Nemzeti gyásznapon a tőzsde is esik

2014. február 20. csütörtök - 10:45 / piacesprofit.hu
  •    

Estek tegnap a tengerentúli börzék. Tovább erősödő WTI, oldalazott az arany ára. Tovább gyengült a forint. Negatív hírekre zuhant Ázsia. Esésre számítunk a mai kereskedésben.

Még komolyabbra fordult az ukrán helyzet a tegnapi napon, hogy azután estére a szembenálló felek elfogadják a tárgyaló asztal adta lehetőségeket. Janukovics elnök mára nemzeti gyásznapot hirdetett, s leül az ellenzékkel tárgyalni. A polgárháborús helyzet a magyar cégek közül elsősorban a Richtert és az OTP-t érintheti. Az előbbit a 100 millió dolláros éves exporton keresztül, míg az utóbbit a cirka 1,5 milliárd dolláros kitettségén keresztül. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy egyelőre a várható hatás messze elmarad a fentebbi számok által sugallt értékektől. Mindenestre a negatív nemzetközi hangulatban a BUX indexre csökkenést várunk a mai napon. Közben a korrekció továbbra is uralja a részvénypiacokat, így a DAX indexet is, amely tovább közelítheti a 30 napos mozgóátlagot, amely 9 487 pontnál tartózkodik jelenleg. Addig, míg a mozgóátlagok fölött van az index, nagy eseményről nem beszélhetünk, de jó figyelni a fejleményeket, mivel a rövidtávú indikátorok alapján gyakorlatilag egy rövid korrekció végén járunk. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan északnak kéne fordulnia az indexnek. Ha nem ez történik, hanem a támasz törése, akkor az negatív üzenet lenne a középtávú mozgás tekintetében. Az S&P500 egy kicsit le van maradva a korrekcióban, de ott is hamarosan véget kellene érnie a korrekciónak. Addig is a 30 napos mozgóátlag szolgál támpontul 1 812 pontnál, mint támasz szint.

Nemzetközi hírek

USA

– Rossz napjuk volt tegnap a tengerentúli börzéknek, bár nyitás után sikerült rövid ideig emelkedniük a piacoknak, de a hangulat gyorsan elromlott és zárásig zuhantak az indexek (Dow -0,55%, Nasdaq
– 0,81%, S&P500 -0,64%).
– A Tesla tegnap piaczárás után publikálta negyedéves számait, az autógyártó 16,3 millió dolláros veszteséggel zárta az elmúlt három hónapot. Az egyszeri tételektől korrigált eredmény azonban 45,9 millió dollár volt, ami részvényenként 33 cent, ez pedig 27%-kal jobb a 25 centes elemzői várakozásoknál. 6892 darab autót értékesítettek a negyedik negyedévben, ami rekordot jelent. Nagyot emelkedett zárás után az árfolyam, 16%-os pluszban is járt.
– A megkezdett házépítési adat januári értéke elég gyenge volt, a 950 ezres piaci várakozás helyett 880 ezres adatot publikáltak, ami négyhavi mélypontot jelent.
– Tegnap este jelent meg a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, a jegybankárok között abban alakult ki vita, hogy a 6,5%-os munkanélküliségi ráta elérésekor milyen iránymutatást fogalmazzon meg a Fed az alapkamatot illetően. Nincsen konszenzus az első kamatemelést illetően. A kötvényvásárlási programmal kapcsolatban viszont továbbra is egyetértenek a jegybankárok, folytatódhat a program szűkítése, ha nem változnak meg lényegesen a piaci körülmények.
– Januári inflációs adatot, a szokásos heti friss munkanélküli segély kérelmeket és a februári Philadelphia Fed indexet publikálják ma délután.
– Hatalmas felvásárlást jelentett be a Facebook, ugyanis 19 milliárd dollárért megvásárolják a WhatsApp nevű startup céget, ami okos telefonokra készített chatprogramjáról vált híressé. könnyen lehet, hogy a Facebook túlfizette a sikeres startup céget, erre utal az is, hogy a zárás utáni kereskedésben a hír megjelenését követően 2,7%-ot zuhant a Facebook árfolyama. A 19 milliárd dolláros vételár nagy részét részvényekkel fizeti a Facebook, és „mindössze” 4 milliárd dollárt fizet készpénzben. Az akvizícióval a Facebook a fiatalabb felhasználók irányába próbálhat meg nyitni, akiknek körében csökkent a Facebook népszerűsége az elmúlt időszakban.
Európa
– A nyugat-európai börzék oldalaztak a tegnapi kereskedésben (DAX 0%, CAC40 0,24%).
Olaj, arany
– A WTI ma reggel 103,3 dolláron állt, a további erősödés annak ellenére történt, hogy nagyon gyenge kínai termelési adat látott napvilágot. A piacon azonban továbbra is erős a spekuláció, hogy további WTI erősödés lesz, mivel erős a helyi kereslet, az infrastruktúra pedig lehetővé teszi, hogy egyre több terméket lehet elszállítani az USA közepéről. Az arany 1.315 dolláron állt ma reggel, nem volt lényeges változás. Az arany árát tartja a félelem, hogy egy jelentős eszközár esés következik be, ami ellensúlyozza a Fed likviditásszűkítő lépéseit.
Devizák
– A kedden indult forintgyengülés tegnap is folytatódott és 314,4-es értékével új lokális csúcsra emelkedett az EUR/HUF értéke, onnan azonban enyhén korrigált a forint és jelenleg 313,5-ös árfolyam környékén kereskednek a devizapárral, de a borús nemzetközi hangulatban ismét északnak veheti az irányt az EUR/HUF árfolyama.
– Korrigált a dollár árfolyama az elmúlt napok erőteljes gyengülését követően, aminek eredményeként az EUR/USD árfolyam 1,3759-ről 1,3733-ra csökkent a tegnapi kereskedésben, reggel viszont ismét emelkedésnek indult a devizapár árfolyama, így 1,375-ös érték közelében kereskednek vele.
Távol-Kelet
– A Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot zuhant, miközben a Shanghai indexnek a negatív hangulat ellenére sikerült 0,1%-ot emelkednie.
– A HSBC előzetes februári PMI indexe 48,3 pontra esett, szemben a januári és a februárra várt 49,5 pontos értékkel.
– A kínai jegybank bejelentette, hogy repo keretében újabb 60 milliárd jüan, kb. 10 milliárd dollárnyi likviditást vonnak ki a pénzpiacokról. A hét során korábban már 17,8 milliárd dollárnyi likviditást is kivont a jegybank.
– A japán külkereskedelmi egyenleg nagysága januárban 10 éves mélypontra esett 2790 milliárd jenes hiánnyal, ami jelentősen meghaladja a várakozásokat. Ennek oka, hogy az export a várt 12,7% helyett csak 9,5%-kal emelkedett, miközben az import a várt 22,7% helyett 25,0%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az import megugrásának fő oka a gyenge jen és a magas energiaköltségek.
Határidős piacok
– Negatív tartományban tartózkodnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek

– A PannErgy tegnap, piaczárás után tette közzé az eredményét, amely 303 millió forint veszteség lett az 59 milliós profitvárakozással szemben. A veszteség elsődleges oka a több, mint 300 millió forintos egyszeri leírás, amely a folyamatban levő geotermikus fejlesztésekhez köthető (Gödöllő és Győr). A beindult miskolci étékesítésnek köszönhetően a bruttó fedezet 41 százalékra ugrott az előző negyedévi 13 százalékról. A direkt amortizációtól megtisztított fedezet a geotermikus projekteken, számításaink szerint 70 százalékra ugrott. Mivel a cég a dolgozói létszámot számottevően, közel 30 százalékkal csökkentette és remélhetőleg több leírásra nem kerül sor, ezért az idei első negyedévben már várhatóan profitot fog termelni a cég. Ugyanakkor a jelenlegi eredmények tükrében
– amelyet természetesen a nagyon meleg tél is negatívan érintett – negatív árfolyamhatásra számítunk, mivel szerintünk a részvénytulajdonosok egy része már pozitív eredményben reménykedett.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”