OTP: Egységes feltételrendszer a kisvállalkozóknak

2012. szeptember 18. kedd - 14:12 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében az OTP válaszait adjuk közre.

Az OTP Bank a mikro-, és kisvállalati ügyfélkört egységesen kezeli, számukra ugyanazon termékkört kínálja. Ebbe a szegmensbe az 500 millió forint éves árbevétel alatti, 50 millió forint OTP Bank felé fennálló kötelezettségvállalást meg nem haladó vállalkozások tartoznak – mondták el megkeresésünkre az OTP mkv igazgatóságán.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezésről a Piac&Profit az OTP mellett, a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az MKB-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.

Ezen gazdálkodói körnek a hitelintézet tizenkettő olyan konstrukciót ajánl, amelyek futamideje kevesebb, mint három év, illetve lehet 3 év alatti futamidővel is választani. Általában a 1-3 havi BUBOR+4 százalék kamatfelártól 7,5 százalék kamatfelárig vehetők igénybe a termékek, de van olyan módozat is, amelynek kamata 9 százalék. A kamat mellett a kezelési költséget is felszámít a hitelintézet, amelynek mértéke a módozattól, illetve az igénylő minősítésétől függően változik.

Fedezetei oldalról változó követelményeket támaszt a bank. A folyószámlahiteleknél, illetve a forgóeszköz hiteleknél kötelező jelleggel kapcsolódik a termékhez garantőr intézményi kezességvállalás és magánszemély készfizető kezességvállalása. Lombardhiteleknél óvadéki fedezet kérnek. A mezőgazdasággal foglakozó vállalkozások részére a támogatás engedményezés a fő fedezet, de előfordulhat, hogy a minősítés függvényében garancia intézmény kezességvállalása is elvárás. A bank nem csupán az OTP-nél számlavezetési múlttal rendelkező vállalkozásokat hitelezi, nyitott azon vállalkozások felé is, amelyek az igényléskor nem ügyfelük.

Iparágak
Az OTP Banknál nem különböztetik meg a vállalkozásokat a tevékenységük szerint: sem előnyt, sem hátrányt nem jelent egyes szektorokhoz tartozás a hitel elbírálása során. A működési formától, tevékenységtől függetlenül kínálja a bank hiteltermékeit azon vállalkozások részére is, amelyekkel az igénylés előtt nem állt kapcsolatban.

Hosszabb távra (3 évet meghaladó futamidővel) jelenleg hat konstrukciót kínál a bank. A módozattól függően ingatlan és ingó fedezet, illetve lombard hiteleknél óvadéki fedezetet mellett. A kamat általában az 1-3 havi BUBOR-hoz kötött 4-5 százalék kamatfelárral, de az OTP ÚJ Széchenyi Beruházási hitelt 9 százalékos kamattal kínálja az intézmény, forint alapon. Ezen túlmenően kezelési költséget itt is felszámolnak, amelynek mértéke a módozattól, illetve az igénylő minősítésétől függően változik.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek