Reformok nélkül a görögök mehetnek a levesbe

2015. április 10. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Görögország a tegnapi kötvényaukcióból befolyt összegből kifizette az IMF-nek az esedékes 460 millió eurós törlesztőrészletet. Hátradőlni még nem lehet, ugyanis áprilisban 2,4 milliárd eurónyi kincstárjegy jár le, és 1,7 milliárd eurót kell kifizetnie a kormánynak bérekre és nyugdíjra.

Kép: SXC

Ha nem érkezik meg a számlára a 7,2 milliárd eurós utolsó hitelrészlet az EU/IMF párostól, aminek feltétele egy elfogadható reformcsomag benyújtása, akkor a hellének minden bizonnyal mennek a levesbe. A tengerentúli piacok iránykeresése a mai napon folytatódhat, hiszen érdemi makroadat nem lát napvilágot. Izgalomba maximum az Apple befektetői jöhetnek, miután a mai naptól lehet leadni az előrendelést a cég okosóráira.

A hongkongi tőzsdén megemelik a napi kvótát, azaz nagyobb mennyiségű tranzakciót bonyolíthatnak le a shanghai és a hongkongi tőzsde között az ügyfelek. A forgalom megugrása mögött elsősorban a margin hitelek emelkedése áll.

USA

Amerikában az iránykereséssel telt a nap. A vezető tengerentúli indexektől 0,3-0,5% közötti pluszt láthattunk. A munkaerő-piaci adatok a várakozásoknál jobban szerepeltek. Az előző héten 14 ezer fővel 281 ezerre nőtt az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma a várt 18 ezer fős bővülés helyett.

Még március 27-én röppent fel a hír, hogy az Intel megvenné az Altera nevű vállalatot. A tegnapi napon már arról lehetett hallani, hogy megszakadnak a tárgyalások, azonban a kereskedés második felében 3%-ot emelkedett a papír. Az ügyhöz közelálló források szerint az 50 dolláros szintek alsó felére kellene lőnie az Intelnek, ha komolyan gondolja a dolgot (tegnapi záróár 43,33 dollár volt).

Az eBay bejelentése szerint az év második felében kerülhet sor a PayPal leválasztására, de ennél konkrétabb részleteket egyelőre nem árult el a cég. A következő öt évben is az eBay kifizetések 80%- a kell, hogy PayPal-on keresztül történjen, ha ez az érték kisebb lesz, akkor az eBaynek kompenzációt kell fizetnie a PayPal számára.

Sydneytől Tokióig hosszú sorokra kell számítani az Apple boltok előtt, ugyanis a mai naptól lehet leadni az előrendelési kérelmet az Apple Watch-ra, ami április 24-én kerül a boltokba. Az IDC adatai szerint 6,7%-kal csökkentek a PC eladások 2015 első negyedévében, ami 2009 óta a leggyengébb érték. Az előző negyedévekben látott fellendülés úgy látszik megtört, már csak az a kérdés a chipgyártók számára, hogy ez a hatás átmeneti, vagy újra csökkenő értékesítésekkel kell majd számolniuk.

Európa

Jó napot zártak tegnap az európai tőzsdék, miután a DAX index 1,08%-ot, a FTSE 100 index 1,12%ot, a CAC 40 index pedig 1,40%-ot emelkedett. Görögország képes volt kifizetni a 460 millió eurós törlesztőrészletet az IMF-nek, ami talán nem meglepő az egy nappal korábbi kötvénykibocsátás során beszedett 1,1 milliárd eurós összeg láttán. A pénzügyminiszter továbbá bejelentette, hogy újraindítják a privatizációs programot.

A Bank of England nem változtatott az irányadó ráta és az eszközvásárlási program mértékén sem tegnap. Közel 200%-ot emelkedett az U.K. Oil & Gas Investment Plc árfolyama a londoni tőzsdén, miután 100 milliárd hordós olajtalálatról számolt be a menedzsment. A dolog szépséghibája, hogy ennek egy része nem termelhető ki.

Olaj, arany

A WTI 50,6 dolláron állt ma reggel, ami további enyhe süllyedést jelent a tegnapi árakhoz képest. Ezzel együtt az olaj ára már a negyedik hete emelkedik, mivel a piac szkeptikussá vált az iráni megegyezés sikerében. Másrészt a piac szerint májusban csúcsra futhat az USA nyersolajtermelése is, ezt követően az erős kereslet és a süllyedő kínálat ismét emelkedő pályára teheti a WTI-t. A heti USA nyersolaj készlet adata viszont egyelőre inkább a hatalmas kínálatot mutatja, mivel a 10 millió hordó feletti készletbővülés felette van a piac által várt 3,3 millió hordós emelkedésnek. A tegnapi hír, mely szerint az angliai Gatwick reptér térségében hatalmas olaj lelőhely van, valószínűleg nem mozgatja meg az árakat, mivel csekély esélye van, hogy a sűrűn lakott és meglehetősen módos területen iparszerű olajkitermelés kezdődjön.

Az arany 1.195 dollár körül stagnált az elmúlt hetek emelkedése után. A pihenőre elsősorban a bizonytalan Fed kommentárok miatt került sor, mivel a piac egyelőre nem tudja eldönteni, hogy milyen hamar kerül sor a kamatok emelésére. Az erős dollár tegnap szintén visszavetette az árfolyamot, ami más nyersanyagok, például az ezüst esetében is mintegy 4,3%-os heti esést okozott. Rövidtávon valószínűleg a dollár lesz továbbra is meghatározó.

Devizák

Tegnap a lengyel zlotyi és a forint is gyengült az euróval szemben, így az EURHUF árfolyam ismét 298 fölé emelkedett 296 környékéről. Felülről továbbra is a 300-as lélektani árfolyam limitálja a forint mozgását. A rövidtávú csökkenő trend eltörését követően tovább erősödött a dollár az euróval szemben, így a devizapár ismét az 1,05-ös lokális minimumot veheti célba.

Az elmúlt napokban a javuló orosz megítélés hatására a rubel erősödése felgyorsult a főbb devizákkal szemben. Az EURRUB árfolyam a hét elején törte el a 200 napos mozgóátlagot, míg a dollár esetében erre még nem került sor, de már megközelítettük a hosszútávú mozgóátlagot.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 1,6%-ot emelkedett a hét utolsó kereskedési napján. A Nikkei értéke változatlanul a lélektani 20 ezer pont körül imbolyog. A márciusi kínai infláció 1,4% lett, így nem következett be az elemzők által várt enyhe csökkenés a februári 1,4%-ról a várt 1,3%-ra. Ennek ellenére az infláció jelenlegi értéke lehetőséget ad a további lazító intézkedések bevezetésére. A stabilan maradó infláció ellenére a termelői árak 4,6%-kal csökkentek.

A hongkongi tőzsde bejelentette, hogy megemelik a napi kvótát a shanghai és a hongkongi tőzsde összeköttetésénél, vagyis nagyobb mennyiségű tranzakció lesz bonyolítható a tőzsdék között. A bejelentésre azután került sor, hogy két egymást követő nap is a napi limitet jelentő 10,5 milliárd jüan értékben bonyolítottak le tranzakciót a két értékpapírpiac között. A részleteket egyelőre nem árulták el, azonban azt nyilatkozták, hogy jelentős lesz, és nem egy 20-30%-os bővítésben kell gondolkodni. Így véleményünk szerint a limit megduplázása is szóba jöhet. A még nagyobb átjárhatóság pedig pozitívan hat a részvénypiaci értékeltségre is.

A kínai Xiaomi mindössze 12 óra alatt 2,11 millió darab telefont értékesített, összesen 335 millió dollár értékben. A rendkívül erős értékesítési adat arra utal, hogy komoly versenytárssal kell megküzdenie a többi mobiltelefon gyártónak, melyek ma akár eladói nyomás alá is kerülhetnek.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”