Ördögi körben a magyar cégek

2012. augusztus 14. kedd - 12:08 / Sebők Orsolya
  •    

Nehezen és drágán finanszíroznak ma a bankok, de a vállalkozások sem szívesen adósodnak el tíz-tizenöt évre több mint tízszázalékos kamatteher mellett. Mivel a talpon lévők többsége már minden tartalékát felélte, nincs miből beruházzon. Az ördögi kör ott zárul, amikor bár ötlete lenne, a forráshiány miatt a vissza nem térítendő uniós fejlesztési forrásokkal sem tud élni. Az államilag támogatott kedvezményes hitelek még megoldást jelenthetnek a finanszírozható cégeknek.

Az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kilencvenes évek óta kínál kedvezményes fejlesztési forrásokat forint alapon, de euróforráshoz igazodó kamatszint mellett. Az elmúlt időszakban a bank átalakította termékportfólióját, és a kínált hiteleket az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) hét kitörési pontjához igazította, ami egyben azt is jelenti, hogy a hitelcélok a vissza nem térítendő uniós forrást nyújtó pályázatokhoz is illeszkednek. A változtatás másik oka az egyszerűsítés volt: a termékstruktúra, a folyamatok és a dokumentáció is átláthatóbbá vált annak érdekében, hogy az igénylők minél gyorsabban jussanak forráshoz. .(Itt olvashat a kkv-k banki finanszírozási lehetőségeiről.)

 Minimum ötéves, nemzeti valutában nyújtott vállalati hitelek átlagos évesített kamatlába*

Kicsiktől a nagyokig

A vállalkozások mérettől függően alapvetően két konstrukció közül választhatnak. A 450 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett MFB Vállalkozásfinanszírozási Program a kis-, közép- és nagyvállalatok fejlesztését finanszírozza, míg a 10 milliárd forint keretösszegű MFB Kisvállalkozói Hitelt a mikro- és kisvállalkozások igényeire szabták. A vállalkozásfinanszírozási programban a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszközigény – például egy szállodaberuházás kapcsán a szükséges tányérok és ágynemű – is elszámolható a csakis fejlesztéshez biztosított kedvezményes forrásból. (Itt olvashat a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány mikrohitel programjáról.)

– A vállalkozásfinanszírozási program esetében ötmillió és hárommilliárd forint között lehet hitelt vagy zárt végű pénzügyi lízinget igényelni a refinanszírozott hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál, illetve ötvenmillió feletti hiteligény esetén közvetlenül az MFB-nél. A kisvállalkozói hitelt a közvetítői hálózat nyújtja, így a Regionális Fejlesztési Holdingnál és annak leányvállalatainál, a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok közvetítő cégeinél, továbbá a szerződött takarékszövetkezeteknél lehet igényelni- magyarázza Kovács István, a termékfejlesztési osztály igazgatója. – A közvetlen, illetve a kisvállalkozói hitelek esetében a hitelbírálatot az MFB végzi. A refinanszírozott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által folyósított kölcsönre az ügyfél a pénzügyi intézménnyel köt szerződést, az viseli az ügyfélkockázatot, így értelemszerűen a saját hitelbírálati struktúrája szerint dönt a finanszírozásról.

                                              A vállalati hitelállomány* éves szintű változása

Mivel a kockázat megítélésében lehetnek különbségek, előfordulhat, hogy a vállalkozás az egyik kereskedelmi bankban nem jut hitelhez, míg a másikban vagy közvetlenül az MFB-nél – illetve annak közvetítői hálózatában – igen.

– Nem avatkozhatunk be az általunk refinanszírozott hitelintézetek hitelbírálatába, de igyekszünk növelni a kockázatvállalási hajlandóságukat – teszi hozzá Kovács István. – Az MFB Csoporthoz tartozó Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. például állami támogatást tartalmazó hitelgarancia-termékkel áll a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások rendelkezésére, ami jelentős mértékben javítja e pénzügyi intézmények kockázati pozícióit.

Szoftveres bírálat

Bár az MFB feladata, hogy a kormány célkitűzéseinek megvalósulását segítse, hitelt csak a hitelképes vállalkozás fog kapni. Ez a legkisebb cégek esetében érzékeny kérdés. A kisvállalkozói konstrukció elbírálása web alapú szoftver segítségével történik. Bármely hitelközvetítő iroda ugyanazokat a dokumentumokat kéri be, és az automatizált rendszerben elvileg a döntés is gyors. Az előző évi beszámolóra – elsősorban a mérlegre – van szükség és a beruházásra vonatkozó információkra: üzleti és pénzügyi tervre. Egyéni vállalkozásoknak NAV-igazolást és a megelőző évi könyvelésüket kell benyújtaniuk.

A magyarországi vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó forrásbevonási tervének változása

Az nem kizáró ok, ha a cég az előző évben nem volt nyereséges, de alapvetően veszteséges céget az MFB sem finanszíroz. Mivel a programba beépítették a készfizető kezességet, az előírt fedezettség mértékének (ez gyakorlatilag a tőkeösszeg és egyéves kamatainak 100 százaléka) 80 százalékát a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása biztosítja. Ezért díjat nem számít fel az MFB, de a fennmaradó 20 százalékra a bank ingatlan- és ingójelzálogjogot, készpénzóvadékot vagy a többségi tulajdonos készfizető kezességvállalását fogja kérni.

Segítség a pályázatokhoz

Itt találja a pályázati kiírások értelmezését segítő négy részből álló "kisszótárunk" első részét. Második rész, harmadik rész, negyedik rész.

A hitelek az uniós pályázatok vissza nem térítendő támogatásaihoz szükséges önrészt is finanszírozhatják. A bankok számára előny, ha a hiteligénylő megítélt támogatással rendelkezik. A pénzintézet ugyanis az igénylő saját erejeként számítja az elnyert forrást.

Sok vállalkozásnak azonban nehézséget okoz, hogy az uniós támogatások utólagos finanszírozásúak, és többeket elrettent a pályázástól a beruházási szakaszra, illetve a fenntartási időre megkövetelt biztosíték, illetve az áfa finanszírozása is. Májustól az MFB erre a problémára is kínál közvetlen megoldást.

– Ha a támogatást nyújtó a projektelemeket terheli meg jelzáloggal, a finanszírozó bank nem, vagy nehezen tudja felépíteni biztosítéki struktúráját. Ezt küszöböli ki a támogatási bankgarancia termék – mutat rá Kovács István.

Az Áfa Hitel, a Támogatást Megelőlegező Hitel, valamint a Támogatási Bankgarancia kizárólag az MFB Vállalkozásfinanszírozási Programmal együtt, és közvetlenül az MFB-nél érhetőek el. A termékcsomag nem tartalmaz állami támogatást, mert a támogatott beruházási hitellel és a vissza nem térítendő támogatással együtt a támogatás tartalom-, illetve támogatásintenzitás mértéke többnyire meghaladná a csekély összegű vagy a regionális csoportmentességi támogatási kategóriákban megengedett maximális mértéket.

Érdemes előrelátóan eljárni a bankválasztással már a vissza nem térítendő támogatás pályázatának benyújtását megelőzően, hiszen a pályázatok befogadásának feltétele, hogy a kedvezményezett bemutassa, rendelkezik a szükséges önrésszel – ekkor ehhez elegendő a bankok indikatív, nem kötelező érvényű ajánlata. A támogatási szerződés megkötéséhez viszont már a finanszírozó bank kötelező érvényű ajánlatára vagy magára a beruházási hitelszerződésre lesz szükség.