Mintha Amerika mozgatná a piacokat

2014. május 07. szerda - 10:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az utóbbi napokban egyre inkább korrelációt láttunk a piacokon, ez pedig nem szokott túl jót jelenteni. Ugyanakkor a feltörekvő piacok most nem követik a fejlett piacok mozgását. Persze ami késik, nem múlik. Így érdemes óvatosnak lenni.

Az USA-ra figyelnek a piacok – Kép: SXC

A DAX tegnap nem tudott ellenállni a gyengébb beszerzési menedzser indexnek, majd később a gyenge amerikai részvénypiaci teljesítménynek, ami ráadásul az ázsiai piacokra is rányomta bélyegét. Ma reggel a Commerzbank és a Siemens eredményével lehettünk gazdagabbak, mindkettő alulmúlta a várakozásokat. Az előbbi esetében a magasabb adó nyomta a várakozások alá a nettó eredményt, míg az egyéb sorok meghaladták azt. Így a negatív hangulatban a DAX index valószínűleg a 20-30 napos mozgóátlagok alatt marad annak ellenére, hogy a rövidtávú dinamikus indikátorok alapján akár emelkedhetne is.

Az S&P500 index közelíti a 20-30 napos mozgóátlagokat fölülről, és egyelőre úgy néz ki, hogy át is fogja törni azokat. Ebben az esetben egyelőre a rövid indikátorok sem sugallnak fordulatot, sőt, a napi bontású MACD eladási jelzést készül adni. Ez pedig rossz jel, mert mint már említettük, a fejlett piacok egyre inkább korrelálnak a tengeren túli társaikkal.

Itthon a Richter örvendeztetett meg bennünket a várakozásoknál jobb eredménnyel. Persze ez még mindig cirka fele a tavalyi eredménynek, de majdnem minden soron meghaladja a legmagasabb elemzői várakozásokat. Így pozitív árfolyam reakciót várunk. Ugyanakkor a Richter egyedül nem lesz elég a piac emeléséhez így a BUX index esetében csökkenést várunk a mai napon.

USA

Negatív napot zártak tegnap a tengerentúli börzék, rögtön nyitás után lefelé vették az irányt az indexek és zárásig nem mutattak fordulatot az árfolyamok (Dow -0,78%, Nasdaq -1,38%, S&P500 – 0,88%). A Dow Jones index tagok többsége is mínuszban zárta a kereskedést. A leggyengébben a Merck (- 2,4%) és a Home Depot (-1,6%) fejezték be a napot. Nagyon gyengén teljesített a Twitter, közel 18%-os veszteségben zárta a kereskedést, valószínűleg annak köszönhetően, hogy tegnap járt le a bennfentesek eladási tilalma. Márciusban az amerikai külkereskedelmi mérleg egyenlege 40,4 milliárd dolláros mínuszt mutatott, ami valamivel magasabb a várt 40 milliárd dollárnál.

Az Office Depot több mint 15%-ot emelkedett tegnap, miután a társaság megemelte az idei üzemi eredményre vonatkozó várakozásait, és több üzlet bezárásának tervéről is beszélt. Az eddigi 140 millió dollárról 160 millió dollárra emelték az üzemi nyereségre vonatkozó előrejelzést. Közel 400 üzletet zárhatnak be 2016 végéig.

A piaczárás után jelentő Walt Disney árfolyama 0,5%-ot emelkedett a kereskedés után a jó számoknak köszönhetően. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,11 cent volt az elmúlt három hónapban a várt 96 cent helyett. Az árbevétel 11,25 milliárd dollár helyett 11,65 milliárd dollár lett.

Európa

A nyugat-európai börzék is gyengén teljesítettek a tegnapi kereskedésben (FTSE100 -0,34%, DAX – 0,65%, CAC -0,78%). Az érintett uniós pénzügyminiszterek tegnap arról döntöttek, hogy 11 tagállamban legkésőbb 2016-ig fokozatosan vezetik be a tranzakciós adót. Ettől 3,5 milliárd eurós bevétel várható a becslések szerint. Márciusban 0,3%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az euró zónában, ami felülmúlta a piaci várakozásokat.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 100,3 dolláron állt. A tegnapi készletadat jócskán meglepetést okozott, miután 1,8 millió hordóval csökkentek a készletek a várt emelkedés helyett. Az arany ára 1,310 dolláron stagnált. Mindkét piacra hatással volt az ukrán eseménysor: az arany esetében továbbra is vételi érdeklődés van a konfliktus további elmérgesedésétől való félelem miatt, míg az olaj esetében ez szintén pozitív tényező, mivel a piac számít arra, hogy az Oroszország elleni szankció kihat a globális kőolajpiacra is.

Devizák

Az EUR/USD 1,3875-ről 13928-ra ugrott, melyben szerepe lehet a Fed jelentésének is, mely szerint az amerikai bankoknál enyhült a hitelezési gyakorlat, ez pedig növeli a pénzmultiplikátor nagyságát, vagyis növeli a pénzmennyiséget a gazdaságban, ez pedig gyengíti a dollárt az euróval szemben.

Korrigálta előző napi esését a forint, és tegnap meredek emelkedést mutatott be, melynek eredményeként 308,3-as értékről 307-ig tudott erősödni. A forint erősödésében szerepet játszott a régióban tapasztalható optimizmus, ami például a BUX index emelkedését is támogatta.

Távol-Kelet

A Nikkei 2,5%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot esett a mai kereskedésben. A HSBC felmérése alapján a beszerzési menedzser index értéke a szolgáltató szektorban is csökkent. Az index értéke 51,4 pontra esett a korábbi 51,9 pontról. Az ismét nyitva tartó japán részvénypiacon különösen a technológiai szektor teljesít gyengén, ami nagy súlyának eredményeként lehúzza az index értékét is. A thai alkotmánybíróság ma hoz ítéletet arról, hogy a miniszterelnök 2011-ben visszaélt-e hatalmával. Amennyiben bűnösnek találják, azonnali hatállyal le kell mondania.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”