Reformok sora vár még Magyarországra

2010. március 11. csütörtök - 09:18 / Erste-elemzés
  •    

Ha az eurózónába be akarunk lépni, akkor még sok fontos reformot kell végrehajtanunk az egészségügyben, oktatásban, nyugdíj és támogatási rendszerben, sőt, lehetne még folytatni a sort. Ugyanis a belépés után már egy fontos fegyver, a monetáris politika kikerül a kezünkből.

Nemzetközi hírek

USA: Pluszban zártak tegnap az amerikai részvényindexek (Dow +0%; S&P +0,5%; Nasdaq +0,8%). A 2009-es medvepiac mélypontjának évfordulóján az S&P 2 pontnyira is megközelítette az 1.150 pontot, a közel másfél éves csúcsát. A pénzügyi részvények vezették az emelkedést, a szektor teljesítményét mérő ETF 1,1%-os pluszban zárt a korábbi 11 nap folyamatos emelkedése után. Az American International Group (AIG) árfolyama 11%-kal értékelődött fel a nap során, mivel a spekulációk szerint az eszközeladások (Ázsia, USA) elősegítik a biztosítóóriás talpra állását. A Citigroup árfolyama tegnap 3,7%-kal fejelte meg a keddi 7,3%-os emelkedést. A bank ugyanis 2 milliárd dollár értékű 30 év lejáratú alárendelt kölcsöntőkét vont be, hogy javítsa ezzel a kormányzati források visszafizetése utáni szűkös tőkehelyzetét.

Olaj és arany: Tegnap volatilis kereskedést láthattunk az olaj piacán. Az árfolyam először a 81 dolláros támasz alá is benézett, majd 83 fölé száguldott a kurzus, végül enyhe pluszban zárt. A reggeli órákban azonban már enyhe csökkenést mutat a kőolaj árfolyama. Az energiaügyi hivatal tegnap publikálta a készletadatokat, a kőolaj piacán a várt 2 millió hordó helyett csak 1,4 millióval emelkedtek a nyersolaj készletek. A benzinkészletek a várt stagnálás helyett 2,9 millió hordóval csökkentek. Az arany árfolyama elindult tegnap a lejtőn lefelé, a reggeli órákban a 30 napos mozgóátlagon pihen a kurzus. A következő támasz az 1.090 dolláros korábbi lokális mélypontnál.

Távol-Kelet: Ismét vegyes képet mutattak az ázsiai indexek (Nikkei +1,0%, Hang Seng +0,1%, Shanghai +0,0%, Kospi -0,3%, All Ordinaries -0,1%). A kínai infláció 16 hónapos csúcsot ütött (2,7% februárban), nőtt az ipari termelés (+20,7% 2010 első két hónapjában) és az új hitelek állománya is a vártnál nagyobb mértékben bővült. A fenti adatok a megugró ingatlanárakkal együtt egy lufi kialakulásának a veszélyét jelenthetik. Japán negyedik negyedéves GDP-jét lefelé, 3,8%-ra módosították. A korábbi adat 4,6% volt. Az elmúlt hat hónap során februárban keletkezett a legkevesebb új állás Ausztráliában, a munkanélküliségi ráta 5,3%-ra nőtt, ami arra utal, hogy nem lesz olyan dinamikus a kamatemelés a kenguruk földjén, mint ahogy az korábban várható volt.

Devizák: Az EUR/USD még mindig egy szűk sávban oldalaz, valamivel 1,36 felett. A jen a 90,8-as szinthez torlódott, négy napja az ellenállás alatt oldalaz. A reggeli órákban 90,4 az USD/JPY. A forint továbbra is a 266-os támaszon sávozik.

Határidős piacok: Mínuszba fordultak a határidős indexek az Egyesült Államokban ma reggel.

Erste kommentár

Egyre inkább előtérbe kerül az, hogy strukturális reformokért „cserébe" esetleg lehet magasabb idén a hiány. Az OTP elnökének, Csányi Sándornak is tetszik az ötlet, ha nem tőle származik. Nekünk is tetszik. Ha az eurózónába be akarunk lépni, akkor még sok fontos reformot kell végrehajtanunk az egészségügyben, oktatásban, nyugdíj és támogatási rendszerben, sőt, lehetne még folytatni a sort. Ugyanis a belépés után már egy fontos fegyver, a monetáris politika kikerül a kezünkből. S akkor bizony valószínűleg még fájdalmasabb lesz ezeket a strukturális reformokat végrehajtani. Tehát az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az a Fidesz, aki korábban a reformok fékje volt (pl. népszavazás a vizitdíjról), kormányra kerülve valószínűleg kénytelen lesz reformokat végrehajtani, vagy legalábbis mi ebben reménykedünk. Valószínűleg nem csak mi, hanem a nemzetközi közösség is örömmel fogadna ilyen lépéseket azután, hogy évek óta áll a reformfolyamat Magyarországon.

Vállalati hírek

OTP: Csányi Sándor interjúja

Csányi Sándor interjút adott a Magyar Narancsnak. Az OTP elnök-vezérigazgatója elsősorban makrogazdasági kérdéseket taglalt. A főbb pontok:

– Véleménye szerint egy 4,5%-os költségvetési hiány nem okozna nagy gondot a piacon, azonban egy ennél nagyobb mértékű mínusz csak abban az esetben lenne tolerálható, ha az egészségügyi vagy oktatási, vagy önkormányzati reformmal párosulna. Utóbbi esetben az IMF jóváhagyására is szükség lenne.
– Az MNB-nek olyan szinten kell tartania az alapkamatot, mely biztosítja a forint stabilitását, mivel a gyenge forint nem tenne jót az elsősorban devizában eladósodott háztartásoknak és vállalatoknak, ugyanakkor az erős forint az export szempontjából lenne kedvezőtlen.
– Az OTP már tavaly elkezdett potenciális akvizíciós célpontokat keresni. Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Horvátországban növelnék piaci részesedésüket. Három esetben már megkezdődtek a tárgyalások. A legígéretesebb célpont a romániai. Az ázsiai piacra való belépést is fontolóra vették, azonban részleteket Csányi Sándor nem óhajtott elárulni.

Az interjú új eleme, hogy már három potenciális célponttal folytattak tárgyalásokat. Ugyanakkor az akvizíciók mérete nem szignifikáns, így az értékelést nem befolyásolja jelentős mértékben. A másik újdonság az ázsiai piacra való belépés ötlete, ami számunkra meglepő és kevéssé érthető (bár a dinamikus GDP bővülés valóban vonzó). Mindent egybevetve a hír pozitív, azonban árfolyamhatásra nem számítunk.

Rövid hírek

– Az Állami Nyomda április 30-ra hívta össze éves rendes közgyűlését. A napirenden a szokásos pontokon kívül szerepel a Társasági törvénnyel összhangban az Alapszabály kisebb módosítása. Az igazgatóság a 2009-es év után nem javasol osztalékfizetést, az eredményt eredménytartalékba kívánja helyezni a jövőbeni akvizíciók és a kutatás-fejlesztési projektek fedezetéül. Az Igazgatótanács e javaslatát a Felügyelő Bizottság már jóváhagyta a közlemény szerint. A hír nem tartalmaz új információt, így árfolyamhatásra nem számítunk.

– A Rába felmondta az Engellel 2002-ben kötött ingatlanfejlesztési együttműködési és előszerződést. A Rába döntését arra alapozta, hogy az Engel szerződéses kötelezettsége ellenére az első fázist követően nem kezdett újabb fázist, és nyilvánvalóvá vált, hogy a projekt belátható és ésszerű határidőn belül nem valósulhat meg. A Rába keresi a 43 hektáros terület potenciális hasznosítási lehetőségeit. A gazdasági válság következtében a magyarországi ingatlanpiac is mélyrepülésbe kezdett, így valószínű, hogy a fejlesztés alatt álló és fejlesztendő lakások értékesítése kérdésessé vált. A terület fekvése kiváló, ezért a gazdaság fellendülésével nagy potenciállal kecsegtet majd és akkor jól jöhet, hogy a Rába egyedül rendelkezik az ingatlan felett. Árfolyamhatásra csak abban az esetben számítunk, ha a Rába bejelenti, milyen konkrét módot talált az ingatlan hasznosítására.

További tőzsdei információk és elemzések az Erste Befektetési Zrt. oldalán.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.