Mitől függ, hogy hogyan teljesít egy befektetési alap?

2013. augusztus 07. szerda - 08:10 / Sebők Orsolya
  •    

Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mitől függ a ma a betéteknél sokkal népszerűbb befektetési alapok teljesítménye. 4 cég, 4 szakember, 4 válasz.

Kép:sxc

Előző cikkünkben a legtrendibb alapokról, korábban a kockázatvállalási hajlandóságról kérdeztük meg a szakértőket.

Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója:

„A mögöttes eszközosztályok teljesítményétől, a portfóliómenedzser befektetési döntéseitől és az adott alap díjától. Az abszolút hozamú alapoknál a befektetési döntések a meghatározók, a tőkevédett alapoknál a mögöttes tőkepiaci eszközök teljesítménye. A többi, alapvetően benchmarkolt alap e két termékfajta között helyezkedik el, a mögöttes eszközosztályok teljesítménye hangsúlyos, amit a portfóliómenedzser befektetési döntései egy adott kereten belül befolyásolnak.”

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatója:

„A piacok állapotától, a trendektől, a meghirdetett befektetési politika fókuszától, és nem utolsósorban az alap kezelőjétől. Attól, hogy van-e hosszú távú tapasztalata, tudja-e a saját maga számára meghatározott befektetési stílust következetesen képviselni az alap kezelése során.”

Hova tegyük a pénzünket? Alapokba!
Mivel a hazai befektetési piac legnagyobb riválisa, a bankbetét egyre kevésbé attraktív megtakarítás, 2013 egyértelműen az alapok éve lehet. Az első félévben több mint 720 milliárd forint tőke áramlott be, így a kezelt vagyon elérte a 4132 milliárd forintot. Az elmúlt öt év drasztikus termékfejlesztési hullámainak köszönhetően ma széles palettából válogathatunk kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk alapján is.

Dr. Mesterházy György, az Erste Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója:

„Kétféle megközelítés létezik. Az egyik a benchmark típusú, a másik pedig az abszolút hozamos alapkezelés. A benchmark típusú esetében a kezelt alap teljesítményét elsősorban a piac befolyásolja. A benchmark egy viszonyítási alapként használt irányadó hozam vagy piaci index, és ehhez mérik az adott befektetési alap teljesítményét. A benchmark az alap típusától függően valamilyen index (például BUX, MAX stb.) vagy ezek kombinációja. Az abszolút hozamos portfóliókezelésnek viszont nem az a célja, hogy megverjen egy benchmarkot, hanem az, hogy a hozamot maximalizálja. A portfóliókezelő egyéni teljesítményétől függ az alap teljesítménye, mert az gyakorlatilag bármit tehet, hisz erre kap felhatalmazást a befektetőtől. Ezért azonban ez önmagában is magas kockázatot hordoz.”

Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója:

„Ma már mindenki az alapkezelők vagy befektetési tanácsadók szakmai felkészültségére kíváncsi. Senkit nem érdekelnek az indexkövető struktúrák, mert nincsen bennük hozzáadott érték. A gyorsan változó környezetben ügyesen és rendkívüli sebesség mellett kell tudni reagálni. Ezt a passzív alapok nem képesek teljesíteni.”