MKB: Nem feltétel, de előny a számlavezetési múlt

2012. szeptember 18. kedd - 13:16 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részébenaz az MKB válaszait adjuk közre.

Az MKB-nál a mikro- és kisvállalatok egy ügyfélcsoportba tartoznak. E vállalati kör rövid távú hiteligényét 12 termékkel szolgálják ki. A palettán a Széchenyi Kártya mellett található folyószámlahitel, forgóeszköz hitel, illetve bankgarancia is.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezésről a Piac&Profit az MKB mellett, a Budapest Bankot, az CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az OTP-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.

A hitelek fedezeteként a bank ingatlant, betétfedezetet, értékpapírt, készfizető kezességet (például Garantiqua kezesség) fogad el. A kamat jellemzően BUBOR-hoz kötött, az alkalmazott felár mértékét többek között a hitel típusa, illetve az ügyfél minősítése határozza meg.  A kamat aktuális mértéke 1 havi BUBOR + 2–7 százalék.

A követelményrendszer szintén termékenként eltérő, de általánosságban az 1-2 lezárt pénzügyi év valamennyi termék esetén feltétel, illetve vizsgálják, hogy a finanszírozandó cégről negatív információ megjelent-e. A számlavezetési múlt nem feltétel, de előnyt jelent, ha saját tapasztalattal rendelkezik a bank a cégről.

A hosszú távú finanszírozási igényre kisvállalatoknál 6 termék található a bank palettáján. Ezek között van különböző fedezet mellett nyújtott szabad felhasználású hitel, beruházási hitel, illetve bankgarancia is. A fedezeti követelmények, valamint a kamat összetevői, nagyságrendje a rövid lejáratú hitelekével azonos.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek