Nézze meg a bankszámláját, sokat spórolhat!

2016. szeptember 07. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A jövőben egyszerűbbé válik a bankszámlaváltás, a legjobb ajánlatokkal évente akár 10-20 ezer forintot lehet megtakarítani - derül ki a BankRáció.hu friss közleményéből, amely szerint a lakossági ügyfelek átlagosan havi 2 ezer forintot költenek bankszámlájukra.

Új rendelet szabályozza a bankszámlaváltást a jövőben: a lakosság szemszögéből egyszerűbbé válik a számlaváltáshoz kapcsolódó adminisztráció, mivel azt lényegében a bankokra bízza a jogszabály. Az egyszerűbb bankváltás élénkülést hozhat a bankszámlák piacán, mert sok esetben a meglévőnél jóval olcsóbb bankszámlát lehet találni – derül ki a BankRáció.hu összeállításából.

A banki ajánlatokat összehasonlító oldal adatai szerint havonta, fejenként átlagosan 2 ezer forintot fizetnek bankszámlájuk költségeire az ügyfelek. A bankváltással elérhető új csomagokkal pedig akár évi 15-20 ezer forintot is meg lehet takarítani. „Úgy látjuk, hogy a bankszámlát nagyon sokan egyfajta közműszolgáltatásként kezelik. Szükségük van rá, de a költségeket nem mindenki figyeli. Éppen ezért egy-egy átlagos ügyfél akár 10 évig is kitart a régi, drága bankszámlája mellett, holott ennyi idő alatt nagyon sokat változtak az ajánlatok” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője. Számokban ez annyit jelent, hogy aki tíz éven keresztül nem vált bankot, az akár 150-200 ezer forinttal többet fizethet ki a bankolásért. „Ezért érdemes alaposan áttekinteni a bankok kínálatát, a most megjelent jogszabály pedig a váltással járó adminisztrációt is csökkenti” – tette hozzá.

Mikor intézkedik a bank?
A bankoknál és takarékszövetkezeteknél általában létezik az egyszerűsített bankváltási eljárás. Ennek során a kiválasztott új hitelintézet az elsődleges kapcsolattartó, amely eljár a nevünkben és helyettünk a bankszámlához kapcsolódó fizetési megbízások (pl. rendszeres átutalások, csoportos beszedések) áthozatala érdekében.
Jó, ha tudjuk, hogy az egyszerűsített bankváltási eljárás abban az esetben lehetséges, ha a választott és a jelenlegi bank is csatlakozott a Magyar Bankszövetség elnökségének bankváltási eljárásáról szóló ajánlásához (6/2009.ajánlás).

Kevesebbért többet

A lakossági bankszámlák és a lakásbiztosítások között is párhuzamot lehet vonni. Sokan vannak, akiknek több évvel vagy akár egy évtizeddel ezelőtt kötött lakásbiztosítása van, ám ezek baj esetén nem feltétlenül nyújtanak fedezetet, mivel jóval alacsonyabb értékre voltak megkötve. „A bankszámláknál ez úgy néz ki, hogy a modernebb bankszámlák olcsóbbak lehetnek, vagy ugyanannyiért több szolgáltatást biztosítanak” – mondta a szakértő. Ráadásul a bankok között egyre nagyobb az új ügyfelek iránti verseny, ezért egy bankváltó ügyfél az eddiginél jobb feltételekhez juthat. Ráadásul az egyéb termékekre, akár hitelekre is kaphat olcsóbb ajánlatot.

Gergely Péter utalt arra, hogy 10 évvel ezelőtt a magyar átlagkereset 114 ezer forint volt, az idén pedig elérte a 171 ezer forintot. Ez az évek alatt bekövetkező béremelkedés pedig ma már kedvezményeket biztosíthat. „A bankok a havi beérkező jövedelmek alapján jellemzően három csoportba osztják az ügyfeleket. Az első táborba a minimálbér körüli összeget kapók tartoznak, a következőbe a 150 ezer forint feletti jövedelműek, majd a 300 ezer forintnál magasabb összeghez jutók következnek. Bár tíz évvel ezelőtt az átlagkereset nem volt elég a 150 ezer forint feletti kategóriához, ma már azonban elegendő” – mutatta be a banki gyakorlatot a BankRáció.hu szakembere. A 300 ezer forint feletti havi bejövő összeget kiemelten kezelik a bankok. Fontos azonban, hogy akár a család két tagjának jövedelméből is összejöhet ez az összeg, és így egy – a családtagok által közösen használt – számlával is mérsékelni lehet a folyószámla-fenntartásra költött összeget. A számlakínálat áttekintése és egy olcsóbb számlacsomagra váltás amiatt is indokolt lehet, mert a KSH-adatok szerint a pénzügyi szolgáltatások díja 2007 és 2015 között több mint 200 százalékkal emelkedett.

Eltűnő céges bankszámlák
Lassan, de biztosan csökken Magyarországon az egy cégre jutó banki kapcsolatok száma, és a csökkenés a legnagyobb vállalatok körében érezhető leginkább – derül ki az Opten kutatásából. A jelenség mögött éppúgy állhat a válság, a vállalkozások és a pénzintézetek konszolidációja, vagy a hitelezés visszaesése, mint a bankok termékkapcsolási gyakorlata. Változást a hitelezés felfutása hozhat.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek