Most még nem késő lakást venni!

2011. július 13. szerda - 12:06 / piacprofit.hu
  •    

2011 első felében az ingatlanpiaci szegmensek többségében megállt a 2008 végén indult árcsökkenés - derül az Otthon Centrum adataiból. Kialakult egy, a válság előtti időszakhoz képest jelentősen megcsappant kereslethez igazodott az új egyensúlyi árszint.

A tégla értékálló befektetés. Ez a tézis sokáig tartotta magát a lakóingatlan piacon, a 2000-es évek elején, főleg az állami kamattámogatási rendszertől fűtve az árak éves emelkedése a lakóingatlan piacon kétszámjegyű volt. A kamattámogatási rendszer feltételeinek szigorodásával 2004-től már egy visszafogottabb, de stabilan 5-7 százalék közötti éves árnövekedés volt tapasztalható 2007-ig. A növekedés lassulása már a válságot megelőzően, 2007-ről 2008-ra érezhető volt a piacon, azonban a 2008-ban az ingatlanpiacot is elérő krach a fenti tézist megdönteni látszott.

„2011 első felében az árak csökkenése megtorpant, és a válság óta egyre lassuló ütemű csökkenés stagnálásba ment át." – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Budapesten a használt tégla építésű és panellakások ára 2011 első félévében megtartotta a 2010 második félévében tapasztalt szintet. A használt, téglaépítésű házak (ide értve a családi házakat, ikerházakat és sorházakat) esetében 2010 második felében már emelkedésnek indultak az árak, de ez a fellendülés most még csak rövid életű volt, ugyanis 2011 első félévére az előző év azonos időszakára jellemző szintre csökkentek.

Nem tudni, mit hoz a jövő

Az árak stagnálása azt jelenti, hogy kialakult egy, a válság előtti időszakhoz képest jelentősen megcsappant kereslethez igazodott az új egyensúlyi árszint. Ez az egyensúly azonban nagy valószínűséggel nem lesz hosszú életű. „A moratóriumok feloldásával két ellentétes hatás is éri a piacot, egyrészt nőni fog a kínálat, ami nyomás helyezhet az árakra – bár a kvótarendszer ezt a nyomást jelentősen korlátozza, illetve az eddig kiváró vásárlók várható színrelépése a keresletet élénkítheti, ami az árak emelkedésére hat. A két hatás eredőjeként további jelentős árcsökkenés nem várható, sőt egy pozitív forgatókönyv esetén az árak növekedésnek is indulhatnak." – hangsúlyozza Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője.

Szerinte a hosszabb távú kilátások is pozitívak, a gazdasági növekedés, a háztartások várakozásai illetve, a finanszírozási környezet javulása a lakáspiaci keresletet élénkíthetik, ami szintén az árak növekedésében jelenhet meg. Az árak stabil növekedésére azonban csak akkor lehet számítani, ha a kereslet bővülése megalapozott – mesterséges keresletstimuláló eszközök beindíthatják a folyamatokat, de a nagy kérdés, hogy mikor alakul ki a stabil keresletbővülést lehetővé tevő gazdasági környezet.

Az árak növekedésének üteme szintén java részt a kereslet bővülésétől fog függeni. A jelzáloghitelezés beindulása kulcs szerepet játszhat a kereslet élénkítésében, bár nagy valószínűséggel a válság előtt jellemző magas LTV-k nem fognak visszatérni a finanszírozási gyakorlatba. Az árak növekedése a jövőben nagy valószínűséggel lassan fog megindulni, meredek áremelkedésre egyelőre nem lehet számítani.

A helyzet vidéken
A vidéki árak alakulásából kitűnik, hogy a jelentősebb tendenciákat az egész országra jellemző tényezők határozzák meg, a helyi viszonyok csak kisebb mértékben befolyásolják az árak viselkedését. A panellakások fajlagos ára, miután 2010-ben végig a 2009 második felében elért árszinten maradt, 2011 első felében újabb 4 százalékkal csökkent. Az országban területenként azonban eltérő a helyzet. Debrecenben és Győrben már nőt a panellakások fajlagos ára 2010 második fele és 2011 első fele között, Miskolcon még csökkenés érzékelhető. Használt téglaépítésű lakások tekintetében vidéken már minimális, 1 százalék körüli emelkedés látható. Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán 2011 első felében megmaradt a 2010 második felében jellemző árszínvonal, ebben a szegmensben, Győrben növekedtek már az árak, de Debrecenben és Szombathelyen még minimális csökkenés volt tapasztalható.