Mit keres a kockázati tőke?

2013. május 24. péntek - 07:30 / piacesprofit.hu
 •    

Milyen feltételeket keres a kockázati tőke? Melyik ágazatba, milyen vállalkozásba fektetnek szívesen tőkét? A kérdésekre a Piac&Profit szakértője, Tatár Attila válaszol.

A bankhitel csak működő, bejáratott vállalkozások számára érhető el, hiszen a bankok nem vállalnak extrakockázatot, például induló vállalkozások finanszírozását. Így aztán nem marad más hátra, egy induló vállalkozásnak a kockázatitőke-alapok segítségét kell igénybe vennie.

A kockázatitőke-befektetésnek két változata alakult ki. Azok az alapok, amelyekben állami tőke is van, általában nagyobb kockázat vállalására is hajlandóak, de a magántőke már szigorúbb elvek betartása alapján fektet be.

Milyen szempontokat vesznek befektetéseik során figyelembe?

 1. növekedés lehetősége
 2. megbízható és elhivatott menedzsment
 3. védhető üzleti előny

Fotó: Förster Tamás

A kockázati tőke olyan vállalkozásokat keres, amelyek a három szempontból a legjobban megfelelnek az elvárásoknak. Meg kell gondolniuk, hogy milyen cégeket világítanak át, mert már ennek az előzetes vizsgálatnak is magasak a költségei!

A kockázatitőke-társaságok általában egyedi szerződéseket kötnek a kiválasztott vállalkozásokkal, és a célul kitűzött növekedés megvalósulását követően hajlandóak kiszállni, és a részesedésüket visszaadni a tulajdonosi körnek. Az elvárt minimális megtérülés a magas kockázat miatt általában évi 25-30 százaléknál kezdődik. (Minél nagyobb a kockázat, annál nagyobbak ezek a megtérülési várakozások.)

Miért nehéz megfelelő vállalkozást találni?

A tőkebefektetéseknél természetesen vannak kedvelt és kevésbé kedvelt ágazatok, folyamatosan változó szempontrendszer alapján választják ki a célcsoportot. Manapság az autóipari beszállítók kedvelt vállalati kör, de bármilyen megújuló termékkörrel rendelkező vállalkozás lehet kedvelt befektetési terep.

Magyarország földrajzi elhelyezkedése rendkívül kedvező, amiből sok előnyünk származhatna. A feltételek vizsgálata során azonban az előnyök mellett általában nehézségek is felmerülnek, amelyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

 • Nehéz kiszállni
  A kockázatitőke-társaságok általában arról panaszkodnak, hogy a vállalkozások finanszírozásának a legnehezebb részévé az exit vált: a megfelelő időben történő kiszállás az adott vállalkozásból. Ez azért szokott nehézséget jelenteni, mert a tervezett futamidő alatt az eredeti tulajdonosi kör nem képes elegendő tőkét felhalmozni az alap kivásárlásához. A tőzsdei bevezetés csak ritkán jöhet szóba, egyébként is költséges, és a hazai tőzsde állapota miatt csak külföldi tőkepiacok merülhetnek fel jó lehetőségként. Más tőkebefektetőt (szakmai, pénzügyi) pedig 5 millió dollár alatt nehéz találni.

  jellemző nálunk a “one man show”, nemzetközi csapatmunka kell egy terjeszkedő vállalkozáshoz

 • kulturális hátrány, nyelvismeret hiánya
 • dokumentált, szervezett üzleti folyamatok, kézben tartott és szegmentált irányítás
 • fontos a megfelelő időzítés a terjeszkedéshez, növekedéshez (versenytárs kiesése, új termék stb.)

Európai léptékkel mérve a hazai vállalkozások többsége kicsi, rosszul szervezett, és növekedésre képtelen. A hazai nagyvállalatok regionális mértékkel mérve kicsik, és nagy a kockázat a növekedés végigvitelénél.

Így aztán a kockázatitőke-társaságok egyre inkább már régiókban és nem egyes országokban gondolkoznak!

Dr.Tatár Attila
www.bankweb.hu

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek