Szabályozzák az “árnyék bankrendszert”

2013. szeptember 10. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az "árnyék bankrendszerről" és a pénzpiaci alapok működésének szigorúbb szabályozásáról fogadott el javaslatot az Európai Bizottság - közölte a brüsszeli testület.

Michel Barnier Kép:EU

Az “árnyék bankrendszer” alatt az Európai Bizottság magyarázata szerint a bankrendszeren kívüli hitelközvetítő rendszer értendő, amelybe többek között pénzpiaci, befektetési alapok, hitelgaranciát nyújtó fedezeti alapok (hedge fund) tartoznak – írja az MTI.

A szabályozás indoka egyrészt az, hogy ennek az “árnyék bankrendszernek” a volumene egyes számítások szerint eléri a teljes pénzügyi rendszer 25-30 százalékát, és ezen belül a hagyományos, szabályozott bankrendszer 50 százalékát. A másik ok, hogy ez az “árnyék bankrendszer” sok szálon kapcsolódik a hagyományos, szabályozott pénzügyi szektorhoz, azon belül is különösen a bankokhoz. Erre az “árnyék bankrendszerre” vonatkozó szabályozás első lépése az elfogadott, a pénzpiaci alapok regulációjáról szóló javaslat.

Itthon is húznak
Mivel a bankbetét egyre kevésbé vonzó megtakarítás, 2013 egyértelműen az alapok éve lehet. Az első félévben több mint 720 milliárd forint tőke áramlott be, így a kezelt vagyon elérte a 4132 milliárd forintot. Az elmúlt öt év drasztikus termékfejlesztési hullámainak köszönhetően ma széles palettából válogathatunk kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk alapján is. Itt olvashat részleteket.

A pénzpiaci alapok azért bírnak különös jelentőséggel, mert például a rövid lejáratú banki kötvények csaknem 40 százaléka ilyen alapokban van. A pénzpiaci alapok összesen ezermilliárd euró körüli vagyont kezelnek. Ha egy pénzpiaci alap összeomlik, bankok és nagyvállalatok refinanszírozási forrása tűnik el, vagyis egy ilyen eseménynek szélesebb, a reálgazdaságra is kiterjedő hatása lehet – magyarázta az Európai Bizottság. A brüsszeli testület 2012-ben bocsátotta vitára az új szabályozási javaslatról szóló Zöld könyvet.

A szabályozás főbb elemei: a pénzpiaci alapokat köteleznék rá, hogy a vagyon legalább 10 százalékát egy napon belül lejáró, további 20 százalékát pedig egy héten belül esedékes eszközökben tartsák, jelentősen növelve ezzel a likviditásukat.Az alapokat köteleznék továbbá egy 3 százalékos “puffer” létrehozására, amely szavatolná a pénzpiaci alap ügyfelei számára a visszaváltás biztonságát olyan időszakokban, amikor csökken a pénzpiaci alap által befektetett vagyon értéke.

“Azután, hogy elvégeztük a bankok és a piacok átfogó szabályozását, most foglalkoznunk kell az árnyék bankrendszer jelentette kockázatokkal” – mondta Michel Barnier, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa. Ennek az árnyék bankrendszernek “fontos szerepe van a reálgazdaság finanszírozásában”, ezért “biztosítanunk kell, hogy átlátható legyen”, egyúttal azt is, hogy “bizonyos pénzügyi szereplők megerősítésével elért előnyök nem tűnnek el azáltal, hogy a kockázatok átvándorolnak a kevésbé szabályozott szektorokba” – közölte az Európai Bizottság biztosa.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek