Szélesebb körű állami kezesség a kkv-szektornak

2013. május 31. péntek - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány csütörtöki döntése értelmében a mikro-, kis- és középvállalkozások a továbbiakban egyszerűbben, szélesebb költségvetési garanciadíj támogatás mellett juthatnak hitelezői forrásokhoz.

Szélesebb körű és egyszerűbb lesz az állami kezességvállalás – Kép: SXC

A döntés kiemelt célja a magyar gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, a növekedés beindítása és a munkahelyteremtés, amelyhez kulcsfontosságú a Magyarországon működő vállalkozások számára az ideális feltételek megteremtése. A jelenlegi piaci viszonyok között elengedhetetlen a stratégiai fontosságú, de továbbra is nehezen hitelforráshoz jutó kkv-szektor pénzügyi helyzetének további javítását szolgáló intézkedések kidolgozása, melynek keretében már több lépés is történt az elmúlt időszakban.

Az Eximbank és a Mehib 2013-as üzleti terve 100 milliárd forint hitelállomány- és 45 milliárd forint garanciaállomány-bővülést tervez a 2013. évben. Emellett nem szabad szem elől téveszteni, hogy a jelentős munkahelyteremtő magyar kkv-szektor nagy része főleg a belső piacra termel, így fontos az előbbi intézkedéseket egy másik – a hazai piacra termelő kkv-kat támogató – lábbal is megerősíteni. Erre a célra kiválóan megfelel az állami kézben lévő garanciavállalatok közül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mint stratégiai partner, kiegészülve az agráriumra specializálódott Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal.

A hitelgarancia-szervezetek a hitelezői kockázatkitettséget nagyban lefedik: az állammal közösen akár a kinnlevőség összegének 80%-áig vállalnak garanciát. Ilyen jellegű biztosítás nélkül a kockázatosnak számító kkv-szektor eleve nehezen jutna finanszírozáshoz. A vállalkozások a plusz tőkét felhasználhatják bővítéshez, fejlesztéseikhez, a foglalkoztatottak létszámának megőrzéséhez és bővítéséhez, ami makrogazdasági szinten nagyban hozzájárul Magyarország gazdasági növekedésének beindításához.

Olcsó forrás önerő pótlására

Júniustól az MKB-nál is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető Széchneyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel. A termékkel elsősorban azokat a vállalkozásokat célozzák, amelyek uniós pályázaton forrást nyertek el, de likviditási problémák miatt nem indultak el a projektek.

A programban elérhető termékek

A Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A kamat mértéke jelenleg havi 1 százalék alatt van, és az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak.

Többeknek juthat a 2,5%-os hitelből
50 százalékkal emelkedik a jegybank által meghirdetett olcsó forrás keretösszege, amely a magyarországi kis- és középvállalatok hitelezését hivatott felpörgetni. Matolcsy György elmondása szerint a Monetáris Tanács 750 milliárdra emelte a keretösszeget.

A Széchenyi Forgóeszközhitel már akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására alkalmas. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum. 25 millió forintig, 100 ezer forintonként emelkedő összegű lehet.

A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegű, akár 10 éves futamidőre is igényelhető. A hitel felhasználható ingatlanvásárlásra, -építésére, -fejlesztésére, új és akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-beszerzésre is.

Az Agrár Széchenyi Kártya az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukció, melyet a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe. Az egy-, kettő- vagy hároméves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint. A Konstrukcióhoz a magyar állam 2% kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel  az EU-s pályázatokon való részvételhez jelenthet forrást. Az igényelhető hitelösszeg 1–50 millió forint lehet, a futamidő 12–120 hónap.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. Az igényelhető hitelösszeg 1–50 millió forint lehet, a futamidő 12–60 hónap.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek