Nyerőben a forint

2008. október 31. péntek - 17:38 / MTI
  •    

Nyereséggel zárt a forint a bankközi devizapiacon pénteken. A forinthoz hasonló árfolyamtrendet követett pénteken több térségi valuta is.

Nyereséggel zárt a forint a bankközi devizapiacon pénteken. Az október végi pozíciórendezések mozgatták a forint árfolyamát, az eurót 256,60/80 forinton jegyezték péntek délután bankközi piacon, ami több mint másfél százalékkal erősebb forintárfolyamot jelent a csütörtök délutáni 260,60/90 forintos euró után. A pénteki kereskedés a forint gyengülése, illetve a 261 és 262 forint között ingadozó euróárfolyam jegyében zajlott.

A kereskedők szerint a pénteki kereskedés közben történt gyengülés részben a dollár és a jen erősödésének volt betudható. Ezzel párhuzamosan a befektetők figyelme a lecsengőben lévő pénzügyi krízisről kezd átterelődni a reálgazdasági recesszió bekövetkezésének kockázatára. A forinthoz hasonló árfolyamtrendet követett pénteken a lengyel zloty, a román lej, a dél-afrikai rand és a balti devizák mindegyike. Az árfolyamok mozgását azonban leginkább az alapok hó végi pozíciórendezésének tudják be, amelyből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Annál is kevésbé, mivel a jövő hét az amerikai elnökválasztás jegyében telik majd el, így “minden lehetséges”. A pénteken napközben elszenvedett árfolyamveszteség korrekciójához minden bizonnyal hozzájárult az a londoni Cityben megjelent elemzés is, amely szerint a pénzpiac súlyos mértékben túlárazta a közép-európai uniós tagállamok, köztük Magyarország szuverén adósi nemfizetővé válásának kockázatát.

A dollárt 201,50/80 forinton jegyezték péntek délután, szemben a csütörtök délutáni 201,30/40 forinttal. Az MNB hivatalos deviza árfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 178,29 (csütörtökön 172,74) forint, 100 japán jen pedig 211,10 (198,42) forint. A bankközi forintpiac csendes, a tartalékolási periódus utolsó napján az egynapos (O/N) kamatszint 11,00/50 százalék. Az állampapírok másodpiacán az ÁKK referencia hozamai a közeli lejáratoknál alig változtak, a 3 éven túli lejáratoknál 10-15 bázisponttal emelkedtek.