Nyugdíjasként is lehet vastag a buksza

2016. február 03. szerda - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

Érdemes jobban odafigyelni az öngondoskodásra, ha megtakarításainkat befektetnénk, hogy időskorunkban kényelmesen élhessünk. A nyugdíj-előtakarékossági számla ideális megoldás – ha okosan használjuk. Ehhez adunk most öt tanácsot.

megéri félretenni

Kép: PP archív

Érdemes hosszabb távra is átgondolni a megfelelő befektetési stratégiát, mivel az idő és ezzel együtt a kamatos kamatok minden adókedvezménynél jobban gyarapítják a megtakarítást. A K&H Alapkezelő összegyűjtötte az öt legfontosabb szabályt arról, hogyan lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) a leghatékonyabban használni.

Fiatalon kicsiben is lehet kezdeni…

30–35 éves kor alatt elegendő havonta kisebb, 5–10 ezer forintos összegek befektetése, mivel az idő egyértelműen nekünk dolgozik. A nyugdíjig hátralévő hosszú időszakban a megtakarítás és az állami támogatás összege után elérhető kamatos kamat többszörösére megnövelheti a befektetés értékét.

…utána érdemes többet félretenni

35–40 éves kor fölött már érdemes arra törekedni, hogy legalább annyi legyen évente a befizetés, amellyel a maximális 100 ezer forint állami támogatás megkapható.

Inkább havonta utaljunk

A tapasztalat azt mutatja, hogy az év végi egyszeri, nagyobb összeg befizetése mindig bizonytalan, ezért a rendszeres havi megbízás a célravezetőbb. Ez a rendszeresség egyrészt fegyelmezetté tesz, másrészt nagyon hamar látható az eredménye.

Okosan vállaljunk kockázatot

Mivel a NYESZ értékpapírszámla, így a rajta tartott megtakarítást mindenképpen érdemes befektetni. Ehhez nem kell képzett befektetőnek lenni, elég a kockázati kategóriánkat jól meghatározni, és egy ennek megfelelő vegyes befektetési alapot választani. Ezzel egyben megkapjuk a piaci körülményekhez folyamatosan igazodó, több befektetési eszközből gondosan összeállított portfóliót és a szakértői vagyonkezelést is. A tőzsdézők számára kedvező, hogy a tőzsdei ügyleteket is lehet NYESZ-en bonyolítani, így a végeredmény adómentes lesz.

Hosszú távon a magasabb kockázat jövedelmezőbb

Abban az esetben, ha még 30–35 év hátravan a nyugdíjkorhatárig, érdemes megfontolni a jelenleginél eggyel nagyobb kockázati kategóriát, és eszerint választani befektetési alapot, mivel hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és az időközben előforduló árfolyam-ingadozások is kisimulnak.

Nyugdíjra tenné félre a cafeteriát a magyar
A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők aránya csak 22 százalékos – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából. A felmérés szerint a munkavállalók 32 százaléka lépne be önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy növelné a pénztári befizetéseit, ha a munkáltatója támogatná ezt a megtakarítási formát. A magyar munkavállalók több mint fele pedig a személyi jövedelemadó kulcsának 15 százalékra történő csökkentéséből származó bérnövekedést önkéntes nyugdíjpénztári befizetésre fordítaná.