Most már rajtunk múlik, hogy mennyit bukunk a hitelen

2014. július 21. hétfő - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az átlag magyar rosszul dönt a hitelfelvételnél és összességében kb. 1,2 millió forintot veszít egy átlagos 7 millió forintos hitelen. És ezért már kizárólag a rossz döntések okolhatók.

A válság növelte a pénzügyi tudatosságot bizonyos mértékben, de döntéseink még mindig nem tökéletesek – a Bankmonitor elemzése szerint.

Az átlag magyar állampolgár 150 ezer forintos nettó fizetéssel rendelkezik. Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor jellemzően 7 millió forint körüli a hitelösszeg és ehhez jellemzően 6 millió forint önerővel rendelkezünk. Azt vizsgálta a Bankmonitor.hu, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiban szereplő (aláírt hitelszerződésekben szerepeltetett) átlagos lakáshitel kamat és a megfelelő körültekintés esetén elérhető átlagos kamat hogyan viszonyul egymáshoz. A számításoknál nem az extrém magas jövedelemmel rendelkező adósoknak rendelkezésre álló 5% alatti kamattal (THM-mel) számoltunk, hanem az átlag jövedelmű emberek számára elérhető 5 legjobb banki ajánlat átlagával.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/moomsabuy

Az eredmény meglepő: 
  • az MNB statisztikái szerint átlagosan 7,3%-on helyeztek ki hitelt a bankok májusban, míg ebben a hónapban az 5 legjobb bank ajánlatának átlagos kamatszintje 6,1% volt
  • a kamatkülönbség havi szinten 4856 Ft, éves szinten közel 60000 Ft különbséget jelent
  • a 20 éves teljes futamidő alatt pedig 1,2 millió Ft veszteség a hitelfelvevő számára, ami a hitelösszeg közel 20%-a!
Figyelem! Ezt a veszteséget már senki nem írhatja a bankok számlájára. Az itt keletkező 1,2 millió forint veszteség kizárólag abból származik, hogy nem fordítunk két-három focimeccsnyi időt sem a hitelünk optimális kiválasztására.
Néhány jó tanács hitelfelvétel előtt:
  • ne higgyük el az első banknak ahol jártunk, hogy az ő ajánlatuknál nincs kedvezőbb, mindig szánjunk időt legalább 3-4 ajánlat áttekintésére
  • ne ragaszkodjunk a számlavezető bankunkhoz, a hitel hosszú távú elkötelezettséget jelent, a havi bankszámlaköltségünknél jelentősen magasabb terhet ró ránk
  • ne csak a kezdeti törlesztő részletre, vagy a hitelfelvételhez kapcsolódó költségekre koncentráljunk: a hiteleket a THM mutató teszi összehasonlíthatóvá
  • érdemes megnézni, hogy milyen költségek kapcsolódnak előtörlesztéshez

A hitelképesség elsődleges feltétele, hogy rendelkezzünk igazolt jövedelemmel és ne szerepeljünk a KHR listán, azaz ne legyen lejárt, ki nem fizetett tartozásunk bankkal szemben. A hitelminősítésünket, mely a kamat nagyságát befolyásolja elsősorban – de nem kizárólagosan – két tényező határozza meg: egyrészt az igazolt jövedelmünk nagysága, másrészt a hitel nagysága az ingatlan értékéhez viszonyítva. Minél nagyobb a jövedelmünk, illetve minél kisebb a hitelaránya, annál jobb hitelkamatot tudunk elérni.

Ma a legjobb forint lakáshitel kamatok (pontosabban fogalmazva THM) már 5% alatt elérhetők. Átlagos jövedelemmel és átlagos hitelaránnyal nagyságrendileg 6,1%-os kamatszinttel számolhatunk. Ha alacsony a jövedelmünk és magas a hitelarány, akkor 7-7,5% közötti kamattal kell kalkulálnunk.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek