Széchenyi Kártya: a Raiffeisen is csatlakozott a programhoz

2013. március 22. péntek - 07:38 / piacesprofit.hu
  •    

A Raiffeisen Bank csatlakozott a KAVOSZ által irányított Széchenyi Kártya Programhoz, és idén márciusban teljes fiókhálózatában megkezdte a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel forgalmazását. Ezzel 11-re bővült az a pénzintézeti kör, amely hálózatában a kis- és közepes vállalkozások számára elérhetővé vált a termék.

Hasonló bejelentésre ugyanakkor a közeljövőben nem érdemes számítani, nincs ugyanis olyan nagy hazai hitelintézet, amely ne csatlakozott volna a programhoz – közölte Krisán László a bejelentés alkalmából tartott tájékoztatón. A program jelentőségéről szólva a KAVOSZ vezérigazgatója kiemelte, hogy – miközben a kis- és középvállalati hitelezése 7-10 százalékkal esett vissza – a program keretében nyújtott hitelek 3-4 százalékkal nőttek.

Széchenyi Kártya Program hiteltermékeinek fogalmazói
A Széchenyi Kártya Program hiteltermékeinek jelenleg elérhetők az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB, a Takarékban által képviselt Takarékszövetkezeti hálózat, a Volksbank, a Gránitbank, az UniCredit Bank, a Budapest Bank, a K&H, a DRB és a Raiffeisen Bank fiókjaiban.

Rövid távú forrásra van igény

A programhoz kapcsolódó termékek forgalmazása ugyanakkor igen komoly eltéréseket mutat: miközben a folyószámla- és forgóeszközhitel lendületesen bővül, beruházási hitel iránt nincs kereslet. Ez utóbbit esetleges okait illetően Krisán László megjegyezte, hogy az ugyan kérdés, hogy ötlet nincs vagy túl drága a hitel, mindazonáltal álláspontja szerint érdemes lenne a kkv szektornak szóló támogatások körét bővíteni.

A kkv-hitelezés nehézségeit illetően Dercsényi György, a Raiffeisen Bank kis- és középvállalati üzletágvezetője csatlakozott a Krisán László által elmondottakhoz, kiemelte ugyanakkor: tévhit az, hogy a szektor a válság kitörése óta nem kap finanszírozást. A Raiffeisen Bank a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott folyószámlahitelek állományát 2010 óta 30 százalékkal növelte. A Széchenyi Kártya Programhoz való csatlakozással pedig még több vállalkozás hiteligényét tudják majd kiszolgálni.

A Raiffeisennél folyamatosan keresik a stabil üzleti modellel, megfelelő hitelcéllal rendelkező, hitelezhető vállalkozásokat.Tény, hogy a bírálati szempontok az utóbbi időszakban változtak: előtérbe került a cash-flow, a visszafizetés forrásának vizsgálata, míg a tisztán fedezet alapú hitelezés visszaszorult. Mindezzel együtt a banknál arra törekszenek, hogy a finanszírozási feltételeink hosszabb távon is kiszámíthatóak legyenek a vállalkozások számára. Az üzletmenetnek megfelelő kisebb árbevétel ingadozások mellett is biztosítják a likviditás és forgóeszköz finanszírozást a hitelkeret megújításakor: adósminősítéstől függetlenül stabilan 2 havi árbevételt adnak rövid távú forrásként.

Széchenyi Kártya Program

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program 2002-ben indult el, mára a kihelyezett hitelek összege elérte az 1155 milliárd forintot, a hiteligénylések száma meghaladja 242 ezret. Eddig több mint 180 ezer hitelügylet jött létre.

Az induláskor maximálisan igényelhető 1 millió forintos hitelösszeg háromszor emelkedett: 2003 júliusában 5 millió forintra, 2004 júliusában 10 millió forintra, 2006 májusában 25 millió forintra.

Az elérhető termékek
A Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A kamat mértéke jelenleg havi 1 százalék alatt van, és az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak.
A Széchenyi Forgóeszközhitel már akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására alkalmas. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum. 25 millió forintig, 100 000 forintonként emelkedő összegű lehet.
A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegű, akár 10 éves futamidőre is igényelhető. A hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére, új és akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre is.
Az Agrár Széchenyi Kártya az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukció, melyet a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint. A Konstrukcióhoz a magyar állam 2 % kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.
A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad arra, az EU-s pályázatokon való részvételhez jelenthet forrás. Az igényelhető hitelösszeg 1-50 millió forint lehet, a futamidő 12-120 hónap.
A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. Az igényelhető hitelösszeg 1-50 millió forint lehet, a futamidő 12-60 hónap.

A Széchenyi Kártya Konstrukció 2010-ben, a Forgóeszközhitel és a Beruházási hitel bevezetésével bővült Programmá, melynek elemei teljesen egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. A következő évben – 2011. szeptember 1-jén – indult el a KAVOSZ Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót. 2012 tavaszától pedig az uniós pályázatokon való részvételt segítő két új termék, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel is elérhetővé vált a vállalkozások számára.

A vállalkozások hitelhez jutását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., illetve Agrár Széchenyi Kártya esetén az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása segíti, az állam az egyes ügyletekhez kamat- és garanciadíj támogatást biztosít.

A Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciói a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a Területi kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban igényelhetők. A közel 300 iroda teljes országos területi lefedettséget biztosít, a kérelem befogadását követően a hitelkérelmet az igénylő által megjelölt hitelintézetnek továbbítják.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek