Szárnyakat kapott a forint a görög egyezség közeledtével

2015. június 23. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Ugyan még nem szállt fel a füst, de már mindenki kész tényként kezeli, hogy csütörtökön megszületik az egyezség, amelynek köszönhetően a görög GDP 3 százalékára rúgó kiigazítás jöhet Görögországban (s nagyjából ekkora mértékű elsődleges többlet is).

Kép: Pixabay

A tegnap benyújtott görög javaslatcsomagot éjszakába nyúlóan vitatták meg és bár egyértelműen konstruktívnak és pozitívnak ítélték meg csütörtök előtt nem várható megállapodás, ekkor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz az állam és kormányfők. A tegnapi egyeztetésen állítólag az adósságkönnyítés lehetősége nem merült fel.

Úgy tűnik, hogy a görögök beletörődnek a nyugdíjkorhatár fokozatos 67 évre történő emelésébe és a korkedvezmények számát is csökkentenék, ezzel párhuzamosan felmerült a nyugdíjjárulék emelésének a lehetősége is.

Az Áfa legfelső kulcsát 23%-ra emelnék, de továbbra is megtartanák a 6%-os kulcsot is, sőt még több terméket sorolnának át ide. Megemelnék a luxuscikkekre fizetett adó mértékét és a jachtokra is adót vetnének ki. A Bruxinfo értesülései szerint idén 2,7 jövőre 5,2 milliárd eurós megtakarítást tartalmaz a görögök által benyújtott csomag.

Ugyanakkor az euró a görög egyezség ellenére gyengül, az amerikai jó lakásértékesítési adatoknak köszönhetően, amely 2013-as és 2009-es lokális csúcsokat döntöget. Ez azt mutatja, hogy az USA már túl is tette magát a görög egyezségen, s inkább a két gazdaság divergenciáját (néha konvergencia) figyeli és annak megfelelően kereskedi a devizapárt.

Közben a DAX áttörte a 11.450 pontos ellenállás szintet, amivel megnyílt a tér a 12.000 pont fölötti tartomány felé. A BUX esetében 22.000 pont fölött kicsivel, a 20 napos mozgóátlaggal küzdhet az index a mai napon.

USA

A Görögország felől érkező kedvező hírek segítették új csúcsra a Nasdaq indexet. A vezető indexek a kereskedés végéig jól teljesítettek, amelynek köszönhetően a Nasdaq új történelmi csúcsra kapaszkodott (Dow 0,58%, Nasdaq 0,72%, S&P500 0.62%). A szezonálisan igazított függőben lévő lakásértékesítések 5,1%-kal emelkedtek májusban, meghaladva a 4,7%-os várakozást. Az adatnak azért is örülhetünk, mert 2009 novembere óta nem volt ilyen kedvező érték.

Továbbra sem csökkent az érdeklődés a Fitbit papírok iránt, tegnap ismét jó napja volt a részvénynek, a kereskedést 14%-os emelkedéssel zárta. Ma délután további lakáspiaci adatokat publikálnak a tengerentúlon.

Európa

Kitörő hangulat volt tegnap az európai részvénypiacokon. A DAX 3,8%-ot, a FTSE100 1,7%-ot, a CAC40 3,8%-ot, a FTSE MIB 3,5%-ot emelkedett. Az athéni tőzsdeindex 9%-ot emelkedett.

Tegnap a betétesek és a befektetők egyaránt megrohamozták a görög bankokat. A Financial Times értesülései szerint csak tegnap 1,6-1,8 milliárd euró betétet vontak ki a görög bankokból, ami még az elmúlt napokénál is gyorsabb betétkivonást jelent. Közben elterjedt egy olyan rémhír is, hogy a bankok egy 3000 eurós limitet is bevezettek, azonban ezt később cáfolták. Ennek ellenére a befektetők rendkívül lelkesek voltak az új görög csomag kapcsán és több bank is több mint 15%-ot emelkedett. A legjobban teljesítő bank az Alpha Bank csaknem 24%-ot szárnyalt.

Az EKB tegnapi rendkívüli ülésén 85,9 milliárd euróról 87,8 milliárd euróra növelte a sürgősségi likviditási segítség, az ELA keretösszegét, amire a rendkívül nagymértékű betétkivonás miatt volt szükség. A mostani emelés azonban mindössze 24 órára szól, így ma ismét összeül az EKB, hogy döntsön az ELA keretösszegéről. Az S&P hitelminősítő véleménye szerint az még nem számít csődeseménynek, ha Görögország az IMF felé nem tudja kötelezettségét teljesíteni, vagyis technikai értelemben könnyen elkerülhetőnek tűnik a csőd.

Vártnál kisebb mértékben csökkent júniusban az Eurózóna fogyasztói bizalma. Az index értéke a májusi -5,5 pontról -5,6 pontra csökkent, míg a várakozás -5,8 pont volt. Ma 9.30-kor jelenik meg a júniusi előzetes német feldolgozóipari-és szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex. Ezt követően 10.00-kor az Eurozónára vonatkozó értéket is publikálják. A piac összességében minimális javulásra számít. Az EU-s külügyminiszterek tegnap megszavazták az orosz szankciók meghosszabbítását 2016 január végéig.

A JPMorgan elemzése szerint itt az ideje a DAX index vételének a 11%-os korrekciót követően. Az elemzőház véleménye szerint év végéig 13.000 pontig emelkedhet az index értéke, ami 13%-os emelkedést jelentene. Szerintük az olcsó olaj, a növekvő gazdaság és a gyenge euró együttese rendkívül jó környezetet teremt az európai részvények számára. Közben a német részvénypiacot követő ETF-ekbe 2 hónapja beáramlás tapasztalható.

Olaj, arany

A WTI 60,2 dolláron állt ma reggel, ami lényegében a tegnapi szintet jelenti. A piac nem változott: az amerikai kínálat még mindig csúcs közelben van (9,59 millió hordó/nap), a finomítók pedig szintén magas kapacitáskihasználtság mellett működtek (93,5%) az elmúlt héten, ami a keresleti oldal erejét is mutatja. Az iráni nukleáris tárgyalások elmozdultak a holtpontról, de várható, hogy csak az év végével engedik ki az országot teljesen a világpiacra.

Az arany 1.186 dollárra süllyedt, mivel a görög helyzet jelentősen javult. A felek csütörtökre ígérték a megoldást, addig kell az új görög javaslat alapján megállapodást elérni. Görögország hajlandó engedni a legtöbb pontban, igaz, nyugdíjcsökkenés nem lesz.

Devizák

Kifejezetten jó napja volt tegnap a forintnak, és a kedvező hangulat a reggeli kereskedésben is folytatódik. A hazai fizetőeszköz május közepén erősödött utoljára akkorát mint tegnap, elérve a 310,5-ös támaszt. A szint reggeli törésével pedig a 307,6-nál húzódó 200 napos mozgóátlag jelenti a következő megállót. Ma tartja kamatdöntő ülését az MNB, ahol 15 bázispontos csökkentés várható, így az alapkamat 1,5%-ra süllyedne. A tegnapi kereskedés nem volt túl izgalmas az EUR/USD párban, az árfolyam oldalazott 1,135 környékén. A hajnali órákban azonban a dollár ismét erősödésnek indult, és a kurzus 1,126-ig süllyedt.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett. Az előzetes júniusi adatok alapján Kínában a HSBC beszerzési menedzser index értéke a múlt havi 49,2 pontról 49,6 pontra emelkedett, felülmúlva a 49,4 pontos várakozást. A vártnál jobb adat a gazdasági stabilizáció irányába mutat az elmúlt hónapok lazító intézkedéseinek eredményeként. A gazdaság teljesítményét elsősorban a kormányzati infrastruktúra beruházások dobták meg.

Határidős piacok

A nyugat-európai és a tengerentúli határidős piacok is pluszban mozognak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”