Remek óévet zártak a piacok

2014. január 02. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai részvénypiacoknak szilveszterkor is sikerült megfejelniük az egész éves jó teljesítményt, ugyanis az S&P 500 és a Dow Jones index is történelmi maximummal búcsúztatta az óévet.

Szépen teljesítettek az indexek az év végén – Kép: SXC

A rövid hét továbbra is éreztetheti hatását, így ma sem számítunk kiemelkedő forgalomra, de a pozitív nemzetközi hangulat ma is felfelé húzhatja a Budapesti Értéktőzsde teljesítményét. Ugyanakkor a további emelkedés nehéz feladat lesz az index számára, ugyanis a 200 napos mozgóátlag jelentette ellenállást kell leküzdenie a hazai indexnek a további emelkedéshez. Azonban ha erre sor kerülne, az pozitív lökést adhat az év első kereskedési napján a tőzsdének, és ezzel véget érhet a BUX elmúlt évben látott lemaradása.

USA

A tengerentúli börzéken december 31-én volt utoljára kereskedés, és emelkedéssel búcsúzatták az óévet a börzék, ráadásul az S&P500 és a Dow Jones is történelmi csúcson zárták a kereskedést (Dow 0,44%, Nasdaq 0,55%, S&P500 0,38%).

A főbb indexek szédületes teljesítményt könyvelhettek el tavaly, az S&P500 közel 30%-ot erősödött éven belül, amire 1997 óta nem volt példa. A Dow Jones valamivel szerényebb, 26,5%-os emelkedéssel fejezte be a tavalyi évet, ami 1995 óra a legjobb teljesítménye az indexnek. A Nasdaq Composite volt a legerősebb éven belül, a 13 éves csúcsra kapaszkodó index 38%-ot erősödött, amire 2009 óta nem volt példa.

Kedden több fontos makroadat is napvilágot látott, az S&P Case Shiller házár index októberi értékét publikálták. A statisztika szerint éves alapon 13%-kal drágultak az ingatlanok a legnagyobb amerikai városokban, amire 2006 óta nem volt példa. Az elemzők 13,4%-ot vártak. A chicago-i beszerzési menedzser index is napvilágot látott, a mutató 63 pontról 59,1 pontra esett, miközben az elemzők 61 pontot vártak. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 72 pontról három havi csúcsra, 78,1 pontra emelkedett, miközben az elemzők 76,5 pontra számítottak.

Ma délután a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják, de az ISM feldolgozóipari index értékei is napvilágot látnak.

Európa

A nyugat-európai börzék vegyes mozgással zárták a kereskedést (FTSE100 0,26%, DAX-0,39%, CAC40 0,47%).

Olaj, arany

A WTI 98,5 dollárra emelkedett ma reggel három nap csökkenését követően, köszönhetően a múlt heti 5,7 millió hordós kínálatcsökkentésnek. A készletek 2,8 millió hordóval csökkentek, ami meglepte a piacot. A kockázati alapok az elmúlt hetekben az árak emelkedésére kezdtek játszani, elsősorban arra alapozva, hogy az USA gazdasága jól teljesít, ami emeli a keresletet a nyersolaj iránt. Az arany 1,220 dollár körül állt ma reggel, kismértékű erősödést mutatva. A piac elsősorban az amerikai tapír sebességére kíváncsi, vagyis arra, hogy milyen gyorsan vágja a Fed eszközvásárlási programját.

Devizák

A 200 napos mozgóátlag fölé ugrott a forint árfolyama az euróval szemben az újév első napján, majd ma reggel a 200 napos mozgóátlag 297,07-es értékét tesztelte vissza a kurzus. A 30 napos mozgóátlag 1,3729-es értéke fölött ragadt az EUR/USD árfolyama az év végi ünnep alatt, ma reggel pedig a mozgóátlag visszatesztelésére került sor.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,7%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot csökkent. A beszerzési menedzserindex adatok visszaesést mutattak az előző hónapokhoz képest. A statisztikai hivatal által közzétett PMI érték 51,0 pont lett, míg 51,2 pontot vártak tőle. A HSBC által közzétett érték a várakozásoknak megfelelően 50,5 pont lett.

A kínai tőzsdén az újévvel kezdődően feloldották az IPO-kra vonatkozó korlátozást, és 5 vállalat már meg is kezdte az ehhez szükséges marketingtevékenységet. Tovább gyengült a jen a dollárral szemben, ami támogatta a Nikkei indexet a mai jó teljesítményében.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”