Most éppen a spanyolok miatt retteg a piac

2012. június 19. kedd - 09:45 / Erste-elemzés
  •    

A vasárnapi görög választások hatására jelentős erősödést produkált a forint és a BUX, de a hétfői jó hangulat nem tartott ki a nap végéig, a Spanyolországgal kapcsolatos félelmek miatt.

A BUX megérkezett a 200 napos mozgóátlagra, ahonnan tegnap reggel már egyszer lefordult, de benne van, hogy azért egy darabig még elküzd ezzel a szinttel. Akár még a 30 napos mozgóátlagot is visszatesztelheti 16.800 pontnál, de valljuk meg, így első körben inkább azt gondolnánk, hogy inkább csak a 17.000-17.200 pont közötti tartomány az, amit esetleg meg akar látogatni az index. A DAX most akarna elrugaszkodni a 200 napos mozgóátlagról, de egyelőre gátat szab neki a 30 napos mozgóátlag. Az S&P500 túl van minden mozgóátlagon, viszont közelíti az 1.358 pontnál levő ellenállást.

Vagyis egyelőre jöhet egy pihenő, de a problémák egymás utáni megoldódásával egyre inkább növekszik egy rally valószínűsége. Persze ebben nem segít a spanyol hozamok emelkedése. Egy esteleges közös európai kötvényprogram viszont lehet, hogy átgondolásra késztetné a spanyol kötvényeket össztűz alatt tartó befektetőket. A Fitch szerint a választások eredménye után csökkent a valószínűsége a gyors görög államcsődnek. A hitelminősítő közölte, hogy korábbi álláspontjával ellentétben nem helyezi negatív megfigyelés alá az összes euróövezeti ország besorolását.

Devizák

Nagy mozgások tarkították tegnap az EUR/USD árfolyamát. A kereskedés elején az euró látványosan erősödött, és 1,275-ig kapaszkodott az árfolyam az 1,26-os nyitást követően. Az irány azonban gyorsan megfordult, és zárásra 1.257-ig süllyedt a devizapár, egy nagy felső kanócot hagyva a grafikonon. A tegnapi mozgás után további dollárerősödés valószínű. A forint továbbra is stabilan tartja magát, bár tegnap egy széles sávban mozgott az árfolyam 290 és 293,6 között, de zárásra 291,7-ig süllyedt. A reggeli kereskedésben 291 körül jár az EUR/HUF devizapár, míg délelőtt már 290,73-nál járt a hazai deviza árfolyama az euróval szemben.

Tengerentúli piacok

A Dow kivételével minimális pluszba kapaszkodtak a tengerentúl indexek (Dow -0,2%, Nasdaq 0,78%, S&P500 0,14%). A kezdeti optimizmus az európai piacokon is alábbhagyott, a piacok nem tudják függetleníteni magukat a spanyol félelmektől, és a holnapi Fed kamatdöntő ülés miatt is kivárás látható.

Olaj, arany

Folytatódik az oldalazás az arany piacán. Tegnap egy pillanatra megbicsaklott az árfolyam, és 1.606 dollárig esett, de a kereskedés nagy részében egy szűk sávban mozgott. Továbbra is az 1.630 dolláros ellenállás akadályozza az emelkedést. A WTI kőolaj eséssel zárta a tegnapi kereskedést. A nyitás (85 dollár) után dél felé vette az irányt a kurzus, és napon belül 82 dollárig esett, ahonnan 83,3 dollárig korrigált vissza.

Távol-Kelet

A távol-keleti piacok a negatív oldalra kerültek a hajnali kereskedésben (Nikkei -0,75%, Hang Seng 0,3%, Shanghai -0,49%). Az erősödő jen az exportőröket is padlóra küldte, a Mazda 1,89%-ot, a Panasonic 1,5%-ot, a Toshiba 1,35%-ot esett.