Oldalazás a tengerentúlon és itthon is

2014. július 03. csütörtök - 10:21 / piacesprofit.hu
  •    

Oldalazással telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon. Nagyot zuhant tegnap a kőolaj. Az EKB rázhatja ma fel a devizapiacot. Oldalazás Ázsiában. Oldalazásra számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén is.

Ez is eljött. Holnap július 4, a Függetlenség Napja, így az amerikaiak ünnepelnek, amit már ma elkezdenek egy rövidített kereskedés képében. Ottani idő szerint délután egy órakor, itteni idő szerint este 7-kor zárnak a piacok. Sokan valószínűleg ma nem is mennek be dolgozni, így a kereskedés visszafogottabb lehet annak ellenére is, hogy ma kivételesen sok adatot láthatunk az USA-ból, ami annak köszönhető, hogy a pénteki adatokat is ma kapjuk meg.

A DAX index továbbra is küzd a 20-30 napos mozgóátlaggal. Az általunk kialakulóban levőnek látott csökkenő csatorna felső éle ma 9.970 pontnál húzódik. A felfelé való próbálkozásban a mozgóátlagokon kívül ez lehet még egy ellenállás.

Itthon az a meglepetés érhetett bennünket, hogy miközben az OTP és az egész bankrendszer a hatóságokkal küzd a devizahitelezés kapcsán várható hatalmas veszteségek csökkentésére, addig szlovén lap értesülések szerint a legnagyobb magyar bank nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Nova KBM megvásárlására. Nehéz egyelőre erről elmélkedni, de ha a saját tőkét vesszük alapul, akkor a vételár valahol az 560 millió euró (~170 milliárd forint) körül szóródhat. Ettől az eltérés akár több százmillió euró is lehet, de ne feledjük, ez még nem kötelező érvényű ajánlat. Mindenesetre a hírt nem tartjuk komoly piacmozgató tényezőnek. A mai napon inkább oldalazást, kisebb mozgásokat várunk a piacokon.

Nemzetközi hírek

USA

– Meglehetősen unalmas volt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, gyakorlatilag egy szűk sávban oldalaztak a börzék a kereskedés végéig (Dow 0,12%, Nasdaq -0,01%, S&P500 0,09%).

– A Dow Jones index tagjai alig 1%-ot mozdultak el, a nap vesztese a JP Morgan (-1%) volt, a legjobban teljesítő papír pedig az IBM (-1%) lett.

– A foglalkoztatottak száma 2006 óta nem látott mértékben bővült az ADP legfrissebb jelentése szerint. Júniusban 281 ezer friss munkahely jött létre a májusi 179 ezer után. A piac 205 ezres várakozását is jóval meghaladta az adat.

– Számos makroadat érkezik ma a tengerentúlról, a szokásos heti friss segélykérelmek mellett a pénteki munkaerő-piaci adatokat (nem mezőgazdasági foglalkoztatottak változása, munkanélküliségi ráta) is ma publikálják.

– Az USA piacai a Függetlenség Napja miatt zárva lesznek holnap, ma pedig ottani idő szerint 13.00-ig tart a kereskedés.

Európa

– A nyugat-európai tőzsdéken is leginkább oldalaztak az indexek (FTSE100 0,19%, DAX 0,09%, CAC40 -0,36%).

– Az Európai Központi Bank ma tartja júliusi kamat-meghatározó ülését. Az euró zónából kiskereskedelmi forgalmi adatok és júniusi végleges szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is érkezik délelőtt.

Olaj, arany

– A tegnapi oldalazás után a reggeli kereskedésben esésnek indult az arany árfolyama. Az 1.326,5 dolláros nyitást követően 1.320 dollár alá csúszott a kurzus.

– Hat kereskedési napja zuhan az olaj árfolyama, az elmúlt két év leghosszabb vesztes szériáját láthatjuk jelenleg. Ez annak köszönhető, hogy a nyersolaj készletek emelkedhetnek a közeljövőben, mert a líbiai lázadók megállapodtak abban, hogy két export terminált is újranyitnak. A kőolaj kurzusa a 105,2 dolláros nyitást követően a 20 és a 30 napos mozgóátlagok áttörése után, 104,2 dolláron zárta a kereskedést. A ma reggeli kereskedésben 104 dollár alatt is járt a kurzus.

Devizák

– Az EUR/HUF csak napon belüli elmozdulást tudott felmutatni, de zárásra visszatért a 312-es nyitóértékhez, míg ma reggel már forinterősödés tapasztalható, jelenleg 311,5-es árfolyamon kereskednek az EUR/HUF devizapárral.

– A 200 napos mozgóátlag letörése dollárerősödést indított el, melynek eredményeként a tegnap reggeli 1,367-es árfolyamot követően ma reggel már 1,365-ös értéken zajlik a devizapár jegyzése. Janet Yellen tegnapi beszéde nem okozott különösebb mozgást a devizapiacon, azonban Mario Draghi mai beszéde megugró volatilitást okozhat majd, vélhetően további részleteket fog elárulni a múltkor már beharangozott TLTRO programról.

Távol-Kelet

– Mérsékelt mozgások jellemezték a mai kereskedést Ázsiában. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,1%- ot esett, míg a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett. A mai mérsékelt mozgással a Hang Seng index 7 hónapos csúcsról fordult le.

– Vegyes beszerzési menedzser index adatok érkeztek Kínából. A HSBC felmérése alapján a szolgáltató szektorban a PMI értéke 50,2 pontról 52,4 pontra emelkedett, míg az állam által közzétett adatok 55,5 pontról 55,0 pontra történő csökkenésről szólnak.

Határidős piacok

– Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX minimális mínuszban, míg a Nasdaq minimális pluszban volt.

Vállalati hírek

– Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője módosító javaslatot nyújtott be devizahiteles csomaghoz, melyben pontosítja az elévülési időt. Az elszámolási kötelezettség a teljes szerződéses jogviszonyra, vagyis a törlesztés teljes időszakára érvényes, amennyiben a szerződés még él, vagy az elmúlt években szűnt meg.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor