Olcsó forrás önerő pótlására

2013. május 29. szerda - 17:11 / piacesprofit.hu
  •    

Júniustól az MKB-nál is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető Széchneyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel. A termékkel elsősorban azokat a vállalkozásokat célozzák, amelyek uniós pályázaton forrást nyertek el, de likviditási problémák miatt nem indultak el a projektek.

Magyarországon a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint 95-97 százalékát pályázatokon meghirdették, s jórészt már odaítélték. A pénzek lehívását ugyanakkor számottevő mértékben nehezíti, hogy problémás az önrész, illetve az előfinanszírozás biztosítása.

Fotó: Förster Tamás

Ennek okán, épp egy éve hívták életre az önerőalapot, amely az önkormányzati és államigazgatási intézmények számára jelentett segítséget ezen a területen. Már akkor látszott azonban, hogy ez csak félmegoldás: a vállalkozóknál is szükség lenne erre – emelte ki Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. E problémára jelent megoldást a KAVOSZ Széchenyi Hitelkártya Programjának két terméke a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyit Támogatást Megelőző Hitel.

Jelenleg az államtitkár által közöltek szerint 400-500 milliárd forint körüli az az összeg, amelyre a szerződés már megszületett, ám a fejlesztés még nem kezdődött meg. Feltételezhető, hogy ezek számottevő részénél likviditási problémák miatt csúszhat az indulás. Az államtitkár a minisztérium nevében ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen helyzetben lévő vállalkozások tudomást szerezzenek a hitellehetőségről.

Versenyképes: havi 0,38-0,4 százalékos kamat

E kezdeményezéshez csatlakozott Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója is. Jelezte, hogy a mostani kezdeményezés egyben teszt is, amely megmutathatja, hogy gyorsíthatók-e a projektek. S ennek tapasztalatait a következő, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban is hasznosíthatják majd.

Széchenyi Kártya Program hiteltermékeinek fogalmazói
A Széchenyi Kártya Program hiteltermékei már 11 pénzintézetnél, illetve hálózatnál érhetők el. Ezek: az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB, a Takarékban által képviselt Takarékszövetkezeti hálózat, a Volksbank, a Gránitbank, az UniCredit Bank, a Budapest Bank, a K&H, a DRB és a Raiffeisen Bank.

A konkrét módozatokat illetően a vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy egy nemrég született döntés értelmében a korábbi 2 százalékról, 5 százalékra nőtt az MKB-nál mostantól elérhető támogatás megelőlegező és önerő kiegészítő termékre adott állami kamattámogatás. (Hasonlóan változtak a feltételek és a Széchenyi Beruházási Hitelnél is.) Így ezen módozatok egyre versenyképesebbé válnak: jelenleg havi 0,38-0,4 százalék a kamatuk.

Érdeklődni már mos lehet, a folyósítás június közepén indul

Az MKB-nál a két új termék iránt egy-két héten belül lehet. A kérelmeket június közepétől fogadja be a bank – mondta Nagy Gyula, az MKB Bank retail vezérigazgató-helyettese. Mindkét módozat 2-3 milliótól 50 millió forintig kérhető, a futamidő 84-120 hónap között alakul.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyit Támogatást Megelőző Hitel az MKB mellett egyelőre az Unicreditnél érhető el. Az alapfeltételek (egyebek mellett a kamat megállapítás módja) egységesek, az adott keretek között ugyanakkor minden pénzintézet maga dönt arról, hogy a hitelbírálat során miként alakítja elvárásait.

A programban elérhető termékek
A Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A kamat mértéke jelenleg havi 1 százalék alatt van, és az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak.
A Széchenyi Forgóeszközhitel már akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására alkalmas. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum. 25 millió forintig, 100 000 forintonként emelkedő összegű lehet.
A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegű, akár 10 éves futamidőre is igényelhető. A hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére, új és akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre is.
Az Agrár Széchenyi Kártya az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukció, melyet a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint. A Konstrukcióhoz a magyar állam 2 % kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.
A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad arra, az EU-s pályázatokon való részvételhez jelenthet forrás. Az igényelhető hitelösszeg 1-50 millió forint lehet, a futamidő 12-120 hónap.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. Az igényelhető hitelösszeg 1-50 millió forint lehet, a futamidő 12-60 hónap

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor