Kinek jó a kedvezményes hitel? És van, akinek nem?

2013. június 20. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A mérlegzárást követően a mai magyar vállalkozókat egy dolog foglalkoztatja leginkább. Mit kell tudni a 2,5 százalékos hitelről? Hogy lehet megkapni? Hol lehet igényelni? A kérdésekre a válaszokat Szopper Zsófia, a Piac&Profit szakértője gyűjtötte össze.

Kép: PP/FényesGábor

A Növekedési Hitelprogram keretében felvehető hitelnek két fajtája van. Az egyik célja, hogy lehetővé tegye a kkv-k számára olyan projektek megvalósítását, amelyek elindítását a magas finanszírozási költségek eddig akadályozták. Ezt a vállalkozások beruházásra, forgóeszköz-vásárlásra, EU-s támogatás önrészére és előfinanszírozására, illetve ilyen célú hitelek kiváltására fordíthatják. A másik célja a hitellel már rendelkező cégek finanszírozási költségeinek csökkentése a meglévő devizahiteleik kiváltása révén.

A hitel fő előnye, hogy a hitelt terhelő összes költség maximum 2,5%! Az igényelhető hitelösszeg minimum 3 millió, maximum 3 milliárd forint, a futamidő maximum 10 év lehet.

Miért jó sok mindenkinek?

Köztudott, hogy hazánkban a kkv-szektor adja ma a legtöbb munkalehetőséget. A kedvezményes hitel révén a vállalkozók fejleszteni tudnak, munkaerőt felvenni, a dolgozók a megkapott keresetüket elköltik, tehát visszapörög a pénz a gazdaságba.

Ha egy kicsit utánaszámolunk, akkor tisztán látszik: a vállalkozónak azért éri meg a kedvezményes hitel, mert ha a közel 9 százalékos Széchenyi-hitelét kiváltja, akkor a különbözet 6,5%. Ha a megmaradt különbözetnek csak a felét fordítja a munkaadó a munkavállalókra (fizetésemelés, prémium, továbbképzés, és még sorolhatnánk), akkor a hazánkban élő családoknak is minimálisan javul az egzisztenciális helyzetük.

Kinek nem ajánlott?

Az éremnek azonban két oldala van, nézzük meg a hitel hátrányait is.

A kedvezményes hitellel kapcsolatban sok cég elgondolkozik a felvételén, még olyanok is, amelyek nem végeztek költségracionalizálást. És valljuk be őszintén, ilyen kedvezményes kamat mellett szinte minden vállalkozónak megfordul a fejében, hogy „azért mégiscsak fel kéne venni ezt a hitelt”.

Szükség van a hitelre?
A kérdés megválaszolásához a következőkön érdemes elgondolkozni
– Látok előre 10 évet a vállalkozásomból? Mennyire keresett a termékem, szolgáltatásom? A jövőben mennyire lesz igény rá?
– Végeztettem már költségracionalizálást?
– Mekkora havi törlesztő részletet tudok bevállalni, amelyet egy esetleges későbbi válság, forgalom visszaesés alatt is biztosan ki tudok fizetni?
– A nyereség mekkora hányadát fordítom vissza a vállalkozásba? Amennyiben a nyereség legalább 30%-át vissza tudom fordítani fejlesztésekre, akkor érdemes a hitelt felvennie! Figyelem! A fejlesztés tényleges beruházásra vonatkozik, nem pedig az alkalmazottak bérének a kitermelésére!
– Milyen a cég cash-flow összetétele?
– Mekkora tartalékkal rendelkezik a vállalkozás?
– A cégvezető nélkül mennyire működőképes a vállalkozás? Amennyiben a cégvezető kiesése a vállalkozás működési alapjait veszélyezteti, akkor nagy kockázattal jár, ha egy plusz adósságot a nyakunkba veszünk.
– Van-e üzleti tervünk a hitel felhasználásra, a beruházások megtérülésére vagy csak a fuldoklásból mentene ki bennünket? Üzleti terv nélkül senkinek nem ajánlom a hitelfelvételt.

Azzal nem számolunk, hogy így indokolatlan pluszköltségeket veszünk a nyakunkba, amit ki kell fizetni, és még ki is kell termelni! Ezért mielőtt bárki elindítaná a hiteligénylést, javaslom, gondolkodjon el azon, hogy valóban szüksége van-e hitelre. (Ennek eldöntésében jelenthetnek segítséget a keretes anyagban felsorolt kérdések.)

Azt javaslom, hogy mielőtt bárki a kedvezményes hitel felvétele mellett dönt, előtte mérlegelje ezeket a szempontokat, kérdéseket!

Egy dolog biztos ugyanakkor: a finanszírozási problémákkal küzdő, fejleszteni nem tudó kkv-knak ez a hitel jelentheti a megoldást, amennyiben ezáltal új piacot, megrendelést tudnak szerezni, megnyitni!

Hová lehet fordulni?

Miután 36 pénzintézet folyósítja a kölcsönt, és június 1-jétől lehet beadni hitelkérelmet, javaslom, hogy a saját bankjánál érdeklődjön a vállalkozó, vagy keresse fel a pénzügyi tanácsadóját! A hírekben hallhattunk arról, hogy a jelenlegi keret elfogyása után terveznek még egy második kört, ezáltal akik lecsúsztak az igénylésről, vagy elutasították őket, a második körben újra próbálkozhatnak. Ennek a feltételei azután fognak kiderülni, miután a kormány felülvizsgálta az első csomag sikerességét.

(Egy másik szakértőnk véleménye szerint a kis cégek egyébként is kimaradnak a hitelprogramból. Erről itt olvashat bővebben – a szerk.)

Amennyiben a témával vagy egyéb magán- vagy vállalati pénzügyi témával kapcsolatban kérdése van, küldje el az [email protected] e-mail címre, a hónap végén pedig megválaszolom a leggyakrabban feltett kérdéseket ebben a rovatban – természetesen név nélkül!

Szopper Zsófia
www.penzugyitanacsadas.com

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek