás szabadalmait, ezért mindkét gyártó néhány termékének a forgalmazását betiltották Dél-Koreában. A döntés nem érinti a legújabb modelleket, ugyanis ott nem állapítottak meg szabadalomsértést.

Határidős piacok

– Vegyes képet mutatnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.

Vállalati hírek

– Az Egyesült Államok Szövetségi Fellebbviteli Bírósága a "Holocaust Victims of Bank Theft" felperesek által – más alperesek mellett

– az OTP alperes ellen indított perben helyt adott az OTP kérelmének és utasította az első fokú szövetségi bíróságot arra, hogy a pert szüntesse meg az OTP-vel szemben, mert a bíróság nem rendelkezik hatáskörrel. Az OTP álláspontja továbbra is az, hogy a kereseti követelés vele szemben teljes mértékben megalapozatlan.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.