Szankciók Moszkva ellen: vajúdtak a hegyek és egeret szültek

2014. március 18. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megszülettek a szankciók, amelyek néhány ukrán, krími és orosz embert érintenek, vagyis vannak szankciók meg nem is. A nagy kérdés jelen pillanatban, hogy az oroszok tovább mennek-e.

Éppen csak a nevükben szankciók az uniós intézkedések – Kép: SXC

Reményeink szerint itt megállnak, legalábbis ezt mondta még múlt héten az orosz külügyminiszter. Azért sem tűnik valószínűnek a továbbnyomulás Ukrajnában, mert a többi olyan területen, ahol oroszok élnek, ott kisebbségben vannak. Vagyis ott már tényleg komoly katonai akciónak kellene bekövetkeznie, és valószínűleg komolyabb szankciókkal kellene Oroszországnak szembenéznie.

Az indexek az „adj a várakozásra, vegyél az eseményre” üzemmódból a második fázist valósították meg. A tegnapi nagy emelkedést követően ma valamiféle bizonytalankodást, csökkenést várunk a nap elején, amely a nap vége felé újra emelkedésbe csaphat át.

USA

Tegnap már nyoma sem volt a rossz hangulatnak a börzéken, a tengerentúli indexek zárásig emelkedtek (Dow 1,13%, Nasdaq 0,81%, S&P500 0,96%). A Dow Jones összes komponense emelkedéssel zárta a kereskedést, a nap nyertesei a Boeing (2%) és az IBM (1,8%) voltak.

Az ipari termelés 0,6%-kal bővült februárban az Egyesült Államokban a korábbi 0,2%-os zsugorodást követően. Az adat pozitív meglepetés volt, mert a piac csak 0,1%-os növekedést várt. A New-Yorki Fed feldolgozóipari indexe 5,61 pontra emelkedett márciusban, ami javulás az előző havi 4,48 ponthoz képest, de elmarad a 7 pontos piaci várakozástól.

A Moody’s a korábbi „B3” kategóriából 1 fokozattal Caa1 kategóriába csökkentette Argentína államadósság besorolását. Kiadott építési engedélyek számát és megkezdett lakásépítéseket publikálnak ma a tengerentúlon.

Ma kezdődik a Fed kétnapos kamat meghatározó ülése, így holnap este kiderülhet, hogy folytatódik-e az eszközvásárlások kivezetése, vagyis csökkenti-e újabb 10 milliárd dollárral a programot a Fed.

Európa

A nyugat-európai börzéken is jó hangulat uralkodott és látványos emelkedéssel zárták a piacok a kereskedést (FTSE100 0,61%, DAX 1,38%, CAC40 1,32%).  Euró zónás és német márciusi ZEW indexet publikálnak 11 órakor.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 98 dollár körül volt a legközelebbi határidőre, ami közel egy dolláros esést jelent a tegnapi 98,8 dollár körüli szintről. A kereskedők elsősorban a kínálat növekedése miatt számítanak alacsonyabb árra. Az USA készletei az előrejelzések szerint 2,6 millió hordóval nőttek, miközben a piac aggódik a keresleti oldal gyengülése miatt is. A kínai adatok ugyanis azt sugallják, hogy a keleti ország keresletnövekedése megtorpanhat, ami szintén gyengíti a világpiaci árat.

Az arany 1.360 dollár alá esett, mivel jelentősen csökkent az ukrajnai események továbbgyűrűzésének esélye. A piaci szereplők arra is számítanak, hogy a Fed esetleg változtat politikáján és lassabban vonja ki az eszközvásárlást, mint arra korábban számítani lehetett.

Devizák

A dollár tovább gyengült a tegnapi kereskedés során, az 1,389-es nyitást követően 1,392-ig emelkedett az árfolyam. A reggeli kereskedésben mérsékelt dollárerősödés látható, de az EUR/USD emelkedő trendje továbbra is töretlen. A forint 311,5-ig erősödött az euróval szemben a tegnapi kereskedés során, amit mérsékelt forintgyengülés követett a reggeli órákban 312,4-ig.

Távol-Kelet

Viszonylag jó hangulatban telt a kereskedés a távol-keleti börzéken, a kínai piacok mérsékeltebb, míg a japánok 1% körüli pluszba lendültek (Nikkei 0,93%, Hang Seng 0,35%, Shanghai 0,07%). A jó hangulat részben a tegnap esti wall street-i emelkedésnek köszönhető, illetve a múlt heti mélyrepülés után már várható volt a korrekció.

A japán gépipari rendelésállomány az előzetes adatot minimálisan felülmúlva 26,1% bővülést mutatott éves alapon. A hajnali órákban a kínai ingatlanpiacról láttak napvilágot adatok. A nagyvárosok nagy részében továbbra is emelkednek az árak, de az előző hónapban már nőtt a csökkenő árakat mutató városok száma.

Határidős piacok

A határidős indexek közül a Dow nem változott, az S&P és a Nasdaq minimális mínuszban van, míg az európai határidős indexek, köztük a DAX szintén a negatív tartományban van ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”