Sok minden történt, amíg mi ünnepeltünk

2012. május 29. kedd - 09:37 / Erste-elemzés
  •    

A reggel az optimizmus jegyében telik, mivel a kínai kormány elkötelezettnek látszik a gazdaság élénkítésére, a görögországi választásokon pedig várhatóan a konzervatív erők képesek lesznek többséget szerezni egy új felmérés szerint.

Míg ünnepeltünk, sok minden történt. Egy kis örömöt hozhatott az életünkbe, hogy az Új Demokrácia és a szocialisták 11-16 fős többséget szereznének az új parlamentben, a hétvégi felmérés szerint. Így volt is öröm hétfőn, amelyet hamar lelohasztott az, hogy a Bankiának nem 9, hanem 19 milliárd euróra van szüksége.

Csak nehogy a végén kiderüljön, hogy nem egyessel, hanem mégis csak 9-essel kell kezdődni annak a számnak. Akkor aztán tényleg nagy baj lenne. Így is megbüntették a spanyol meg az olasz állampapírokat, hiszen az előbbi esetében a 10 éves kötvény hozama 6,5% közelébe ugrott, míg az utóbbi esetén 5,5% környékéről 5,7% fölé emelkedett. Vagyis a görög megnyugvás ellenére növekszik a feszültség Európában.

Mindenesetre, a reggel az optimizmus jegyében telik, mivel a kínai kormány elkötelezettnek látszik a gazdaság élénkítésére. A kínai pénzügyminisztérium ugyanis támogatni fogja az energiatakarékos termékeket, hogy a növekedés fenntartható maradjon. Ennek most örülnek Ázsiában. Különben az európai indexek és a BUX is támasz környékén billeg már egy ideje. Így illene elrugaszkodni innen, mert ha nem sikerül, akkor nagy bajnak nézhetnénk elébe.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Enyhe esést könyvelhettek el a múlt hét utolsó kereskedési napján a tengerentúli indexek (Dow -0,6%, Nasdaq -0,07%, S&P500 -0,22%).

A tegnap nyitva tartó európai piacok a negatív oldalon zárták a kereskedést (CAC40 -0,16%, DAX -0,26%).

Az egyik legnagyobb spanyol bank, a Bankia 19 milliárd eurós állami segítséget kért pénteken. A hírre a 10 éves spanyol kötvényhozam 6,5% közelébe száguldott.

Olaj, arany:

A kőolajat a 90 dolláros szint állította meg múlt héten, és az árfolyam elrugaszkodott felfelé. Az emelkedés azonban nem volt túl erőteljes, a reggeli órákban is alig 91 dollár felett kereskedtek a kőolajjal.

Az arany tegnap tovább emelkedett, és megérintette a 20 napos mozgóátlagot, amely egyelőre megállította a kurzust. Az emelkedés erőtlen, a trend lefelé mutat, ezért a pozitív korrekció után a további esésnek nagyobb a valószínűsége.

Távol-Kelet:

Stabil emelkedéssel folytatják a hetet a vezető ázsiai indexek (Nikkei 0,51%, Hang Seng 0,72%, Shanghai 1,18%).

Újabb monetáris élénkítésre számítanak a piaci szereplők, a ma reggeli hírek szerint, ez táplálhatja az emelkedést.

A Credit Suisse szerint 315 milliárd dolláros élénkítés jöhet, amely fele a 2008-as csomagnak.

Japánban az áprilisi munkanélküliségi ráta (4,6%) enyhén magasabb lett a vártnál (4,5%).

A kiskereskedelmi forgalom áprilisi értéke 5,8% lett a várt 6% helyett, ami lényegesen alacsonyabb az előző havi 10,3%-nál.

A technológiai szektor a legerősebb, a Panasonic közel 4%-os pluszba lendült arra a hírre, hogy 4.000 fős leépítést tervez a cég.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A múlt heti lokális maximumhoz képest több forintot is erősödött a hazai fizetőeszköz, miután 303,5-ről dél felé vette az irányt. A tegnapi kereskedésben 297-nél is járt a kurzus, és megközelítette a 200 napos mozgóátlagot. Ha a korrekció folytatódik, akkor a 20 napos mozgóátlagot (293,6) is megérintheti az árfolyam, de negatív forgatókönyv esetén a forint újra elindulhat a gyengülés irányába.

– A dollárt leginkább oldalazás jellemezte az elmúlt napokban. Az 1,25-ös szint felett araszol napok óta a kurzus, és egyelőre nincsenek korrekcióra utaló jelzések.

Határidős piacok:

Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.