Szabadulnak a bankok a rossz hitelektől

2014. július 08. kedd - 10:02 / kfarkas
  •    

Idén eddig 83 milliárd euró értékben szabadultak meg az európai bankok a rossz eszközeiktől, míg tavaly egész évben 64 milliárd eurónyi problémás hitelt adtak el.

Kép: Pixabay

Különben hatalmas állomány, mintegy 2.400 milliárd eurónyi eszköz vár értékesítésre. A PwC tanulmánya szerint az eladott portfóliók minősége is javult. Míg tavaly az eladott portfóliók 15-20 százaléka volt teljesítő, addig idén ez már 25 százalék körül alakul. Ez azért fontos, mert tisztán mutatja, hogy a befektetők egy csoportja szerint is kezdünk túl lenni a válságon, és így a befektetői étvágy is növekszik (pláne, ha ingyen pénzzel van meglocsolva a piac). Ez pedig csökkenti a nyomást a bankokon.

Ennek jótékony hatását már korábban láttuk a Commerzbank esetében, ugyanis a bank idén jelentősebb csökkentést hajt végre a több mint 100 milliárd euróra rúgó leépítendő eszközeiben, mint azt korábban (tavaly) tervezte. Így ennek a hírnek csak megerősítő hatása van a korábban megindult folyamatokkal kapcsolatban. Ugyanakkor a mai napon negatív hír érkezett a bank háza tájáról, ugyanis 500 millió dollár büntetéssel nézhet szembe az USA által kivetett szankciók megsértése miatt (Irán). Ez pedig 32 cent részvényenként, amely a jelenlegi árfolyam 2,8 százaléka.

Ráadásul a KLM is „profit warning”-olt, ez pedig nem tesz jót a Lufthansa árfolyamának. Ennek ellenére a DAX index ma megpróbálhat a 20-30 napos mozgóátlagról emelkedni, és Budapesten is kis emelkedést várunk.

USA

A Dow épphogy 17.000 pont fölött zárt tegnapi 0,26%-os esésével. Az S&P 0,37%-ot, a Nasdaq 0,76%-ot esett. Ma piaczárást követően érkezik az Alcoa gyorsjelentése, ami hagyományosan a gyorsjelentési szezon kezdetét jelenti . A vállalattól javuló teljesítményt vár a piac. Az előrejelzések szerint az egy részvényre jutó eredmény 12 dollárcent lehetett a második negyedévben, ami 37 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben, és 75 százalékkal múlja felül a tavalyi második negyedévi eredményt. Az S&P 500-at alkotó vállalatok egészét vizsgálva az elemzői várakozások 10 százalékos eredménybővülést valószínűsítenek.

Európa

A FTSE100 0,61%-ot, a DAX 1,03%-ot, a CAC40 pedig 1,41%-ot esett tegnap. A PwC adatai szerint idén jelentősen felgyorsult a problémás hitelek értékesítésének a folyamata. Az európai bankok tavaly 64 milliárd eurónyi problémás portfoliót értékesítettek, míg idén, figyelembe véve az éppen értékesítés alatt állókat is, már 83 milliárd eurónál tartanak. Év végére a 100 milliárd eurót is elérheti a tranzakciók volumene. Elsősorban az ír és a spanyol nem teljesítő ingatlanhitelek cseréltek gazdát.

A német export és az import is a vártnál nagyobb mértékű visszaesést mutatott. Export tekintetében a piaci várakozás 0,4%-os visszaesés volt, ezzel szemben 1,1%-kal esett vissza az előző hónaphoz képest, míg az import volumene a várt 0,5%-os növekedéssel szemben 3,4%-kal csökkent, így a külker egyenleg többlete 16,2 milliárd euróról 17,8 milliárd euróra emelkedett. De a folyó fizetési mérleg 13,2 milliárd eurós többlete még így is elmaradt a várt 14,5 milliárd eurótól.

Olaj, arany

Az arany tovább folytatta az oldalazást, a nemesfém árfolyama jelenleg 1318 dolláron áll. A WTI típusú kőolaj árfolyama egyhavi mélypont közelébe esett azokra a spekulációkra, hogy Líbia újra elkezdhet olajat exportálni. Az energetikai miniszter szerint 7,5 millió hordó olaj áll készen a kikötőben az export újbóli megkezdéséhez.

Devizák

A forint a tegnapi kereskedésben átmenetileg próbált erősödni, de nap végére visszatért a 310-es nyitóérték közelébe, ezzel a nap egészét tekintve csak minimális elmozdulás volt tapasztalható. A dollár a nap első felében próbált tovább erősödni az euróval szemben, de a délutáni órákban már gyengült a zöld hasú, és az 1,3576-os leszúrást követően visszatért 1,36 közelébe, így érdemben nem tudott eltávolodni a 20 napos mozgóátlag 1,3605-ös értékétől.

Távol-Kelet

A vezető ázsiai részvényindexek többsége eséssel zárt. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot veszített értékéből. 7,7%-kal csökkent egy hónap alatt a japán folyó fizetési mérleg többlete, de az 522,8 milliárd jen még így is felülmúlta a 442,5 milliárdos várakozást.

A Samsung publikálta a második negyedéves várakozásokat, mely szerint az operatíveredmény 7200 milliárd won (7,12 milliárd dollár) lesz, ami csaknem 25%-os visszaesés a tavalyi év azonos időszakához képest, és jelentősen elmarad a Reuters 8300 milliárd wonos becslésétől is, elsősorban amiatt, hogy az alacsonyabbra pozícionált okostelefonokra kisebb a kereslet. A vállalat igyekezett megnyugtatni a befektetőket, és közölte, hogy a harmadik negyedévi eredményt az új termékek és a kijelzők iránti kereslet húzhatja fel. A hírre a koreai tőzsdén nem reagált érezhetően a Samsung árfolyama, ugyanakkor az amerikai OTC piacon 6,7%-ot esett a részvény.

Bár Peking 2017-re tízezer gyorstöltő állomást létesítését tervezi annak érdekében, hogy támogassa az elektromos autók elterjedését, és ezen keresztül a légszennyezés visszaszorítását. A jelenlegi információk szerint ugyanakkor a töltőállomások nem lesznek kompatibilisek a Tesla töltőrendszerével. A terv szerint a tágan értelmezett belvárost (5. körgyűrűn belül) szeretnék lefedni a töltőállomásokkal, hogy 5 kilométerenként elérhetőek legyenek.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Nasdaq nem változott, a Dow és az S&P mínuszban, a DAX pedig pluszban volt.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”