Nem indult valami fényesen az új év

2014. január 03. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nem kezdődött jól az újév a részvénypiacokon, mind a Dax index, mind pedig az amerikai tőzsdék jelentősebb eséssel indították 2014-et és az ázsiai piacok sem festenek sokkal derűsebbnek.

Szebben is indulhatott volna 2014 – Kép: Pixabay

A magyar piac némileg jobb teljesítményt tudott felmutatni, 0,1%-os csökkenésével kimondottan felülteljesítőnek számított, pedig a kilátások ennél azért nagyobb optimizmusra adnának okot. Remélhetőleg csak az év végi emelkedés korrekcióját láthattuk, amin hamar túlteszik magukat a piacok, az élet úgy is csak hétfőn fog igazán elindulni. A negatív nemzetközi hangulat valószínűleg ma itthon is éreztetheti hatását, így csökkenő részvény árfolyamkora számítunk. (Pedig az óév olyan szépen zárult.)

USA

Eséssel indult az év első kereskedési napja a tengerentúli börzéken ráadásul 1% körüli mínuszokkal ért véget a nap a piacokon. A tengerentúlon utoljára 2008-ban kezdték mínuszban az évet a börzék (Dow -0,82%, Nasdaq -0,8%, S&P500 -0,89%). Valamennyi szektor gyengén kezdte az újévet, a Dow Jones tagjai is szinte kivétel nélkül estek, a leggyengébben a General Electric (-1,9%) és a Dupont (-1,8%) teljesített.

A múlt héten 339 ezren folyamodtak munkanélküli segélykérelemhez, ami az előző heti 341 ezernél és a várt 344 ezernél is kedvezőbb adat. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index 57 pont lett decemberben, felülmúlva az 56,8 pontos elemzői várakozást. A Wells Fargo az Apple részvényekre vonatkozó ajánlását felülteljesítőről semlegesre rontotta.

Európa

Erőteljes eséssel indult az év a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,46%, DAX-1,59%, CAC40 – 1,61%). Az eurózóna decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser index végső értéke 52,7 pont lett, ami megegyezik a várt értékkel.

Olaj, arany

Több mint 3 dollárral 95,3 dollárra esett a WTI ára annak a hírnek a hatására, hogy Líbia ismét növeli a kínálatát, mivel az egyik legnagyobb 300 ezer hordó/napos mezőjén újraindul a termelés, illetve erősödött a spekuláció, hogy ismét növekedhetnek az USA nyersolaj készletei. Az arany 1,235 dollárra emelkedett főleg az ázsiai kereslet hatására.

Devizák

A forint ünnepnapokban tapasztalt ereje elfogyni látszott tegnap és a 200 napos mozgóátlag áttörését követően egészen a 20 napos mozgóátlag 298,88-as értékének közelébe is gyengült az euróval szemben, onnan azonban korrekcióba kezdett.

Nagyot erősödött tegnap a dollár az euróval szemben, aminek eredményeként a 20 és a 30 napos mozgóátlag is áttörésre került, miközben az EUR/USD árfolyama 1,3763-ról 1,3672-ig csökkent. A dollárerősödés nagyrészt a kora délutáni órákban következett be, így arra a délutáni makro adatok nem igazán voltak hatással.

Távol-Kelet

A Hang Seng 2,1%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot esett, míg a japán piac ma is zárva tartott, viszont hétfőn már ott is újraindulhat a kereskedés. A kínai beszerzési menedzserindex értéke a szolgáltató szektorban is visszaesést mutatott, hasonlóan az iparhoz. A PMI értéke 56,0 pontról 54,6 pontra esett vissza.

Határidős piacok

Esnek a határidős indexek a reggeli kereskedésben.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”