MSZP: kik lopják meg az embereket?

2009. július 31. péntek - 15:02 / MTI
  •    

Az adóhatóságtól és az adatvédelmi biztostól kér vizsgálatot az MSZP azokkal a pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatban, amelyek sajtóhírek szerint eleve azzal a céllal adnak hitelt, hogy később megszerezzék az adós ingatlanát.

Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő szerint az APEH-nek meg kellene vizsgálnia azokat a cégeket, amelyek megveszik, majd néhány napon belül továbbadják a bedőlt hitel miatt eladott vagy elárverezett lakásokat. Ezek a cégek sajtóhírek szerint sok esetben kapcsolatban állnak azzal a pénzügyi szolgáltatóval, amely korábban hitelt adott az ingatlanra.

A sajtóban megjelent hírek alapján a pénzügyi szolgáltatók vezetői ellen vagyonosodási vizsgálatot kellene indítani, mert néhány hónapos hitelezési tevékenység után a régit bezárják és új néven alapítanak céget, de a cél ugyanaz, az ügyfelek szándékos megkárosítása – közölte a politikus.

Kik segíthetnek?

Az MSZP az adatvédelmi biztostól azt kéri, vizsgálja meg, hogyan kerülhettek nyilvánosságra olyan adósok személyes adatai, akiknél számítani lehet arra, hogy bedől a hitelük. Török Zsolt az interneten és újságban is látott ilyen táblázatot. Szerinte ki kellene derülnie, hogy ez kinek a felelőssége, és okoztak-e kárt, akik nyilvánosságra hozták a személyes adatokat.

Török Zsolt kitért arra: az ilyen ügyekben egyrészt a civil szervetek segíthetnek, másrészt az állam, azzal, hogy törvényeket hoz a kisemberek védelmében. Ide sorolta például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megerősített fogyasztóvédelmi jogkörét, illetve a lakáshitelesek megsegítéséért alkotott törvényt.