Startoljunk rá az uniós forrásokra!

2012. június 28. csütörtök - 15:14 / piacprofit.hu
  •    

Az uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin június 22-én visszavonta azt a márciusi döntését, amellyel 495 millió eurót zárolt a Magyarország számára jövő évtől elérhető kohéziós forrásokból. A döntés hátteréről a Piac&Profit online rovatvezetője beszélt a gazdasági tv-nek.

 

 

A videóban rovatvezetőnk, Németh Teréz Katalin foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.  

Magyarország az Európai Szociális Alapból, a Kohéziós Alapból és a strukturális alapokból a 2007-2013 között rendelkezésre álló 25 milliárd euró 37 százalékát fizette ki eddig támogatásként, amely nagyjából megfelel az uniós átlagnak. A maradékot 2015-ig van lehetőség lehívni. A felhasználás felgyorsítását segítheti, hogy az igénybevételhez szükséges önrészt 25-ről 15 százalékra csökkentették. Mindezzel együtt ahhoz, hogy a folyamat felpörgethető legyen a pályázati rendszer, a kapcsolódó adminisztráció, illetve a pályázói kultúra területén egyaránt van mit javítani.

Mindeközben már megkezdődött a 2014-2020 közötti időszak tervezése. Hazánk a többi 2004 után csatlakozott állammal együtt azt szeretné elérni, hogy a támogatás ne csökkenjen. Az elmúlt években a kohéziós alapból nyújtott támogatásból az unióban 2,4 millió új munkahely jött létre.