Pénteken vége szakadt a görög átoknak

2012. július 02. hétfő - 09:57 / Erste-elemzés
  •    

Hatalmas száguldást láthatunk pénteken szerte a világban. Az öröm jogos, a shortosok kipattanása is. Kérdés, hogy tud-e tartós emelkedés jönni, de ezt nehéz megválaszolni. 

A görögök másfél havi bizonytalanságot hoztak a világgazdaságra, amely, mint láthattuk a különböző makrogazdasági adatokban egészen jelentős is tudott lenni. Hiszen a görög, s ezen keresztül a spanyol bizonytalanság miatt sokan elhalasztották a beruházásaikat, visszafoghatták kiadásaikat, s így csökkenthették a gazdasági aktivitást. Ezek a beruházások, kiadások, most zöld utat kaphatnak. (illetve már kaptak 1-2 héttel ezelőtt) Így talán már az év második felében javulhatnak a növekedési kilátások.

USA, Európa:

Hatalmas emelkedéssel zárták a második negyedév utolsó kereskedési napját a vezető tengerentúli indexek (Dow 2,2%, Nasdaq 3%, S&P500 2,49%).

James Bullard a St. Louis-i Fed elnöke szerint a gazdasági kilátásoknak komolyabban kellene romlaniuk ahhoz, hogy a jegybank újabb eszközvásárlási programot jelentsen be. A Marketwatch azt is írja, hogy a Fed elnök szerint szorosan követik a munkaerőpiac változásait, és egyelőre még nincs napirenden újabb likviditás bővítés.

Profit warningot jelentett be pénteken a Ford, a cég szerint a második negyedévben várhatóan csökkeni fog az eredmény. A cég árfolyama 5%-ot veszített értékéből, és 9,6 dolláron zárta a kereskedést.

Az EU csúcson elfogadtak egy 120 milliárd eurós gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő programot is. A jövőben az EFSF és ESM alapok kötvényvásárlásba kezdhetnek anélkül, hogy az érintett országoknak megszorításokat kellene végrehajtaniuk.

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag kétharmados többséggel szavazta meg az ESM-ről szóló szerződést és a fiskális paktumot. Ennek ellenére nem lépett életbe tegnap az ESM, mert nem fejeződött be a ratifikációs folyamat.

A Chicago-i beszerzési menedzser index 52,9 pontra emelkedett júniusban, amely meghaladta az 52,3 pontos várakozást, és magasabb lett az 52,7-es előző havi értéknél. Az Apple 60 millió dollárt fizet a kínai Proview Technology vállalatnak, hogy a távol-keleti országban is használhassa az „iPad" nevet.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Múlt héten életbe léptek az Irán elleni szankciók, az Európai Uniós országok számára az olajexport is tiltott, Norvégiában pedig sztrájkok miatt csökken a kitermelés. A kínálati oldal szűkülése támaszt jelenthet az olajnak, a pénteki kereskedésben már komolyabb emelkedést láthattunk, miután 78,5 dollárról a 30 napos mozgóátlagig, vagyis 85 dollárig rallyzott az árfolyam. Az arany árfolyama szintén pozitív irányba fordult pénteken, 1.552 dolláron indult a kereskedés, és a 20 illetve 30 napos mozgóátlag állította meg a kurzust 1.590 dollárnál.

Devizák:

Nagyot erősödött pénteken az euró a dollár ellenében, miután a befektetők kedvezően értékelték az EU csúcs eredményeit. Az árfolyam az 1,24-es mélypont közeléből rugaszkodott el felfelé, és 1,267-ig emelkedett zárásra. A befektetők a csütörtöki EKB kamatdöntő ülésre figyelhetnek, ezért a következő napokban kivárásra számítunk. A forint pénteki teljesítményére nem lehet panaszunk, az árfolyam 290-ről 286-ig csökkent, de a reggeli órákban már nem folytatódott a hazai fizetőeszköz erősödése.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet:

Pirosba fordultak az ázsiai piacok a hét első kereskedési napján, Hong Kong ma zárva tart (Nikkei -0,04%, Shanghai -0,06%).

A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 49,8 pontra csökkent júniusban az előző havi 50,4 pontról, így hét hónapja nem látott mélységbe zuhant az index.

A japán jegybank felmérése szerint a második negyedévben javult a gazdasági hangulat a szigetországban. A Tankan index -4 pontról -1 pontra emelkedett, miközben a várakozás -3 pont volt.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.