Raiffeisen: Egyszerű és átlátható feltételek

2012. szeptember 18. kedd - 15:17 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében a Raiffeisen válaszait adjuk közre.

A Raiffeisen Bank a finanszírozás teljes termékkörét kínálja kkv-knak: a forgóeszköz-, beruházásfinanszírozás, garanciavállalás, faktoring egyaránt megtalálható a palettán. A mikro- és kisvállalati hitelek fő vonalaiban megegyeznek, a kisebb vállalkozások sajátos igényeit ugyanakkor a konstrukciók kialakításánál és a cégek kiszolgálásakor is figyelembe veszik  – mondták el megkeresésünkre az intézménynél.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezésről a Piac&Profit a Raiffeisen Bank mellett, a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az MKB-t, az OTP-t és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.

A mikrovállalkozások részére kialakított termék egyszerű és átlátható fedezeti feltételekkel rendelkeznek. A forinthitelek összköltsége jellemzően meghaladja a lélektani határnak számító éves 10 százalékot.

A hitelbírálat során a banknál a számlavezetési múlt előtérbe került az utóbbi időben. A rövid (3 év alatti) módozatok közül jelenleg a legkeresettebb az éven belüli likviditást finanszírozó, jellemzően a Garantiqa készfizető kezességvállalása mellett nyújtott hitel. Új beruházás alig van, viszont beruházási hiteleket az ügyfelek gyakran refinanszíroztatják, versenyeztetve a bankokat a kedvezőbb feltételekért.

Iparágak
A bank tevékenységi alapon nem tesz különbséget a hitelelbírálás során. Néhány tiltott tevékenységen kívül (egyebek mellett szerencsejáték, fegyver és drogkereskedelem), kizárt iparág sincs. A hitelezési lehetőségeket az adott iparág válságra való érzékenysége, ciklikussága befolyásolja: az építőiparban például sokkal kevesebb a hitelképes ügyfél.

A kisvállalatok részére a termékek egyedi igényeknek megfelelő, szabadon kombinálható termék fedezeti körből áll össze. E szegmensben a piac a mikrovállalkozásokhoz nagyon hasonlóan alakul – mondták el a banknál.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek