Nem lesz idén uborkaszezon a tőzsdén

2013. július 05. péntek - 18:32 / piacesprofit.hu
  •    

A jegybanki alapkamat további csökkentése és a minap elfogadott, a kamatjövedelmet terhelő új adószabályok további lökést adhatnak a lakossági megtakarítások átrendeződésének, ami kedvezhet a Budapesti Értéktőzsdének is. A túlzottdeficit-eljárás megszűnése és távlatilag az ország felminősítésének lehetősége a KBC Equitas elemzői szerint további érv lehet amellett, hogy a hosszabb távon gondolkodók a régiós versenytársakhoz képest jelenleg alulértékelt vezető magyar részvényekbe fektessenek, elsősorban a továbbra is adómentes TBSZ- és NYESZ-számlákon.

A háztartások vagyonában 2011 első negyedévében voltak a legmagasabb szinten a részvények a válság óta, az akkori 394 milliárd forintról összegük, kisebb-nagyobb hullámzások után 300 milliárdra csökkent az idei év elejére, a KSH adatai szerint.  Az idén folyamatosan morzsolódó, s mostanra 4 százalék közelébe süllyedő jegybanki kamatok hatására azonban az utóbbi hónapokban a lakosság mind nagyobb arányban fordul az alternatív megtakarítási formák felé, április végéig például mintegy 500 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban.

Kép:PP archív

„Az összeg jelentős része az elmúlt félévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kötvényalapokba áramlott, a jövőbeli lehetőségekre figyelők számára azonban a jó hozamkilátások miatt ma már inkább a részvényalapok a megfontolandók” – hangsúlyozta Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője. Szerinte annak, aki hosszú távra gondolkodik, most nyílt meg igazán a lehetőség arra, hogy magyar részvényekbe fektessen, ezért nyáron nem is számít uborkaszezonra.

A forgalmának visszaesésében a mélypontot valószínűleg már elérő, s az utóbbi két hónapban már kissé emelkedő forgalmú Budapesti Értéktőzsde számára is fontos lenne, hogy a lakosság bizalma növekedjen a magyar részvények iránt.

A KBC-nél az OTP, az Egis és a Richter a favorit

Reményt adhat, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése csökkentette a befektetőket visszatartó politikai kockázatokat, s hosszabb távon mérséklődnek a növekedési kockázatok is. Ezért vonzó célpontnak számíthat több alulértékelt, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó vezető részvény, úgynevezett blue chip, amelyek közül az OTP Bank, az Egis és a Richter részvényeiben lát fantáziát a KBC Equitas.

Az OTP Bank Nyrt. részvényét makropapírnak is tartják a kisbefektetők, mivel árfolyama hűen követi az országgal kapcsolatos makrokockázatok alakulását, a bank eredményességét tekintve viszont értékeltsége ma még elmarad például a lengyel bankokéitól. A gyógyszeripari cégek papírjai is alulértékeltnek számítanak, miközben hosszú távú növekedésük – kutatási és gyártási teljesítményük alapján – megalapozottnak látszik.

Adókedvezmények középtávon

A részvényekbe fektető alapok, illetve az egyedi részvények vétele mellett jó stratégiának tartja Somi András azt is, ha valaki részvénykosárba, azaz a BUX indexbe fektet. Mivel mindegyik esetben hosszabb időszak alatt, azaz több év távlatában érhetnek be a befektetések, érdemes azokat tartós befektetési szerződés (TBSZ) keretében nyitott számlára vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) helyezni. A TBSZ- és NYESZ- számlákról ugyanis adómentesen lehet felvenni az előírt határidőben az árfolyamnyereséget, sőt a számlák adóelőnye relatív nő is, hiszen az Országgyűlés minapi döntése alapján a kamatjövedelmekre (a forintban jegyzett állampapírokat és állampapír-túlsúlyos befektetési alapokat kivéve) a meglévő 16 százalékos forrásadón túl további 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) terhelődik majd.