Reméljük, hogy lesz ami megállítja a zuhanást

2012. június 08. péntek - 09:29 / Erste-elemzés
  •    

Több napos száguldás után befékeztek a piacok, Spanyolország leminősítése, a megint éledező euróövezetei félelmek és a FED elnök nyilatkozata miatt. A forint árfolyama is lefelé vette az irányt, bár még mindig lényegesen jobb erőben van, mint a hét elején.

Bernanke Fed elnök nem igazán nyugtatta meg a piacokat, ugyanis a várt QE3-ra való utalással szemben csak a korábbi szavait ismételte meg, miszerint lépnek, ha kell. Azt is elmondta, hogy az európai adósságválság nagy veszélyt jelent az USA-ra, és szükség esetén mindent meg fognak tenni, hogy az amerikai bankrendszert és a gazdaságot megvédjék az esetleges negatív hatásoktól. Ennek legalább örülhetünk, mindenesetre az indexek kritikus szintekre értek.

A DAX index a 200 napos mozgóátlagról fordult le, a Dow ipari átlagindex a 20 napos mozgóátlaggal küzd, akárcsak az S&P500 és a Nasdaq is. A BUX index pedig a 30 napos mozgóátlagról veheti ma dél felé az irányt. Reményeink szerint a várható mozgás csak korrekció lesz, s a 20 napos mozgóátlag megálljt fog parancsolni a lefelé irányuló mozgásnak.

Devizák:

A forint tegnap is nagyot erősödött az euróval szemben. Az árfolyam 298 dolláron nyitott, majd 293 dollárig is leszúrt, és ezt követően 295,3-ig korrigált zárásra. A 30 napos mozgóátlag támaszt jelent, ahonnan a gyengülés irányába fordult az elmúlt órákban a forint.  A forint gyengült az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz képest pénteken kora reggelre a csütörtök esti jegyzésekhez viszonyítva.

Röviddel 9 óra után az eurót 296,68 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi devizakereskedelemben a csütörtök esti 294,90 forint után. A svájci frank 245,55 forintról 247,02 forintra erősödött. A dollár 237,62 forintot ért pénteken délelőtt az előző napi 234,59 forint után.

A 20 napos mozgóátlag megállította a dollár gyengülését, az 1,262-es lokális maximumot elérve váltott irányt az árfolyam, és 1,254-ig esett zárásra. A reggeli kereskedésben begyorsult az árfolyam esése, és 1,25 alá jött le a kurzus.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A kezdeti emelkedést követően mélyrepülésbe kezdtek a tengerentúli piacok, és többségében a negatív oldalon zárták a kereskedést (Dow 0,37%, Nasdaq, -0,48%, S&P500 -0,01%).

A Fitch Ratings három fokozattal, A kategóriából BBB kategóriába minősítette le Spanyolország hosszú lejáratú adósságának besorolását. A hitelminősítő azt mondta, hogy elképzelhető, hogy külső segítségre szorul az ország, és a bankok feltőkésítése elérheti a 100 milliárd eurót is (legpesszimistább forgatókönyv szerint).

Ben Bernanke tegnap nem utalt további monetáris élénkítésre bizottsági meghallgatásán. A Fed elnök azt is hozzátette, hogy amennyiben a problémák fokozódnak, akkor készek további lépéseket megtenni. A piac azonban csalódva fogadta Bernanke szavait, mert fokozottak a várakozások, hogy a Fed konkrét lépéseket is bejelent.

A német pénzügyminisztérium közölte tegnap, hogy kiállnak a tranzakciós adó széleskörű bevezetése mellett.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Bernanke szavaira nagyot zuhant az arany árfolyama, az 1.619 dolláros nyitás után mélyrepülés indult, és 1.589 dollárig esett a kurzus. A reggeli órákban is folytatódott a negatív hangulat, és 1.555 dolláron is járt az árfolyam.

Az olaj árfolyama meglehetősen volatilisen mozgott tegnap, a 83,5-97 dollár közötti sávban, és zárásra minimális esést mutatott. A reggeli kereskedésben tovább szánkázott lefelé a kurzus 83 dollárig.

Távol-Kelet:

Látványos esés bontakozott ki a távol-keleti piacokon, a Japánok vezetik az esést (Nikkei -2,45%, Hang Seng -0,79%, Shanghai -0,3%). Kínában váratlanul kamatot csökkentettek, a jó hír ellenére azonban nem tudtak emelkedni a piacok. A lépés azt is jelenti, hogy Kínában továbbra is gyengék a növekedési kilátások.

A japán első negyedéves GDP adat a várakozásoknál jobb lett, 4,5% helyett 4,7%-kal bővült a gazdaság. A hétvégén ipari termelés, export és import adatokat publikálnak Kínában.

Határidős piacok:

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.