Stagnálásig húzott az NHP

2014. június 13. péntek - 17:20 / piacesprofit.hu
  •    

A kkv-hitelek esetén korábban 4-5 százalékos éves csökkenés volt megfigyelhető, ami a Növekedési Hitelprogramnak (NHP) köszönhetően mostanra megállt.

Kép: PP-archív

A gazdaság növekedési pályára állását a pénzügyi rendszer a hitelezési aktivitáson keresztül jelentős mértékben támogathatja, de nem megfelelő működése esetén akadályozhatja is. A fenntartható gazdasági növekedés szempontjából a vállalati hitelezés, ezen belül is a kis- és középvállalati hitelezés alakulása kiemelten fontos, így a MNB számára prioritás, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa, majd növelje a hitelkibocsátást ezekben a szegmensekben. A nemzetközi szakirodalomban konszenzus alakult ki arra vonatkozóan, hogy a gazdasági növekedés és a vállalati hitelezés között pozitív, oda-vissza ható kapcsolat áll fenn. A gyorsuló hitelezés növeli a gazdasági teljesítményt, miközben a gazdasági növekedés erőteljesebb hitelezést von maga után. A hitelezés élénkíti a beruházásokat, ugyanakkor a hitelekhez való javuló hozzáférés a vállalkozási kedvet is segítheti – áll az MNB közleményében.

Az NHP a kis- és középvállalati szektor hitelezésének támogatását célozza, ugyanis itt erősebbek a hitelkínálati korlátok, miközben a gazdasági növekedés szempontjából ennek a szegmensnek kiemelt jelentősége van. A program hatására a vállalati hitelezés visszaesése gyakorlatilag megállt, a kkv-hitelezés pedig enyhe expanzióba fordult. Az NHP előtt a vállalati hitelállomány évi 4-5 százalékkal csökkent, az NHP hatására azonban a csökkenés 1 százalék körülire lassult, 2015-re pedig megállhat a visszaesés. A kkv-hitelek esetében még nagyobb a javulás, hiszen míg korábban ott is 4-5 százalékos éves csökkenés volt jellemző, a következő két évben az állomány növekedése várható.

Megszűnik az NHP harmadik pillére
A monetáris tanács a növekedési hitelprogram harmadik pillérét alkotó devizacsere-tenderek megszüntetéséről döntött 2014. július 1-jei hatállyal. Kattintson a részletekért!

Az elemzés szerint

Az idei év első negyedévében éves alapon bővül a hazai kkv-k hitelállománya, míg a teljes vállalati hitelállomány tekintetében a Növekedési Hitelprogram (NHP) ahhoz segített, hogy a korábbi 4-5 százalékos visszaesés megállt – derült ki az MNB hitelezési folyamatokról készített adataiból.

Tranzakcióalapon ugyanakkor a jegybanki program épp az I. negyedévben komoly visszaesést hozott – 2011. I. negyedévében volt csak kevesebb tranzakció –, amelyet a szakember azzal magyarázott, hogy egyrészt az NHP I. kötöttsége okán előrehozott beruházások történtek, másrészt pedig miután az NHP kapcsán hosszabbak lettek a futamidők, így a korábbi hitelmegújítások is elmaradtak. A további hónapokban ugyanakkor ez a trend bizonyosan megfordul – az NHP friss számai már a program II. szakaszának felgyorsulásáról szólnak.

A jegybank értékelése szerint az idei első negyedévben nem változtak érdemben a vállalati hitelfeltételek, a válság  hatására bevezetett szigorítást a bankrendszer még nem építette le, a feltételek továbbra is szigorúnak számítanak  – mondták el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háttérbeszélgetésén korábban.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek