Összességében jó a hangulat, kivéve itthon

2011. december 23. péntek - 09:46 / Erste-elemzés
  •    

Kedvező makroadatok nyomán emelkedtek a tőzsdék. Az olaj 100 dollár alatt, az arany a 200 napos mozgóátlag alatt oldalaz. Távol-Kelet: Japán zárva, a többi ázsiai index emelkedik. Oldalaznak a főbb devizapárok. A BUX index limitált mértékben emelkedhet ma.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

Kedvező makroadatok nyomán emelkedtek a tőzsdék

– Pluszban zártak az amerikai részvényindexek tegnap (Dow +0%; S&P +0,2%; Nasdaq -1%). A kedvező makroagazdasági adatok fűtötték az optimizmust és Európából is jó hírek érkeztek.

– Vártnál kevesebben, mindössze 364 ezren fordultak újonnan munkanélküli segélyért múlt héten. A tartós kérelmek száma 3,55 millióra csökkent.

– A Leading Indicators kompozit konjunktúra mutató 0,5%-ot emelkedett novemberben, a várt 0,3%-kal szemben.

– A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index decemberi értékét 69,9 pontra emelték a felülvizsgálat során, az előzetes 67,7 pontról.

– A tegnap felülvizsgált harmadik negyedéves GDP adat azonban negatív meglepetést okozott. Az előzetes 2%-ról 1,8%-ra csökkentették a negyedéves reál GDP növekedés évesített rátáját.

– A fogyasztás pedig csak 1,7%-kal nőtt múlt negyedévben, a felülvizsgálat alapján az előzetesen közölt 2,3%-kal szemben.

– A Moody’s megerősítette Ausztria „AAA" és Szlovákia „Aa1" kategóriájú adósbesorolását.

– A Mario Monti vezette olasz szakértői kormány tegnap keresztülvitte a szenátuson a 30 milliárd eurós költségvetési kiigazító csomagot. Ennek ellenére tovább emelkedtek az olasz hozamok, a 10 éves állampapír a másodlagos piacon 6,91%-on forog.

Olaj, arany:

– A WTI kőolaj árfolyamában nem volt nagy mozgás a tegnapi kereskedés során. A 100 dolláros lélektani szint alatt oldalazott a kurzus, és a ma reggeli órákban sincs változás az árfolyamban.

– Az arany piacán is egyhangú volt a kereskedés. A 200 napos mozgóátlag alatt oldalazott a kurzus, 1610 dollár környékén. A technikai kép továbbra is lefelé mutat, az oldalazást további esés követheti.

Távol-Kelet:

– A japán piacon a császár születésnapja miatt kereskedési szünnap van, a többi ázsiai index azonban pluszban mozog a hét utolsó kereskedési napján (Nikkei -0,77%, Hang Seng 1%, Shanghai 0,75%).

– Földrengés rázta meg Új-Zéland második legnagyobb városát, Christchurchöt. Az 5,8-as erősségű rengésnek eddig nincsen halálos áldozata. A szigetország devizája gyengült a tegnapi kereskedés során, 0,774-nél jár a dollárral szembeni árfolyam, miközben pár nappal ezelőtt még 0,75-ön volt a kurzus. A hír ellenére a tőzsdeindex 0,3%-ot emelkedett.

Devizák:

– A szerdai dollárerősödést követően a tegnapi kereskedés során stagnált az EUR/USD árfolyama, az 1,30-as lélektani szint felett. A ma reggeli kereskedésben ismét gyengülésnek indult a dollár, és 1,308-ig emelkedett az árfolyam.

– A forint egy látványos doji alakzattal zárta a tegnapi kereskedést. Ez azt jelenti, hogy a 30 napos mozgóátlag környékén bizonytalankodott a kurzus, zárásra a vevők és eladók között kiegyenlítetlen lett a harc, 307,5 környékén zárt az árfolyam. A hét utolsó kereskedési napján nem számítunk komolyabb elmozdulásra.

Határidős piacok:

– Kis pluszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Meglepetésre a végső decemberi Michigani bizalmi adat jelentősen jobb lett az előzetesnél. Mintha egyre inkább kezdene magához térni az USA. Ma is fontos adatokat láthatunk majd, hiszen a tartós fogyasztási cikk rendelésállomány és az új lakásértékesítési adatok is ma látnak napvilágot. Különben mindegyikben javulást vár a piac. Amúgy összességében jó a hangulat a világ börzéin, viszont a magyar hangulatot elrontotta a miniszterelnöki levél kapcsán induló negatív spekuláció, hogy nem jön az IMF tárgyalni. Ez viszont újabb nyomást helyezhet a magyar eszközárakra. Persze végső esetben a kormány a devizatartalékhoz is nyúlhat, hogy a jövőre lejáró 4,8 Mrd euró hitelt megújítsa. Persze a jegybanki tartalékok használata erre a célra az ország sérülékenységét növeli. Ugyanakkor a továbbra is jelentős folyófizetési mérleg többlet segíthet visszatölteni (pl. EU transzferek) a tartalékokat, de ez összességében forint gyengítő tényezőként lép fel. Tehát van egy negatív magyar specifikus hatásunk és egy nemzetközi pozitív hangulat. Azt gondoljuk, hogy miközben a forint továbbra is nyomás alatt lehet, addig a részvények mégis emelkedhetnek egy kis mértékben a tegnapi csökkenés után.

Vállalati hírek

Commerzbank: A német bankok üdvözölték az ECB likviditás fokozó 3 éves forrás biztosítását. Ugyan a lépés nem helyettesíti a bankközi piacot, de jelentős terhet vesz le a bankok válláról.

– A Commerzbank vezérigazgatója, Martin Blessing újra cáfolta, hogy a cég tárgyalásokat folytatna a német állammal egy esetleges mentőcsomagról. Blessing megismételte, a cég úgy kívánja elérni a megfelelő tőkekövetelményt, hogy üzletágakat ad el és csökkenti a kockázatos eszközöket. Különben, szerintünk, ha veszteséges (pl. ingatlan) üzletágat eladná, a központi tevékenység szép profitot hozna.

– A Banco Santander Chilei és Mexikói leányait a Fitch negatív figyelőlistára tette.

– Morgan Stanley szerint továbbra is érdemes eladni a Nokia részvényeket. Szerintük nem csak a mobil eladások, de a szolgáltatási üzletág is nehéz idők elé néz.

– Tegnap 15.100 sajátrészvényt vett a PannErgy 603 Ft-os átlagáron. Így 2.965 462 db azaz 14,08% sajátrészvénnyel rendelkezik.

– Sir Bernard Schreier tegnap 500 db Danubius részvényt vett 3.197 Ft-os árfolyamon. Így 78,03%-ot tulajdonol a cégből, ami 14,08% befolyásnak felel meg.

Gazdasági hírek

– Orbán Viktor elutasító választ írt az Európai Bizottság elnökének, Barrosó-nak arra a kérésre, hogy a magyar kormány vonja vissza a Nemzeti Bankról szóló és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt. Ugyanis az EU és az EKB szerint a két törvény megsérti a jegybanki függetlenség elvét, ami az EU egyik sarokköve. Mivel a magyar kormány és az IMF-EU tárgyalások egyik alapfeltétele az IMF-EU részéről ezen két törvény visszavonása, ezért elképzelhető, hogy a hír hatására az IMF-EU nem kezdi meg januárban a tárgyalásokat a 15-20 Mrd eurós hitelkeretről.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.