Most akkor megszorítanak, vagy élénkítenek?

2011. szeptember 09. péntek - 09:17 / Erste-elemzés
  •  
  • Előfizetés

Az Egyesült Államokban először megszorítanak néhány ezermilliárd dollárt 10 év alatt, majd 447Mrd dollárt élénkítenek, sokkal rövidebb idő alatt (1 év). Az ember már nem is tudja, hogy most mi történik.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Az amerikai részvénypiac eséssel díjazta, hogy Bernanke nem jelentett be semmi újat Jackson Hole óta (Dow -1%; S&P -1,1%; Nasdaq -0,8%). Zárás után azonban Obama 447 milliárd dolláros fiskális ösztönző programról számolt be, ami pozitív hangulatot kölcsönzött a piacnak. A határidős indexek azonban ledolgozták kezdeti emelkedésüket.

– A legnagyobb mértékben – a papírforma szerint – a bankrészvények estek. Az S&P500 pénzügyi szektorindexe 2,2%-os mínuszban zárt. A Bank of America és a JPMorgan is 3,7%-ot esett, így a Dow két leggyengébben teljesítő tagjai lettek.

Bernanke, Fed elnök beszédében az augusztusban Jackson Hole-ban tartott beszédéből idézett pontokat, nem mondott semmi kézzelfoghatót egy esetleges újabb monetáris ösztönzésről (QE3). A piac nem díjazta a bizonytalanságot, és tovább növelte a kezdeti mínuszokat.

– Rontotta a tőkepiaci hangulatot az EKB elnök, Trichet beszéde is. Az EKB tegnapi ülésén a piaci várakozásokkal összhangban nem módosította az 1,5%-os irányadó kamatrátát. Trichet azonban továbbra sem gondolja, hogy ismét csökkenteni kéne az eurózóna kamatrátáját, annak ellenére, hogy az európai gazdasági növekedés meglehetősen bizonytan. Az EKB csökkentette az idei és jövő évre szóló növekedési kilátásait is.

– A várt 405 ezer fővel szemben múlt héten 414 ezren adtak be újonnan munkanélkülisegély-kérelmet az USA-ban. A tartósan segélyt kapók száma is meghaladta az előrejelzéseket. A külkereskedelmi hiány azonban a vártnál jóval kisebb, 44 milliárd dollár lett júliusban, ami valószínűsíthetően a fogyasztás visszaesése miatt csökkenő import miatt következhetett.

Obama, amerikai elnök tegnapi kongresszusi beszédében a várt 300 milliárd dollárnál is nagyobb, 447 milliárd dolláros munkapiacot erősítő fiskális csomagot jelentett be. A program a dolgozókat és kisvállalatokat érintő adócsökkentést, infrastrukturális beruházásokat (iskola és közlekedés modernizáció) és a szövetségi államoknak és önkormányzatoknak nyújtott közvetlen támogatásokat tartalmaz.

Olaj és arany

– Az arany ára 2,9%-kal, 1.870 dollárra emelkedett tegnap, ledolgozva a szerdai esést. A tőkepiaci bizonytalanságban ismét előkerült a nemesfém biztonságos menedék szerepe.

– A WTI olaj ára 0,3%-kal csökkent tegnap, és jelenleg 89,1 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával.

– Az olaj árát hajtja Obama gazdaságösztönző terve valamint a mexikói-öbölbeli trópusi vihar, mely miatt több kitermelő is evakuálta dolgozóit a mélytengeri fúrótornyokról.

– Az Amerikai Energiahivatal (DOE) jelentése szerint a várt 2 millió hordónál nagyobb mértékben, 3,9 millió hordóval csökkentek az amerikai kőolajkészletek. A benzinkészletek azonban az előrejelzett 1,4 millió hordós csökkenéssel szemben 200 ezer hordóval emelkedtek.

Távol-Kelet:

– Vegyes képet mutattak az ázsiai indexek (Nikkei -0,6%, Shanghai -0,1%, Hang Seng -0,3%, Kospi -1,8%, All Ordinaries +0,3%).

– Az augusztusi kínai infláció 6,2% volt, vagyis kisebb, mint a júliusi 6,5%, azonban magasabb, mint a piac által várt 6,1%. Hasonlóképp a 7,3%-os termelői árindex is alacsonyabb lett az előző 7,5%-nál, azonban nagyobb a 7,1-7,2%-os konszenzusnál.

– Rontott a második negyedéves gazdasági növekedés számain Japán, a felülvizsgált április-júniusi GDP ugyanis -0,5% (né/né) lett az előzetes -0,3%-kal szemben. Az adat megjelenése után esni kezdtek az építőipari részvények.

– Hong Kong-ban az ingatlanpapírok kerültek nyomás alá, míg Dél-Koreában az autógyártók vezették a lejtmenetet. (China Resources Land -1,5%, Agile Property Holdings -3,2%, Hyundai -3,7%, Kia -1,7%)

Devizák:

– Hatalmasat erősödött tegnap a dollár. Az EUR/USD kereszt átesett az erős támaszon, így nagy tér nyílt lefelé. A 1,41-ről 1,39-ig zuhant a kurzus.

– A jen piacán továbbra is oldalazás látható, az árfolyam a 77,8-as szint alatt mozog.

– A forint tegnap újból gyengülni kezdett, 275-ről 277-ig emelkedett az EUR/HUF devizapár.

Határidős piacok:

– Már mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek, az Obama beszédét követő optimizmus során felhalmozott pluszok eltűntek.

Erste kommentár

Duma, duma, duma az egész! Először megszorítunk néhány ezermilliárd dollárt 10 év alatt, majd 447Mrd dollárt élénkítünk, sokkal rövidebb idő alatt. (1 év) Most akkor mi is van? Megszorítunk vagy élénkítünk? Az ember már nem is tudja, hogy most mi történik. Bernanke is újra és újra elmondja, hogy nem lesznek zsugoriak, nem fognak spórolni az új intézkedésekkel, ha arra szükség lesz. Egyre inkább úgy tűnik, hogy már csak a fejvakarás van és a csodavárás. Térjen már magához az a fránya gazdaság! Vagyis egyre inkább abban kell bíznunk, hogy végre látunk valami jobb gazdasági adatokat, amelyek esetleg a növekedés irányába mutathatnak. Mindenesetre a befeketedők kezdenek besokallni, s egyre inkább azt gondolják, hogy már tényleg csak a gazdasági hangulat, foglalkoztatottság, stb. változásában, növekedésében bízhatnak. Így nem meglepő, hogy a „nagy" beszédeket is kellő szkepticizmussal fogadják. Így újra a medve az úr a piacon.

Rövid hírek

MOL: A horvát Business.hr portál meg nem nevezett, magas rangú informátora szerint a horvát kormány már előkészített egy törvényt, ami átmenetileg korlátozná az 50%-nál magasabb tulajdonrész megszerzését az INA-ban. Az informátor szerint az előterjesztéssel csak a politikai szempontból is megfelelő pillanatra várnak. A sajtó tudni véli, hogy ez jövő hét lehet, amikor a vesztegetési ügyben vádat emelnek Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök ellen.

– A MOL és a CEZ közös vállalata megkapta az engedélyt a százhalombattai finomító melletti 800MW-os kombinált ciklusú gázüzemű erőmű-beruházáshoz. A tervek szerint az erőmű 2013. harmadik-negyedik negyedévében készülhet el, és 2014. áprilisában indulhat el benne a termelés. A tervek szerint a projekt beruházásigénye 630-760 millió euró. Pozitív.

– Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója 2011. szeptember 8-án 4 darab, a Magnolia Finance által kibocsátott, 100 ezer euró névértékű, lejárat nélküli, MOL részvényre átváltható értékpapírt vásárolt 73,49%-os árfolyamon tőzsdén kívüli piacon. A tranzakciót követően Hernádi Zsolt tulajdonában 19 darab Magnolia értékpapír van.

– A Magyar Telekom a gazdaság lassulása ellenére kitart 2011-es előrejelzése mellett, mondta el Christopher Mattheisen vezérigazgató egy üzleti konferencián. A vállalat a bevételekben éves szinten 3-5%-os visszaesésre számít, míg a korrigált EBITDA 4-6%-kal csökkenhet. A második negyedéves gyorsjelentés után a menedzsment azt mondta, hogy az eredményromlás a sáv alsó feléhez lehet közelebb.

– Az OTP a 125 millió euró össznévértékű, 2015. március 4-i lejáratú alárendelt kölcsöntőke kötvényéből a másodpiaci forgalomban 1 millió euró névértékű sorozatrészletet vásárolt meg. A bank kezdeményezte a kötvények 2011. szeptember 08. nappal történő bevonását. A bevonást követően a sorozat forgalomban lévő össznévértéke 121,85 millió euró összegűre csökken.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.