Nyíregyháza megsegíti kis cégeit

2009. május 07. csütörtök - 11:34 / PP/MTI
  •    

Harmincmillió forint összegű kamattámogatást ad a nyíregyházi önkormányzat a város mikrohitelt felvevő vállalkozásainak - az erről szóló megállapodást a helyhatóság és a kölcsönt kihelyező Primom Vállalkozásélénkítő Alapítvány vezetői csütörtökön írták alá a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. 

Csabai Lászlóné polgármester szerint a város vállalkozói az Új Magyarország Mikrohitel Program keretében felvett beruházási hitel esetén 3,25 százalékos kamattámogatást kapnak 3 évig, míg forgóeszköz kölcsönnél 1,5 évre szól a pénzügyi segítség. Az Országos Mikrohitel Alaptól felvett hitelnél pedig 4,5 százalékos a kamattámogatás mértéke, ugyancsak 3, illetve 1,5 évig. Az önkormányzati vezető hozzátette, hogy a nyíregyházi önkormányzat korábbi kedvezménye továbbra is él a vállalkozók esetében, így 2,5 millió forint árbevételig helyi adómentességek kapnak, illetve az idén induló, együttesen 25 milliárd forint összegű fejlesztés közbeszerzési pályázatainak elnyerésében is támogatják a helyi vállalkozókat.

Csabai Lászlóné emlékeztetett arra, hogy a helyi adókedvezményt 7 éve kapják a nyíregyházi kisvállalkozások, amelyek eddig több mint egymilliárd forint feletti közteher befizetésétől mentesültek így. A közbeszerzéseknél információval segítik a vállalkozások felkészülését a pályázatra. Szeretnék, ha a 16.000 nyíregyházi vállalkozás közül sok jutna munkához a beruházásoknál, s legalább 1.500-an dolgoznának a fejlesztéseknél két-három éven át.

Czomba Sándor, a Primom Alapítvány elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei vezetője "nemes gesztusnak" nevezte az önkormányzat 30 milliós kamattámogatását, kiemelve, hogy a konkrét segítséggel számos vállalkozás élheti túl a mostani gazdasági válság nehéz időszakát.

Kovács István, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: 1992 és 2008 között 2.537 mikrohitelt helyeztek ki a vállalkozásokhoz, 4 milliárd 251 millió forint összegben. Az önkormányzati támogatással a felére csökken a kölcsönt felvevők kamata, s szerinte sok kis cég él majd a kedvezményes hitelfelvétellel, számításaik szerint az idén 600-700 millió forintot tudnak kihelyezni.