Szép emelkedés lehet itthon is

2012. március 19. hétfő - 10:10 / Erste-elemzés
  •    

Oldalazással zárták a hetet a tengerentúli indexek. Az olaj nagyobb, az arany csekélyebb emelkedéssel zárta a pénteki napot. Oldalaznak a távol-keleti piacok. A forint erősödött, a dollár gyengült pénteken. Az FHB negyedik negyedéves eredménye sokkal jobb lett a vártnál. E-Star: havi helyzetjelentés. Kismértékű emelkedés várható ma.

Erste kommentár

Békés ünnepek. Úgy tűnik, hogy nemcsak Magyarországon teltek békésen az ünnepek, hanem a világában is egy kicsit álmosabban folytatódott a kereskedés. Ezt most úgy kell érteni, hogy csütörtökön még további szép emelkedést mutattak fel a piacok, hogy aztán pénteken megpihenjenek. Most is kissé pihenős, enyhén emelkedő módban vannak a piacok. A forint is erősödni tudott a hosszú hétvége alatt. Így nem lepődnénk meg, ha a BUX folytatná az emelkedést a szerdai rés után, amelyet 19.142 és 19.221 pont között hagyott. Ráadásul újra a 30 napos mozgóátlag felett van az index.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Oldalazással zárult a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúli piacokon, az indexek szűk tartományban mozogtak (Dow -0,15%, Nasdaq -0,04%, S&P500 0,1%).

– A makroadatok vegyesen alakultak, az ipari termelés a várt 0,4%-os növekedéssel szemben stagnált februárban, a Michigani egyetem fogyasztói bizalmi indexe 74,3 lett, miközben a piac 76-ra számított. A havi infláció megfelelt a várakozásoknak, 0,4% lett februárban.

– Az Apple délután azzal kapcsolatban tervez bejelentést tenni, hogy a 100 milliárd dolláros készpénzállományát mire fogja felhasználni. Magyar idő szerint délután 2-kor fogja tájékoztatni az Apple a befektetőket. A cég árfolyama múlt héten elérte a 600 dolláros lélektani szintet, ahonnan megfordult, és 585 dolláron fejezet be a hét utolsó kereskedési napját.

Olaj, arany:

– A múlt hét második felében megtorpant a lejtmenet az arany piacán, és az 1.634 dolláros mélypontról visszapattant az árfolyam. Pénteken minimális emelkedést követően 1.660 dollárig emelkedett a kurzus.

– India bejelentette, hogy tovább emelik az aranyimportra kivetett adót. Az eddigi 2% helyett 4%-kal terhelik ezután a nemesfém behozatalát.

– A WTI kőolaj még csütörtökön pattant vissza a 30 napos mozgóátlagról, és a pénteki kereskedésben emelkedő irányba fordult. 105,5 dollárról 107-ig emelkedett az árfolyam a hét utolsó kereskedési napján.

Távol-Kelet:

– Vegyes a hangulat a távol-keleti piacokon (Nikkei 0,19%, Hang Seng -0,11%, Shanghai 0,23%).

– Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője egy pekingi konferencián arról beszélt, hogy a jüan globális tartalékdevizává válhat, ha Kína folytatja a gazdasági reformokat.

– Az ingatlanszektor papírjai tovább folytatták a lejtmenetet, az olajpapírok és a nyersanyagszektor pedig kiemelkedő optimizmussal kezdte a hetet.

Devizák:

– Korrekció indult múlt héten az EUR/USD devizapárban. Az 1,30-as mélypontról rugaszkodott el az árfolyam felfelé, és 1,317-ig emelkedett pénteken.

– A forint pénteken tovább erősödött az euró ellenében. A hazai fizetőeszköz a 291-es nyitást követően elbizonytalanodott és 292,7-ig gyengült, majd fordult az árfolyam, és 290-ig süllyedt zárásra.

Határidős piacok:

– Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

– Mindenki nagy érdeklődéssel kíséri Merkel asszony 200 Mrd eurós megújuló energia fejlesztési tervét. A piaci megfigyelők szerint, ha működni fog a német modell, az példa lehet más országok számára is. Pl. az Északi-tengeren 6 new-yorknyi területet szándékozik Németország szélerőművekkel beépíteni.

– A Berenberg a korábbi 65 euróról 67 euróra növelte a Bayer célárát, de megtartotta tartás ajánlását annak ellenére, hogy a részvény árfolyama 54,65 euró. Vagyis ilyen célárral igazán venni kéne.

– Az indiaiak gyárthatják a Bayer rákellenes gyógyszerét, a Nexavart. A Natco Pharma 2021-ig gyárthatja az indiai hatóság döntése szerint a gyógyszert, s 6% royalty-t kell fizetnie a Bayernek.

– A GM managementje szerint (Opel) az európai piacon továbbra is nagy az árnyomás, s az elmúlt hónapokban ez még fel is erősödött. Ezért gyárbezárásokra számítanak Európában. A Fiat kapcsán kapott korábban lábra a hír, hogy bezárna üzemet, amelyet a menedzsment cáfolt.

– Az Unicredit vezérigazgatója szerint az első negyedévben növekedhet a hitelkereslet.

– Az európai új gépjármű értékesítés 9,6%-kal csökkent idén februárban év/év összehasonlításban. A Renault és a Peugeot volt a legnagyobb vesztes.

– Az Exane 22,5 euróra emelte az E.ON célárfolyamát, megtartva fölülteljesítő ajánlását.

– A Deutsche Bank 12-ről 18-ra növeli a management tagjainak számát, és az igazgatóság 75 centes osztalékot javasol.

– A Berenberg eladásról tartásra módosította az Infineon részvényekre szóló ajánlását. Jól tette, mert idén eddig 31%-ot emelkedett a részvény.

– A holnap kezdődő „Basel Committee on Banking Supervision" tanácskozásán a bankokra vonatkozó likviditási szabályok kettéválhatnak. A nagyobb bankokra vonatkozóan lazulhatnak, míg a kisebb bankokra vonatkozóan szigorodhatnak a szabályok, ami egy kissé fura. A két napos tanácskozáson elvileg arról kellene tárgyalnia a bizottságnak, hogy hogyan lazítsanak a likviditási követelményeken, hogy a hitelezés fellendülését segítsék. Ezt kérte több európai állam is korábban.

– Március 14-én piaczárás után tette közzé az eredményét az FHB, amelyben sokkal kisebb, 3,4 Mrd Ft-os veszteségről számolt, be, mint amelyet a piac várt (7,9 Mrd Ft-os veszteség). A piaci várakozástól való eltérés oka elsősorban a kereskedési eredményben keresendő, ugyanis az 6,2 Mrd Ft pluszt mutatott a negyedik negyedévben. Ez elsősorban a nyomott áron forgó saját kötvények visszavásárlásának és azok bevonásának köszönhető. A végtörlesztés 12,9 Mrd Ft-os veszteséget hozott, amelyből a negyedik negyedévben 11 Mrd Ft képződött meg. Ugyanakkor további egyszeri tételek is borzolták a kedélyeket, de azok már kisebb nagyságrendet képviseltek. Az elkövetkező negyedévekben is láthatunk majd még egyszeri tételeket, amelyek a 25%-os adósság elengedéshez, vagy az árfolyamgát rendszerében jelentkező veszteségekhez fognak kötődni. Ugyanakkor, ha a sima üzletmenetet nézzük, akkor kismértékű javulást láthatunk. A cég erősít a kis- és középvállalati hitelezésben, s ennek már látszódnak az első eredményei, ugyanis a tisztított nettó kamatrés enyhe emelkedést tudott mutatni a IV. negyedévben. Összességében a várakozásoknál jobb eredményt közölt a cég, de mivel további bizonytalansági tényezők, illetve további egyszeri veszteségek tarkítják a jövőt, ezért csak enyhe pozitív árfolyamhatásra számítunk.

– Az E-Star múlt szerdán piaczárás után tette közzé havi helyzetjelentését. A február hónap számai a várható értékeknél jobbak lettek a szokatlanul hideg napoknak köszönhetően. Ugyanis Lengyelországban és Romániában az eredmény függ az eladott hőtől, ugyankor Magyarországon csak az időarányos profit keletkezett, mivel az eredmény a szolgáltatott napok számától függ. Az adott periódusban a cég nem indított új projektet, így ilyen jellegű árbevétele nem is volt. A banki hiteltárgyalásokat tovább folytatja az OTP-vel, de más lehetséges partnerekkel is tárgyal. A publikált eredmény jó, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a fűtési szezonban a cég profitot produkál, míg azon kívül inkább veszteséget. Ezért egy egyszerű számolást elvégezve a fűtési szezon EBITDA-jára 5 millió eurót kapunk, míg az azon kívüli időszakra 3 millió euró veszteséget. Így a cég éves EBITDA termelő kapacitása jelenleg 2 millió euró körül lehet. A hírre enyhe pozitív piaci reakciót várunk.

– A MOL-INA vesztegetési ügyben a magyar olajcég Mihail Gucerijev orosz milliárdos meghallgatását kérte. Ő volt az, aki az 5 millió eurót Robert Jezicnek eljuttatta. Korábban egy tanú úgy nyilatkozott, hogy nagy valószínűség szerint a MOL-tól származik az Ivo Sanaderhez eljuttatott 5 millió euró. A hír kedvező a MOL szempontjából. A horvát miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, hogy a horvát kormány tárgyalásokat kezdeményez az INA menedzsment jogokkal kapcsolatban, mivel az állam nagyobb beleszólást szeretne a cég ügyeibe. Beszélt az év első felében kiírandó új koncessziókról is. Az INA mellett olyan nagy olajcégek részvételére is számítanak, mint az Exxon, a Total, az Eni, és a Statoil.

– A Magyar Telekom április 16-ára hívja össze részvényeseit éves rendes közgyűlésre. A napirendi pontok a szokásosak. Az Igazgatóság még korábban 50 forintos osztalékra tett javaslatot.

– A Danubius szintén április 16-án tartja éves rendes közgyűlését, a napirendi pontok a szokásosak.

Gazdasági hírek

– Fellegi Tamás az IMF képviselőjével, Christoph Rosenberggel találkozott a múlt hét végén. Fellegi azt szerette volna megtudni, hogy mikor kezdődhetnek meg a hiteltárgyalások, de úgy tűnik, hogy a Valutaalap kivárja az uniós kötelezettségszegési eljárások lezárultát.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.