Mit kapunk ma a banknál hagyott pénzünkért?

2014. szeptember 30. kedd - 13:45 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt évtizedben a bankok megtanultak a vállalkozói számlákon is ügyfelet csábítani magukhoz. A Bankráció szakértőinek segítségével megvizsgáltuk, hogy áll ez a piac, vajon milyen beépített, netán különleges szolgáltatásokat kapunk a bankoktól a vállalkozói számlavezetésért náluk hagyott pénzünkért cserébe.

Nyilvánvaló, hogy mint minden szolgáltató, a bankok is igyekeznek a banki szolgáltatásokon túl más kedvezményekkel vagy ajándékokkal magukhoz csábítani az ügyfeleket. Nem volt ez mindig így, sőt sokáig igazán még díjverseny sem volt a vállalati számlák piacán (a kilencvenes években még a súlyos ezres, esetleg tízezres céges számlavezetési díjak közt nagyítóval kellett keresni az olcsóbb ajánlatokat), ám az utóbbi években jelentősen zuhantak a vállalkozói számlák díjazásai. Az újabb számlacsomagok díjstruktúrái (pl. ingyenes tranzakciók) pedig már a lakossági számlavezetésnél megszokott kedvezményeket idézik.

Az természetes, hogy az egyes tranzakciókkal arányosan fizetünk, van azonban két olyan banki díj: a számlavezetés havi díja és a bankkártya éves díja, melyeket akkor is ki kell fizetni, ha a bankszámlát nem használjuk és a bankkártya a fiókban hever.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen nem banki kedvezményeket nyújtanak ma a bankok a náluk hagyott pénzünkért cserébe, hiszen ezeket felfoghatjuk a kötelezően kifizetett díjak ellentételezéseként is. Meglepően sok ilyen kedvezményt találtunk és ezeket összevetjük a havi számlavezetési díjjal és a legolcsóbb bankkártya éves díjával is; az adatok a BankRáció.hu kalkulátorából származnak.

Egyszerűbb ügymenet támogatása

Találjon velünk olcsóbb bankszámlát!
A Bankráció és a Piac&Profit segít, hogy minden vállalkozás megtalálja a számára legmegfelelőbb, költséghatékony bankszámlát. Kattintson ide céges bankszámla kalkulátorunkért!

Akik céges weboldal tervezésben gondolkodnak, azoknak érdemes lehet a Budapest Bank számlavezetési ajánlatát megfontolniuk, hiszen a honlap- és webshopkészítő szolgáltatás a Budapest Bank jelenlegi és jövőbeni ügyfelei számára 1 évig díjmentes, utána pedig az aktuális árlistáról lehet választani, vagy reklámkihelyezésekért cserébe továbbra is díjmentes maradhat. A bankszámlavezetés díjazását tekintve, ahogy minden bank, úgy a Budapest Bank is elsősorban az új ügyfeleknek biztosít kedvezményeket. 9 vállalkozói számlacsomagjából csak a nonprofit cégek kapnak ingyenes számlavezetést, egyéb vállalkozások mindössze a Budapest E-Csomag nevű számlával kapnak 6 havi számlavezetési díjmentességet (havi 399 Ft helyett). A többi csomagban 399 forint havi díjat (vagy többet) mindenképpen fizetni kell, egyedül az új cégeknek jár a 199 forintos havi díjú számlacsomag. Pluszban egyes számlacsomagokhoz a céges bankkártya ingyenes, aminek a díja amúgy 3800 Ft évente. A Budapest Bank viszont abban tűnik ki a többiek közül, hogy az első évben teljesen kamatmentes hitelt ad a vállalkozó ügyfelének Üzletélénkítő Kölcsön néven, amelyre a második évtől jelenleg évi 13 százalékos nagyságrendű kamatot kell fizetni. Egy igényléssel akár kétféle kölcsönt is kaphat egyidejűleg a vállalkozó.

A CIB Banknál minden új kisvállalkozó ügyfél a számlanyitásához egy rEVOL Express számlakészítő szoftvert kap ajándékba, mellyel legalább a számlakészítő szoftverről leveszi a gondot ügyfele válláról., Ennél a banknál 316 forinttól akár 12.732 forintos számlavezetési díjjal is találkozunk, mellette pluszban 2.818 Ft a legolcsóbb bankkártya éves díja, bármely számlacsomagot választva. (Ne feledjük, október 1-ig be kell jelenteni a számlázó programokat a NAV-nál!)

Hasonló kedvezményt kínál a Sberbank Magyarország is. Az amúgy is több kedvezményt tartalmazó és a vállalkozás forgalmához igazított díjazású BusinessFix és BusinessFlex számlacsomagokhoz kapcsolódó banki díjkedvezményeken túl – igénylés esetén – egy új generációs, integrált mobil ügyviteli szoftvert is biztosít a bank a vállalkozás számára. Annak használata mindaddig díjmentesen megilleti a vállalkozást, ameddig az érintett bankszámlacsomagokat használja. A BusinessFix számlacsomaghoz kínált szolgáltatáscsomaggal felhőben tárolhatjuk a dokumentumainkat, elektronikus számlát bocsáthatunk ki, ügyfélkezelő rendszert használhatunk (CRM) 1 GB tárhellyel és legfeljebb 250 partner nyilvántartásával. A BusinessFlex számlacsomag választása esetén a szolgáltatáscsomag projektmenedzselő modullal egészül ki, mérete 2 GB-ra nő, a lehetséges partnerek száma pedig 1500 főre. A Sberbanknál kategóriától függően 3.790 forinttól 6.490 forintig terjed a BusinessFlex számlacsomag számlavezetési díja, amennyiben viszont teljesítjük az adott kategóriához tartozó tranzakciós forgalmat és átlagegyenleget, akkor bármely kategóriában csak havi  990 forintot fizetünk. A BusinessFix csomagban ráadásul forgalmi és egyenlegelvárás sincs, így ott a havi díj feltétel nélkül 490 forint. A legolcsóbb bankkártyáért minden számlacsomagban 3.300 forintot fizetünk, mely az első évben ingyenes.

Fizetünk, de mit kapunk?
Kép:sxc

A Citibank, amelynél alapszinten 0-9.728 forintot hagyunk ott havonta, szintén az új ügyfeleknek segít három speciális díjmentes szolgáltatással, melynek mindegyike az előző banktól a Citibankhoz való áttérésben segít. A Welcome szolgáltatás keretében a bank kiértesíti az ügyfél minden beszállítóját és vevőjét az új bankszámlaszámról, ha az ügyfél papíron vagy elektronikusan eljuttatja hozzá vevőköre alapadatait (cégnév, ügyvezető neve, postacím). Egy hasonló szolgáltatás az Ingyenes számlaszám matrica, amellyel a Citibank új céges ügyfelei könnyedén emlékeztethetik partnereiket az új bankszámlaszám használatára azzal, hogy kimenő számláikra felragasztják a figyelemfelhívó, új számlaszámot tartalmazó matricát, melyet a számlanyitáskor igényelhetnek. Végül a CPA programot is ajánlja a Citibank, mely az internetes banki rendszer kiegészítő szoftvere, megkönnyíti a nagyobb számú átutalások kezelését és azok Citibank Online rendszerbe való csoportos feltöltését.

Érdemes időnként megversenyeztetni a bankokat
A legtöbb cégvezető, a cég megalapításakor kiválasztja a bankszámlát, megcsináltatja a pecsétet, lejelenti a legszükségesebb helyekre. Telnek- múlnak az évek, és ezzel kapcsolatban nagyon kevesen gondolják, hogy időnként érdemes megversenyeztetni a bankokat. Szakértőnk szerint megéri!

A Citibanknál ezen felül élvezhetjük a globális bank nyújtotta szolgáltatásokat is. A Hotel Privileges Programban világszerte több mint 1.000 luxushotelben kaphatunk kedvezményeket, mint például ingyenes reggeli vagy későbbi kijelentkezés. Szintén hasonló kaliberű program a Citi Világ Privilégiumok, melyben több mint 6.000 ajánlatából válogathatnak a bank ügyfelei felsőkategóriás éttermek, gyógyfürdők, légitársaságok és luxusboltok speciális kedvezményei közül. A Globeshopper szolgáltatásnak köszönhetően a világ több mint 1 millió webáruházának kínálata válik a Citibank ügyfelei számára elérhetővé azzal, hogy a Citibank partnerétől, a Borderlinxtől a vásárló ügyfelek egy egyesült államokbeli vagy egyesült királyságbeli nemzetközi szállítási címet kapnak, amelynek megadásával csomagjait közvetlenül a vásárló magyarországi otthonába szállítják. Ezen felül a szállítási díjból 10 százalék kedvezmény is jár.

Járulékfizetés olcsóbban

A havi díjként legalább 1.490 forintot, kártya éves díjként pedig 3.000 forintot felszámító FHB Bank ugyan nem kínál ilyen csábító kedvezményeket, viszont akik bosszankodtak már azon, hogy a közterheket adónemenként kell befizetni, s ezzel minden hónapban megtöbbszörözik a banki átutalási költségeiket az átutalási minimumdíjak és fix díjak miatt, azok átválthatnak az FHB-hoz, ott ugyanis az adóhivatal felé fizetett összes adót és járulékot minden hónapban egyetlen átutalással fizethetik be, tehát egyetlen tranzakciós díjért is. Az FHB vállalati ügyfelei ugyanis a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség együttműködésével, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezdeményezésére bevezetett fizetési szolgáltatással az FHB internetbankján keresztül teljesíthetik az állammal szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket. A havi adófizetésen túl a fizetési kötelezettségekkel járó egyéb ügyekben is választható az elektronikus ügyintézés a személyes megjelenés helyett. A szolgáltatás használatához Ügyfélkapu regisztráció szükséges.

Az EFER rendszerhez eddig az FHB-n kívül az MKB Bank csatlakozott, így –  szerződéskötés esetén – ennek a banknak a vállalati ügyfelei is élhetnek az olcsóbb járulékfizetéssel.

Az MKB 1.800 forint és 7.310 forint között számít fel számlavezetési díjat az egyes csomagjaiban, a bankkártya éves díja  pedig ingyenes vagy 3.550 forint. Az MKB egyébként azon kevés bankok egyike, melynek csomagjai kedvezményes, illetve ingyenes szolgáltatásokat tartalmaznak, mellyel szintén spórolhatunk. További kedvezmény, hogy a havi csomagdíjból egyes csomagok esetében havi 200 Ft vagy 1.000 Ft felhasználható forgalmi jutalékként, ami lehet forint eseti vagy állandó átutatlás illetve csoportos beszedés.

Nem az EFER rendszerhez történt csatlakozása miatt, hanem üzletpolitikai kedvezményként, de nyújt járulékfizetési díjkönnyítést a Budapest Bank is.  Az e-Könyvelői számlacsomagban, melyet könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók igényelhetnek, a számlanyitástól számított 2 évig teljesen díjmentes a meghatározott NAV költségvetési célszámlákra történő elektronikus átutalás.

Olcsóbb beszerzés

A hazánkban úttörő videóbank szolgáltatásáról és első magyar Windows 8-as banki applikációjáról elhíresült GRÁNIT Bank visszafogott díjazásáról is ismert. Itt ingyen megkapjuk a bankkártyához azt, amiért máshol fizetni kell, a GRÁNIT Banknál ugyanis a külföldre szóló baleset-, betegség-, poggyász és utazási biztosítás ingyenesen jár a bankkártyához. Emellett akár olyan csomagot is választhatunk, amelynél nem kell fizetni a havi díjat és még 5 db eseti internetbankos ingyenes utalás is belefért a csomagba, bankon belülre és kívülre egyaránt. A GRÁNIT MasterCard kártya éves díja viszont nem kevés: 8.000 Ft évente, amit azonban az első évben nem kell megfizetni.

Magyarországon egyedülálló és díjat is nyert kedvezményprogramjának kisvállalatokra formált változatával értékeli ügyfelei hűségét az UniCredit Bank, ahol legalább 799 forintot kell fizetnünk a számlavezetésért (hacsak nem vagyunk speciális célcsoport), a legolcsóbb (Corporate Maestro) bankkártyáért viszont külön díjat nem kell fizetni. Mindenféle feltétel nélkül, csak egyszerűen azért, mert az UniCredit ügyfelei vagyunk számos partneri kedvezményt igénybe vehetünk az idei év végéig. Kisvállalati, lakossági és Premium Banking ügyfelek is élhetnek a különféle online kuponokkal.

A kisvállalati ügyfeleknek szóló kedvezmények csaknem teljesen lefedik egy vállalkozás sokféle igényét, így másoknál olcsóbban kapunk irodaszert, adózási magazint, postai és futárszolgáltatást, diákmunka- és munkaerő közvetítést, vállalati vagyon- és felelősségbiztosítást, céginformációt, távfelügyeletet, irodabútort, számlázási szoftvert, sőt akár céges autót is. Utóbbira például 11-14% kedvezmény jár, amellyel százezreket spórolhatunk meg, ami átszámolva több éves bankköltséget is kitehet. Emellett többek közt kedvezményt kapunk uniós pályázat elkészítési díjából, vagy cafeteria szolgáltatásból is.

Egyszerűen olcsóbb

Bár csak a díjakban, de ott viszont jelentős kedvezményt nyújt az OTP Bank az új vállalkozó ügyfeleknek. Azok számára, akik szeretnének bankot váltani, az OTP Bank szinte folyamatosan megújított számlanyitási akciója ajánlható, melyben igen jelentős, akár havi több ezer forintos számlavezetési díj is megspórolható az első fél évben, de volt már egy teljes évre szóló akció is korábban. Az OTP kínálja a legnagyobb választékot a vállalkozói számlacsomagok közül, a benne foglalt szolgáltatásoktól, illetve a díjazástól függően havi 99 forinttól akár  3.945 forintig is terjedhet a számlacsomagok havidíja. Több csomag is ingyen tartalmazza a bankkártyát, vagy ahol fizetni kell érte, ott ennek díja 3.210 Ft. A kártyához balesetbiztosítás és asszisztencia szolgáltatás is tartozik külön díj nélkül a kártyába építve. Egyes OTP Bankos csomagok ráadásul díjmentes tranzakciókat is tartalmaznak. Új számlanyitás esetén a bank emellett ingyen biztosítja a vállalkozók számára az e-hiteles cégkivonat lekérdezést a számlanyitási akció keretében (legfeljebb 20 kB dokumentum terjedelemig), mellyel szintén megspórolható egy máshol kötelezően fizetett díj.

A kedvező díjak miatt érdemes megemlíteni az AXA Bankot is. A hitelintézet mindössze egyetlen céges bankszámlát kínál AXA Vállalkozói Számla néven, de nincs is nagyon szükség többre, annyira vonzó: ingyenes számlanyitás és számlavezetés, továbbá ingyenes, érintésmentes fizetésre is alkalmas PayPass bankkártya várja a vállalkozókat az első évben. A számlanyitáshoz szükséges cégkivonatot ingyen beszerzi az AXA Bank, a bankkártya pedig egy beépített 25 millió forintos utasbiztosítást is tartalmaz. Az első évet követően a havidíj 1.400 forint lesz, a bankkártyáért havi 415 forintot, megújításonként pedig 2 ezer forintot kell fizetni. Emellett november végétől a vállalatok számára is elérhető a Bank MobilosOKÉ szolgáltatása, amivel mobiltelefonon keresztül intézhetik napi banki ügyeiket: utalhatnak a bankszámláról, kezelhetik a bankkártya limiteiket. valamint a Transferwise szolgáltatásán keresztül indíthatnak deviza átutalásokat rendkívül kedvező, mindösszesen a küldött összeg 0,5%-a, minimum 1 Eurós díjon.

Így AXÁ-nál az első évben nem sok díjat fizetünk, hiszen az átutalások a pénzügyi tranzakciós illetéknél csak 99 forinttal kerülnek többe az interneten át. A második évtől a havi díj 1.400 forint lesz, a bankkártyáért havi 415 forintot, megújításonként pedig 3 évente 2 ezer forintot kell fizetni.

Ugyan készpénzforgalmat fiókban nem bonyolíthatunk, hiszen az AXA fiókjai készpénzmentesek, de minden postai hivatalban lehetőség van a számlára befizetni, mindössze 115 forint plusz 0,47 százalékért, megvárva az átfutási időt is. Sőt, a bankkártya napi készpénzfelvételi limiteit díjmentesen módosíthatjuk, akár a számlán lévő teljes összeg erejéig is.

A cikk szerzői a Bankracio.hu szakértői

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek