Negatív kamatlábbal szorítanák hitelezésre a bankokat

2013. november 15. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A kezességvállalás, a kötelezően biztosítandó fedezet és a kamatok terén is romlottak a banki hitelhez jutás feltételei az idén az Európai Unióban – az Európai Bizottság felmérése szerint. Az EKB szerint akár negatív kamatláb is jöhet, hogy hitelezésre kényszerítsék a bankokat.

Kép:Pixabay

A brüsszeli testület és az Európai Központi Bank közös felmérése szerint (melyben 37 országban összesen 15 ezer cég véleményét kérték ki a 2013 áprilisa és szeptembere közötti időszakra vonatkozóan) minden harmadik uniós kis- és közepes vállalkozás (kkv) nem jutott hozzá teljes mértékben a remélt banki forrásokhoz. A cégek 13 százalékát teljes mértékben elutasították, 16 százalék pedig csak az igényeltnél kevesebb hitelt kapott – mutat rá Brüsszel azt is kiemelve, hogy a cégek két százaléka maga utasította el a bankok ajánlatát, mert elfogadhatatlannak tartotta a feltételeket.

Nagyok előnyben

A vállalkozások 7 százaléka úgy nyilatkozott, hogy úgysem kapna hitelt, ezért meg sem próbál kérni, a viszonylag fiatal, 2-5 éve működő vállalkozások esetében pedig ez az arány több mint másfélszer ekkora, 11 százalék. (Krisán László szerint a magyar cégeknek is “bele kell szokni” a hitelfelvételbe.) Az Európai Bizottság összefüggést lát aközött, hogy mekkora a hitelkérelmek elutasítása, mekkora a vállalkozás és mennyi ideje működik. A 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok hitelkérelmének mindössze 3 százalékát dobták vissza a bankok, míg a 10 főnél kevesebbet alkalmazó kisvállalkozásoknál ez az arány 18 százalék, a két évnél rövidebb ideje működő cégeknél pedig 28 százalék.

Inkább piac kéne, de azért a hitel is jól jön
A hazai Növekedési Hitelprogram folytatását is nagyon várják a cégek annak ellenére, hogy a megkérdezett cégvezetők többsége úgy gondolja, hogy a kedvezményes hitelkeretből inkább a nagyobb vállalkozások részesültek, semmint a mikro- és kisvállalkozások. Emellett a K&H Kkv bizalmi index kutatásban megkérdezett vállalkozások közül jóval többen gondolják úgy, hogy a kkv-k beruházásai inkább a piaci lehetőségeken, gazdasági kilátásokon és a környezeten múlik, mint akik szerint a kedvezményes hitelakciók tartósan növelni tudják a kkv beruházásokat.

A bizottság adatai szerint az elmúlt két évben folyósított hitelek fele nem haladta meg a 100 ezer eurót (mintegy 30 millió forint), a kkv-k hiteleinek túlnyomó többségét, 85 százalékát pedig bankok biztosították.

A bizottság arra is kitér, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési periódusban külön program, a COSME szolgálja majd a kkv-k versenyképességének és finanszírozásának elősegítését, elsősorban kezességvállalás által, garanciák nyújtása révén.

Ha muszáj, nulla alá vágják a betéti kamatot

Peter Praet, az EKB igazgatóságának tagja a Wall Street Journalnak adott interjút, és jelezte, hogy nem kell aggódni, az EKB nem kezd kifutni a rendelkezésére álló monetáris eszközökből – írja a Privátbankár. Szükség esetén azonban az EKB-nek módjában áll további hagyományos lépéseket is megtenni: “van lehetősége a kamatok további csökkentésére, és ez vonatkozik a letéti kamatra (Deposit facility) is – hangsúlyozta az EKB igazgatótanácsának tagja.

A már hónapok óta zéró letéti kamat negatívba fordítása gyakorlatilag díjfizetéssel büntetné a bankokat az EKB-nál elhelyezett pénzek után. Egy ilyen lépés arra kényszerítené a bankokat, hogy az ilyen pénzeket inkább a reálgazdaság hitelezésre fordítsák, ami egyrészt gazdaságösztönző, másrészt inflációnövelő hatással járna. A negatív kamatláb azonban csökkentené a bankok profitját.

Hol jobb?
A hitelezési nehézségek földrajzilag sem egyenletesen oszlanak el az Európai Unió tagállamaiban, a jelenleg alapos bankrendszerbeli átalakuláson áteső Cipruson a cégek 40 százaléka a legégetőbb problémaként nevezte meg a hitelhez jutás nehézségeit, Görögországban a cégek harmada, Spanyolországban valamivel kevesebb mint a negyede küzd ezzel a problémával. Ausztriában a vállalkozások mindössze 7 százaléka nevezte ezt a legsúlyosabb problémának. Ez az arány Németországban 8, Lengyelországban pedig 9 százalék. A legtöbb elutasított kkv-hitel, a kérelmek 31 százaléka Hollandiában és Görögországban volt.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek