Nagy a baj a hazai vállalatoknál

2012. július 23. hétfő - 14:13 / piacprofit.hu
  •    

Folyamatosan romlik a hazai vállalatok finanszírozási helyzete. Az MFB-indikátor tavaszi eredményei alapján a szektor a hibernálódás, azaz a hitel nélküli növekedésre való tartós berendezkedés felé sodródik. A hitelezés jövőbeli alakulását illetően ugyanakkor javult a kép a tavaly őszi felméréshez képest.

A vállalati forráshiány erősödését jelzi, hogy 2012. tavaszra 2009. tél óta nem tapasztalt szintre, 35,8 százalékra emelkedett azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyeknek folyó költségeik fedezésére sem elegendőek a forrásaik. Továbbra is a jelentős exportbevételekkel rendelkező vállalatok finanszírozási helyzete tekinthető leginkább kielégítőnek (sőt fél év alatt tovább javult e vállalati kör pozíciója), amiben a viszonylag stabil külpiaci kereslet és a forint gyengülése miatt a hazai devizában számolt bevételek emelkedése is szerepet játszik.

Lassuló külső konjunktúra – mérséklődő forrásétvágy

A romló forráshelyzet és a lassan növekvő forráskereslet az MFB elemzése szerint a vállalati szektor hibernálódását, hitel nélküli növekedésre való tartós berendezkedését jelzi. A külpiacokra szállító vállalatok az átlagnál nagyobb arányban támasztanak forrásigényt, azonban a külső konjunktúra lassulása a forrásétvágy csökkenésében is érezteti hatását.

A következő 12 hónapra vonatkozólag a legnépszerűbb külső finanszírozási lehetőséget továbbra is a hitelfelvétel jelenti (a megkérdezettek 44,4 százaléka gondolkodik kölcsön felvételében), majd az EU-s források, s a hiteleken belül külön vizsgált forrástípusok közül a kereskedelmi banki hiteltermékek következnek.

Fokozódott a hitelköltségekkel szembeni érzékenység

Hiteligénylésnél változatlanul a kamatok mértékét mérlegelik elsősorban a vállalatok, s csak ezt követően az egyéb forrásköltségek nagyságát. Az elmúlt egy évben fokozódott a vállalatok hitelköltségekkel szembeni érzékenysége.

A hitelfelvétel legnagyobb fékezője a kamatok magas szintje és a szűkös hitelkínálat a vállalati vélemények szerint. Mindkét tényezőt nagyobb akadálynak tekintik a cégek, mint fél évvel korábban, s különösen a kamatok alakulásában következett be jelentős romlás: utoljára 2009 telén ítélték ilyen komoly korlátnak a hitelkamatokat.

Bővülhet a hitelkínálat, de a feltételek nem javulnak

A felmérésről
A Magyar Fejlesztési Bank 2012 tavaszán hatodik alkalommal készítette el rendszeresen ismétlődő vállalati felmérését (MFB-INDIKÁTOR). A kérdőívet ezúttal 686 vállalat töltötte ki és küldte vissza, az eredmények kiértékelése 539 vállalkozás 93 kérdésre adott válaszai alapján történt. A teljes anyag elérhető az MFB honlapján.

A vállalatok 55,4 százaléka nem vár a hitelkínálat volumenében változást a következő 12 hónapban, s a cégek nagyobb hányada (25,4%-a) számol a hitelkínálat bővülésével, mint amekkora a szűkítést várók aránya (19,2%). A válaszok erősödő optimizmust jeleznek a 2011. őszi felméréshez képest, mivel akkor a cégeknek csupán 18,7 százaléka bízott hitelbővülésben, s 36 százaléka számolt a hitelezés visszafogásával.

A megkérdezett cégek szerint a vállalati kilátások banki megítélése 2012. tavasszal a fél évvel korábbi felméréstől eltérően a hitelkínálat bővítése irányába mutat, s a hitelszűkülést okozó többi vizsgált körülmény (az iparág, illetve a makrogazdasági környezet banki megítélése, bankok finanszírozási lehetősége) ereje is mérséklődött a 2012. őszi felmérés óta.

A vállalatok többsége nem vár javulást a hitelkondíciókban a következő 12 hónapban: a megkérdezett cégek 43,3 százaléka szerint nem változnak, 39,9 százaléka szerint emelkednek, 16,7 százaléka szerint pedig csökkennek a következő 12 hónapban a hitelkamatok.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor